• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tikai kopībā ir mūsu spēks. Tikai kopā esot, mēs varam uzcelt stipru Latviju" – Andris Bērziņš. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2011., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts amatpersonas, piedaloties 18.novembra ekumeniskajā dievkalpojumā un militārajā parādē

Vēl šajā numurā

22.11.2011., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Tikai kopībā ir mūsu spēks. Tikai kopā esot, mēs varam uzcelt stipru Latviju” – Andris Bērziņš


18.novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas 93.gadadienas svinības noslēdzās ar Valsts prezidenta uzrunu Latvijas tautai pie Brīvības pieminekļa
(attēlā), pēc kuras sekoja kopīga valsts himnas dziedāšana un svētku salūts Daugavmalā
Foto: Toms Kalniņš, Valsts prezidenta kanceleja

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš pie Brīvības pieminekļa Latvijas Republikas proklamēšanas 93.gadadienā:

Godātie tautieši! Visi, kas šovakar pulcējušies Rīgas sirdī – Brīvības pieminekļa pakājē! Visi, kas savās domās un sajūtās ir kopā ar mums! Visi, kam piemineklī kaltie vārdi “Tēvzemei un Brīvībai” ir svēti un dārgi!

Brīvības piemineklis ir Latvijas valstiskuma, tautas vienotības, neatkarības un brīvības simbols. Līdzīgi Latvijas liktenim, tas ir piedzīvojis gan ziedu laikus, gan okupāciju varas un karu, gan tautas gara spēka augstāko apliecinājumu – Atmodu, bet barikāžu dienās pavisam netālu no tā skanēja šāvieni un mira cilvēki.

Brīvības piemineklis ir liecinieks Latvijas likteņa griežiem teju gadsimta garumā. Dažādās uniformās tērpti karavīri ir maršējuši gar tā pakāji, dažādas dziesmas pie tā dziedātas, un dažādi karogi plīvojuši tam līdzās. Ir piedzīvots pat laiks, kad okupācijas vara nopietni apsvēra pieminekļa nojaukšanas ideju, un, tikai pateicoties cilvēku veselajam saprātam, Brīvības piemineklis Rīgas debesīs slejas vēl šobaltdien.

Tomēr neatkarīgi no valdošajām ideoloģijām īsteniem Latvijas patriotiem Brīvības piemineklis vienmēr ir bijis simbols un svētvieta. Pēc valstiskās neatkarības atgūšanas pie tā atkal varam brīvi pulcēties valsts svētku dienās, atceres pasākumos un Latvijai nozīmīgu notikumu laikā. 18.novembris ir diženākā no dienām, kad šeit esam kopā, dziedam kopā un jūtam kopā.

Neatkarīgi no tā, kādi vēji pūš rudenīgajā novembra vakarā, atnākt pie Brīvības pieminekļa, lai apliecinātu savu cieņu visiem, kas par šo valsti cīnījušies un atdevuši dzīvības, ir katra patriotiski noskaņota cilvēka svēts pienākums. Tādēļ šai mirklī vēlos pateikt īpašu paldies tām ģimenēm, kuras 18.novembrī pie Brīvības pieminekļa nāk ar bērniem, noliek šeit ziedus un stāsta jaunajai paaudzei, ko Brīvības piemineklis nozīmē Latvijai un kādēļ te nākam kopā.

Dzīves likums saka – Māte un Dzimtene cilvēkam ir tikai viena. Arī Māte Latvija mums visiem ir tikai viena. Lai vai cik tālu pasaulē mēs katrs dotos, Māte Latvija mūs gaida atgriežamies. Atcerēsimies to vienmēr, jo tikai kopībā ir mūsu spēks. Tikai kopā esot, mēs varam uzcelt stipru Latviju. Nemeklēsim ienaidniekus! Meklēsim domubiedrus! Atbalstīsim viens otru! Palīdzēsim tiem, kas paši sev vēl nevar vai vairs nevar palīdzēt! Tikai mūsu pašu rokās ir mūsu un arī Latvijas liktenis.

Dievs, svētī Latviju!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!