• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasākumiem bišu mirstības ierobežošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2011., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239827

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krīzes vadības padomes izskatītajiem ziņojumiem

Vēl šajā numurā

22.11.2011., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasākumiem bišu mirstības ierobežošanai

Bišu mirstība pieaug, un tas var apdraudēt pārtikas ražošanu Eiropā un pasliktināt vides stāvokli, jo bites apputeksnē lielāko daļu augu. Par to deputāti brīdina 15.novembrī pieņemtajā rezolūcijā, kurā aicina ES palielināt ieguldījumus jaunu zāļu pētniecībā un koordinēt pasākumus arvien vairāk apdraudēto medus bišu aizsardzībai.

Lai pilnvērtīgāk apzinātu pašreizējās bišu veselības problēmas un ievāktu salīdzināmākus datus, jāievieš dalībvalstu novērošanas sistēmas un jāizstrādā saskaņoti ES datu ievākšanas standarti, deputāti norāda rezolūcijā.

"Apputeksnēšana sniedz ieguvumu visai Eiropas lauksaimniecībai un sabiedrībai kopumā. Vienīgi visai Eiropai rīkojoties kopīgi, mēs varam gūt panākumus," norādīja rezolūcijas izstrādātājs, deputāts no Ungārijas Čaba Šāndors Tabaidi.

Aptuveni 84% no augu sugām un 76% no pārtikas ražošanas Eiropā ir atkarīgi no bišu veiktās apputeksnēšanas. Biškopības nozare tieši vai pastarpināti nodrošina ienākumus vairāk nekā 600 tūkstošiem ES iedzīvotāju.

ES dalībvalstīm ir jāapvieno to centieni izpētes, profilaktiskās izpētes un kontroles jomā, kā arī jānodrošina pētījumu rezultātu apmaiņa starp laboratorijām, biškopjiem, lauksaimniekiem un ražotājiem, lai izvairītos no ieguldītā darba pārklāšanās un uzlabotu efektivitāti, teikts rezolūcijā. Tāpat deputāti aicina palielināt arī ES finansējumu pētniecībai un atbalstu diagnostikas laboratorijām un lauka izmēģinājumiem dalībvalstīs. 

Jāpadara elastīgāki noteikumi, kas attiecas uz medus bitēm paredzēto veterināro zāļu atļaušanu un pieejamību, turklāt jāveicina farmācijas uzņēmumu interese izstrādāt jaunas zāles, piemēram, varroatozes apkarošanai. Tomēr deputāti uzsver, ka jāizvairās no pārmērīgas antibiotiku lietošanas, jo tās ietekmē biškopības produktu kvalitāti un veicina rezistenci pret antibiotikām.

Bišu veselību ietekmē arī toksiskas vielas, piemēram, pesticīdi, kas atrodas vidē. Jāatbalsta īpašas apmācības programmas, kurās lauksaimniekiem skaidrotu par minēto vielu ietekmi un "bitēm draudzīgu" augu aizsardzības vielu izmantošanu, norāda deputāti. Tāpat jāapmāca biškopji un veterinārārsti par slimību profilaksi un kontroli. Deputāti arī aicināja Komisiju veikt pētījumu par ģenētisko modificētu organismu iespējami negatīvo ietekmi uz bišu veselību.

Eiropas Komisijai ir jāuzrauga arī dzīvnieku veselība trešās valstīs, stingri jāpiemēro dzīvnieku veselības prasības un jāievieš uzraudzības sistēma no ārvalstīm ievestiem ražojumiem, lai izvairītos no eksotisku bišu slimību ievešanas.

Rezolūciju pieņēma ar 534 balsīm par, 16 pret un 92 atturoties.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!