• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Vides un reģionālās attīstības ministrijas un Amerikas savienoto Valstu Aizsardzības departamenta līgums par palīdzības piešķiršanu Krievijas Federācijas bruņoto spēku agrāk kontrolētā nepabeigtā Skrundas RLS nojaukšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1994., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 16.08.1994.

Laidiena Nr. 95, OP 1994/95

Vēl šajā numurā

13.08.1994., Nr. 94

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 12.08.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Vides un reģionālās attīstības ministrijas un Amerikas savienoto Valstu Aizsardzības departamenta līgums par palīdzības piešķiršanu Krievijas Federācijas bruņoto spēku agrāk kontrolētā nepabeigtā Skrundas RLS nojaukšanā

Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments, (tālāk tekstā — "Puses"), vēloties nodrošināt ēku. kas uzceltas nepabeigtajam radiolokatora raidītājam un uztvērējam netālu no Latvijas pilsētas Skrundas un agrāk atradās Krievijas Federācijas Bruņoto Spēku kontrolē, tālāk tekstā — "Skrundas RLS", efektīvu, ātru un videi nekaitīgu nojaukšanu, ņemot vērā Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamenta nodomu īstenot Miera projektā izvirzītos mērķus attiecībā uz Latvijā izvietoto parasto ieroču sistēmu, kuras agrāk atradās Krievijas Federācijas Bruņoto Spēku kontrolē, demilitarizāciju, ir vienojušās par sekojošo:

1. pants

1. Lai palīdzētu Latvijas Republikai Skrundas RLS nojaukšanā, Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments bez maksas nodrošinās Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai šajā līgumā aprakstīto palīdzību saskaņā ar šeit izvirzītajiem noteikumiem.

2. Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izmantos visus materiālus, apmācību un pakalpojumus, kas liks nodrošināti saskaņā ar šo līgumu, vienīgi Skrundas RLS nojaukšanas veicināšanas nolūkā, ja vien Puses rakstiski nevienosies par cita veida izmantošanu.

3. šis līgums un visi pasākumi, kas veikti saskaņā ar šo līgumu, tiks pakļauti 1994. gada 12. augusta Latvijas Republikas Valdības un Amerikas Savienoto Valstu Valdības līgumā par tehnisko palīdzību Krievijas Federācijas bruņoto spēku I^atvijas Republikas teritorijā izvietoto un agrāk kontrolēto parasto ieroču sistēmu un militāro objektu iznicināšanā noteiktajām normām.

4. Visa palīdzība šī līguma ietvaros tiks piešķirta ar nosacījumu, ka Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, pirms Šādas palīdzības piešķiršanas, iesniegs Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamentam rakstisku apliecinājumu, ka šī līguma izpildīšana ir saskaņā ar jebkuriem Latvijas Republikas pienākumiem pret jebkuru trešo valsti.

5. šī līguma noteikumi neatņem Latvijas Pusei tiesības noslēgt līdzīgus līgumus attiecībā uz papildu projektiem palīdzības sniegšanai Skrundas RLS nojaukšanai.

2. pants

1. Katrai Pusei pēc rakstiskas otras Puses informēšanas būs tiesības deleģēt atsevišķus pienākumus par šī Ilguma izpildīšanu citām savu valdību aģentūrām, departamentiem vai nodaļām.

2. Katrai Pusei pēc rakstiskas otras Puses informēšanas būs tiesības iecelt tehnisko sakaru pārstāvjus materiāliem, apmācībai un pakalpojumiem, kas tiks piešķirti šī līguma ietvaros.

