• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2011., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomikas ministra darba vizīti Azerbaidžānā

Vēl šajā numurā

16.11.2011., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Briselē

14.novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē, kurā augstās pārstāves Ketrinas Eštones vadībā notika viedokļu apmaiņa par situācijas attīstību ES dienvidu kaimiņu reģionā un Āfrikas raga (Somālijas pussala) reģiona valstīs, gatavošanos starptautiskajai konferencei par Afganistānu, kā arī ES Kopējo drošības un aizsardzības politiku (KDĀP).

Ārlietu padomē, gatavojoties starptautiskajai konferencei par Afganistānu, kas notiks 5.decembrī Bonnā, ministri vienojās pagarināt EUPOL misijas mandātu līdz 2014.gadam, vienlaikus apstiprinot ES apņemšanos pēc 2014.gada turpināt ES iesaisti policijas un tiesiskuma stiprināšanā. Tāpat tika panākta vienošanās sākt sarunas par ES–Afganistānas Sadarbības un attīstības līgumu, tādējādi apliecinot ES gatavību sadarbībai ilgtermiņā. Diskusijas ietvaros Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra reģionālo partneru – Pakistānas un Centrālāzijas valstu – lomu cīņā ar terorismu un narkotiku tranzītu.

Tāpat ministri apsprieda aktuālo situāciju ES dienvidu kaimiņu reģionā. Ministri atzīmēja ES biroja Tripolē atklāšanas nozīmi, kā arī pārrunāja priekšlikumus turpmākai ES iesaistei Lībijas atjaunošanā. Reaģējot uz nesenajiem notikumiem Sīrijā, ministri nosodīja vardarbību un vienojās, ka sankcijas paplašināmas.

Analizējot situāciju Āfrikas raga reģiona valstīs, īpaša uzmanība tika pievērsta humānajai situācijai Somālijā, kā arī jautājumiem, kas rada drošības draudus ārpus reģiona, tai skaitā pirātismam. Ministri apstiprināja ES Stratēģisko ietvaru Āfrikas ragam, kas paredz visaptverošu pieeju, risinot reģiona drošības un attīstības izaicinājumus.

Ņemot vērā pieaugošo pieprasījumu pēc ES iesaistes krīžu risināšanā, ārlietu ministri darba pusdienās neformāli apsprieda ES kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) tālākas pilnveidošanas iespējas. Latvijas interesēs ir panākt, lai jaunās KDAP iniciatīvas veicinātu ES un NATO sadarbības uzlabošanos gan politiskajā, gan operacionālajā līmenī.

Vizītes Briselē ietvaros Latvijas ārlietu ministrs tikās ar ES paplašināšanās un kaimiņattiecību politikas komisāru Štefanu Fili. E.Rinkēvičs sarunā uzsvēra, ka politiskie notikumi Eiropas dienvidu kaimiņos nedrīkst novērst ES uzmanību no kaimiņiem austrumos un Austrumu partnerības lomas. ES atbalstam ir jābūt ģeogrāfiski līdzsvarotam. Savukārt ES partnervalstīm jāīsteno politisko un ekonomisko reformu ceļš, lai izmantotu ES piedāvātās tuvināšanās iespējas. Pārrunājot ES paplašināšanās procesu, ministrs un komisārs bija vienisprātis, ka jāturpina konstruktīvs dialogs ar Turciju un Balkānu reģiona valstīm par darbu pie nepieciešamo reformu īstenošanas.

Latvijas ārlietu ministrs E.Rinkēvičs 15.novembrī Briselē tikās ar Dānijas Eiropas lietu ministru Nikolaju Vammenu. Gaidāmās Dānijas ES prezidentūras kontekstā E.Rinkēvičs izklāstīja Latvijas nostāju ES finanšu jautājumos: Eiropas Komisijas piedāvājums attiecībā uz Latvijai plānotajiem kohēzijas un lauksaimniecības tiešmaksājumiem ES 2014.–2020.gada budžeta perspektīvā nav apmierinošs, un ir jāmeklē risinājums, lai novērstu iespējamo kohēzijas līdzekļu samazinājumu, kā arī vēsturiski izveidojušos, netaisnīgi zemos tiešmaksājumus zemniekiem.

N.Vammens iepazīstināja Latvijas ārlietu ministru ar prioritātēm Dānijas ES prezidentūrā, kas norisināsies 2012.gada pirmajā pusē. Dānija gatavojas pievērst uzmanību tādiem jautājumiem kā ekonomiskās un finanšu krīzes un ES valstu parāda problēmas risināšana, tostarp finanšu disciplīnas un ekonomiskās izaugsmes pasākumu “Eiropas semestra” un t.s. ekonomiskās pārvaldības paketes (six-pack) īstenošana. Darba kārtībā atradīsies arī šajā sakarā nepieciešamo ES līgumu grozījumu jautājums.

Nozīmīgu vietu Dānijas prezidentūrā ieņems darbs pie ES daudzgadu budžeta, ES paplašināšanās, Šengenas zonas attīstības un t.s. zaļās izaugsmes nodrošināšanas.

E.Rinkēvičs 15.novembrī Briselē piedalījās Eiropas Savienības Vispārējo lietu padomes sēdē, kur tika apspriesti Latvijai svarīgie jautājumi par nākamo ES daudzgadu budžetu un ES līdzekļu sadali.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!