• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām un papildinājumiem Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijā Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1993., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma "Par dzīvojamo telpu īri" spēkā stāšanās kārtību

Vēl šajā numurā

29.04.1993., Nr. 19

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Galvenā Valsts finansu inspekcija

Veids: instrukcija

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Galvenās Valsts finansu inspekcija

Par izmaiņām un papildinājumiem Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijā Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību"


Galvenā valsts finansu inspekcija paziņo, ka Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1991.gada 31.janvāra instrukcijā Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību" izdarāmi šādi grozījumi un papildinājumi.

1. Papildināt instrukcijas 8.punktu ar sekojošo rindkopu:

"Šā punkta noteikumi neattiecas uz Instrukcijas 7.punktā minētajiem gadījumiem.

2. Instrukcijas 12.9. punktu izteikt šādā redakcijā: "Izmaksas par ražošanas rakstura darbiem un pakalpojumiem, ko veikuši citi uzņēmumi, organizācijas un privātpersonas, izņemot izmaksas kapitālieguldījumiem.

Izmaksās ieslēdzamas arī summas, kuras samaksātas bankai par dažādām operācijām vai pakalpojumiem par kontu atvēršanu un tml., kā arī attiecīgās summas, kuras samaksātas par tiesībām izmantot brokera vietas, norakstot tās izmaksās 5 gadu laikā.

3. Ieviest 12.12.punktu sekojošā redakcijā:

"12.12. Izmaksas par vieglo automašīnu uzturēšanu un ekspluatāciju, ja autotransportu izmanto ražošanas vajadzībām, saistītām ar pamatdarbību.

4. Izslēgt 16.punkta trešajā rindkopā vārdus "atalgojums par gada darbības rezultātiem" un 11.rindkopu.

5. Izteikt 19.1.punktu sekojošā redakcijā:

"19.1. Fiziskās un juridiskās personas, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību reizi mēnesī, ne vēlāk par pagājušā ceturkšņa sekojošā mēneša 28.datumu, bet nākošos maksājumus ne vēlāk par 15.datumu - izdara avansa maksājumus vienas trešās daļas apmērā no iepriekšējam ceturksnim noteiktās maksājumu summas.

Maksātāji, kuriem nodokļa avansa maksājumi budžetā pārsniedz 500 tūkst.rbļ., izdara avansa maksājumus pēc ceturkšņa aprēķiniem, ne vēlāk par pagājušā ceturkšņa sekojošā mēneša 28.datumu, trešās daļās apmērā, bet nākošos maksājumus izdara 2 reizes mēnesī ne vēlāk par 15. un 28.datumu vienas sestās daļas apmērā no ceturkšņa maksājumu summas.

Ja uzņēmēja nodokļa maksājumi nepārsniedz 30 tūkst.rbļ. ceturksnī, valsts finansu inspekcijas pēc maksātāja lūguma var noteikt vienu nodokļa aprēķināšanas un nomaksas termiņu - līdz pagājušam ceturksnim sekojošā mēneša 28.datumam, nodokli aprēķinot no faktiski iegūtās peļņas pieaugošās summās no gada sākuma.

Uzņēmējiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem atskaites gada laikā krasi izmainījušies ražošanas un realizācijas apstākļi, valsts finansu inspekcijas var noteikt citu nodokļa avansa maksājumu aprēķināšanas kārtību ar mērķi nodrošināt avansa apmēru un faktisko peļņas nodokļa summu sabalansētību.

Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas gūst ieņēmumus konvertējamā valūtā, avansa maksājumus valūtā nosaka patstāvīgi, pamatojoties uz prognozējamo valūtas ieņēmumu summām. Lai noteiktu pārskaitāmā avansa daļu valūtā un republikā oficiāli lietojamā valūtā, aprēķina valūtas ieņēmumu prognozēto īpatsvaru uzņēmuma kopējos prognozētajos ieņēmumos un šo īpatsvara rādītāju piemēro avansa maksājumu kopsummai.

Pēc ceturkšņa beigām izdara pārrēķinu, vadoties no faktiski iegūtās peļņas summas un faktiskajiem konvertējamās valūtas ieņēmumiem.

Nodokļa summa, kas aprēķināta Latvijas Republikā lietojamā oficiālajā valūtā, tiek samazināta par summu, kas nomaksāta konvertējamā valūtā pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa, kas ir spēkā nodokļu maksājumu izdarīšanas dienā.

Peļņas nodokļa gada aprēķini jāiesniedz Latvijas Republikas Finansu ministrijas un Valsts statistikas komitejas noteiktajos termiņos.

Visām juridiskajām un fiziskajām personām, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību, līdz atskaites ceturksnim sekojošā mēneša 25.datumam jāiesniedz finansu inspekcijās pēc savas atrašanās vietas, paredzēta apjoma grāmatvedības atskaites un peļņas nodokļa aprēķins, neatkarīgi no saimnieciskās darbības rezultātiem.

Peļņas nodokli aprēķina pieaugušās summās no gada sākuma tūkstošos rubļu ar vienu ciparu aiz komata.

Uzņēmumi, sabiedrības, kam nav aprēķina bāzes, aprēķina un ieskaita budžetā peļņas nodokli pēc faktiski iegūtās peļņas par atskaites periodu bez avansa izdarīšanas.

Peļņas nodokļa summas, kas aprēķinātas, pamatojoties uz faktiski iegūto peļņu, un pārsniedz ceturkšņa laikā ieskaitītos avansa maksājumus, nomaksā budžetā paši maksātāji pēc ceturkšņa aprēķiniem, ne vēlāk par pagājušajam ceturksnim sekojošā mēneša 28.datumu, bet par gada aprēķiniem 5 dienu laikā pēc grāmatvedības gada pārskatu iesniegšanas termiņa.

Gadījumos, ja nodokļa nomaksas termiņš ir izejamā (svētku) diena, šo termiņu pārnes uz pirmo darba dienu, kas seko pēc izejamās (svētku) dienas.

Ja aprēķina pārbaudes rezultātā finansu inspekcija noteikusi, ka peļņas nodokļa maksājumi jāieskaita budžetā lielākā summā, nekā uzrādīts maksātāja aprēķinā, tad papildus aprēķināto nodokļa summu jāiemaksā budžetā 5 dienu laikā pēc finansu inspekcijas paziņojuma izsūtīšanas dienas, bet soda naudu aprēķina no attiecīgajam ceturksnim sekojošā mēneša 28.datuma, bet par gadu soda naudu aprēķina, sākot ar 6.dienu pēc gada pārskaita iesniegšanas termiņa līdz nomaksas dienai, to ieskaitot.

Lieki iemaksātās summas finansu inspekcija ieskaita kārtējos maksājumos vai atgriež maksātājam pēc tā rakstiska iesnieguma".



Inspekcijas priekšnieks J.Ostaškovs
 

Šīs izmaiņas izdarītas sekojošu iemeslu dēļ:

1) ir izmainījušies ražošanas un realizācijas apstākļi, kas nosaka izmaiņas arī avansa maksājuma termiņos;

2) ir izmainījies grāmatvedības ceturkšņa atskaišu iesniegšanas termiņš un līdz ar to arī peļņas nodokļa nomaksas termiņš.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!