3. pants

1. Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments, paturot rīcības brīvību un novērtējot prasības, nodrošina palīdzību Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai vienā vai vairākās savstarpēji saskaņotās jomās, kas saistītas ar Skrundas RLS nojaukšanu:

a. Skrundas RLS nojaukšanas plānošana, izpēte un izprojektēšana, kas var ietvert nojaukšanas ieteicamās metodes, iespējamo bīstamo materiālu noteikšana un rekomendāciju izstrādāšana attiecība uz to likvidēšanu, vispārēja likvidēšanas plāna izstrādāšana, vērtību saglabāšanas iespēju noteikšana, nepieciešamo iekārtu noteikšana un Skrundas RLS iespējamās konversijas vai zemes izmantošanas noteikšana;

b. nojaukšanai nepieciešamo materiālu, apmācības un pakalpojumu nodrošināšana;

c. visas vai daļas Skrundas RLS nojaukšana un

d. likvidēšanas un vērtību saglabāšanas pasākumi attiecībā uz Skrundas RLS.

2. Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments var izskata Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pieprasījumus palīdzībai attiecībā uz Skrundas RLS nojaukšanu papildus tām jomām, kas noteiktas šī panta 1.punktā.

4. pants

1. Materiālu, apmācības un pakalpojumu, kas tiks piešķirti šī līguma ietvaros, un blakus izmaksas, ieskaitot izmaksas par materiālu un personāla transportēšanu uz Latvijas Republiku un atpakaļ, Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamentam nepārsniegs septiņus miljonus ASV dolāru.

2. Visi materiāli, kas tiks piešķirti šī līguma ietvaros, tiks piegādāti uz abpusēji norunātu ievešanas vietu vai abpusēju norunātu piegādes vieta Amerikas Savienoto Valdu Aizsardzības departaments vai tā ieceltie aģenti darīs zināmu Latvijas Republikas Vides aizsardzības un Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nekavējoties pārņems šādus materiālus to ievešanas vai piegādes vietā Latvijas Republikā.

3. Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pārbaudīs jebkurus materiālus, kas saņemu šī līguma ietvaros, un desmit dienu laikā pēc saņemšanas nosūtīs apstiprinājumu Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamentam vai tā ieceltajiem aģentiem, ka tie atbilst Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamenta vai tā aģentu noteiktajam aprakstam, kurš iepriekš darīts pieejams Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un saskaņots ar to. Jebkuri materiāli, kas neatbildīs šim aprakstam liks nogādāti atpakaļ samainīšanai uz Amerikas Savienotajām Valstīm ar Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Rīgā starpniecību 30 dienu laikā pēc to saņemšanas.

4. Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments nebūs atbildīgs par materiālu, apmācības vai pakalpojumu, kas piešķirti šī līguma ietvaros, atbilstošas izmantošanas nodrošināšanu vai par to, ka materiāli, apmācība vai pakalpojumi sasniegs iecerēto darbības līmeni.

5. pants

Nepieciešamības gadījumā, Puses var noslēgt vienošanās par realizāciju, lai īstenotu šī līguma noteikumus. Gadījumā, ja rodas nesaskaņa starp šo līgumu un šādām vienošanām, priekšroka tiks dota šajā līgumā paredzētajiem nosacījumiem.

6. pants

Šis līgums stāsies spēkā ar tā parakstīšanas bridi un būs spēkā trīs gadus vai tik ilgi, cik būs spēkā Latvijas Republikas Valdības un Amerikas Savienoto Valstu Valdības 1994.gada 12.augusta līgums par tehnisko palīdzību Krievijas Federācijas Bruņoto Spēku Latvijas Republikas teritorijā izvietoto un agrāk kontrolēto parasto ieroču sistēmu un militāro objektu iznīcināšanā, atkarībā no tā, kurš no līgumiem izbeigs darboties pirmais, šis līgums var tikt labots vai tā darbības termiņš pagarināts ar Pušu rakstisku vienošanos un var tikt izbeigts, ja viena no Pusēm par šo nodomu paziņos otrai Pusei deviņdesmit dienas iepriekš.

Parakstīts Rīgā 1994. gada 12. augustā divos eksemplāros latviešu un angļu valodā, turklāt abi teksti ir autentiski.

Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vārdā:
vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ĢIRTS LŪKINS

Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departamenta vārdā:
Aizsardzības departamenta pilnvarotā pārstāve KIMA SAVITA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!