• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akcīzes nodokli Par izmaiņām un papildinājumiem Latvijas Republikas Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992.gada 28.augusta instrukcijā Nr.11-n "Par Latvijas Republikas likuma "Par akcīzes nodokli" piemērošanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.1994., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas Vienošanās memorands par kontaktiem un sadarbību aizsardzības jautājumos

Vēl šajā numurā

06.10.1994., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta vēstule

1994.gada 28.septembrī

Par akcīzes nodokli

Par izmaiņām un papildinājumiem Latvijas Republikas Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992.gada 28.augusta instrukcijā Nr.11-n "Par Latvijas Republikas likuma "Par akcīzes nodokli" piemērošanas kārtību"

Pamatojoties uz Latvijas Republikas 1994.gada 28.jūlija likumu "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas stājas spēkā ar 1994.gada 18.augustu, Latvijas Republikas Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992.gada 28.augusta instrukcijā Nr.11-n "Par Latvijas Republikas likuma "Par akcīzes nodokli" piemērošanas kārtību" izdarāmi šādi grozījumi un papildinājumi.

Papildināt instrukcijas preambulu pirms vārda "izskaidro" ar tekstu ... "un 1994.gada 18.augusta likums "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"".

1. Izteikt instrukcijas 2.nodaļas 2.1.punkta pirmo daļu šādā redakcijā:

"Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts ir šīs instrukcijas 3.nodaļā minētās preces (pašražotās un ievestās)".

2. Izslēgt instrukcijas 2.nodaļas 2.2.punkta 4. rindkopu.

3. Svītrot instrukcijas 2. nodaļas 2.3. punkta 1.rindkopā tekstu pēc vārda "rindā".

4. Izslēgt instrukcijas 2. nodaļas 2.5.punktu.

5. Izslēgt instrukcijas 2. nodaļas 2.6. punktā pēdējo rindkopu.

6. Izteikt instrukcijas 2.nodaļas 2.7. punktu šādā redakcijā: "Par preču realizācijas dienu tiek uzskatīta preču nosūtīšanas diena un akcīzes nodoklis aprēķināms nosūtītai produkcijai, par kuru norēķinu dokumenti ir iesniegti pircējiem (pasūtītājiem) vai arī iesniegti bankas iestādei, vai nodoti pircējam citā veidā, kā to paredz līgums (ja norēķini tiek veikti bez bankas iestāžu līdzdalības), ja saskaņā ar līgumu nav paredzēti citi, īpaši noteikumi.

Šajā punktā minētā kārtība ir spēkā ar 1993.gada 1.janvāri."

7. Izteikt instrukcijas 3.nodaļas 3.1.punktu šādā redakcijā:

"Akcīzes nodokli aprēķina pēc šādām likmēm latos vai procentos pašražotām precēm pie realizācijas cenas, ievestām precēm - pie ievedamo preču muitas vērtības un ievedmuitas nodokļa kopsummas:

1) Rektificētajam etilspirtam par absolūtā alkohola vienu litru Ls 3

2) Šampanietim un visu veidu vīniem (ar stiprumu līdz 19%), kuri ražoti no dabiskajiem vīna materiāliem raudzēšanas ceļā ar vai bez etilspirta piedevām, par vienu litru Ls 0,25

3) Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, izņemot alu, akcīzes nodokli aprēķina pēc absolūtā alkohola (100 procenti spirta) koncentrācijas un tilpuma (daudzuma). Absolūtā alkohola likme par vienu litru Ls 3

4) Cigaretēm (ar filtru un bez filtra) - par vienu cigareti Ls 0,0035

5) Cigāriem un cigarellām - par vienu cigāru vai cigarellu Ls 0,01

6) Citiem tabakas izstrādājumiem un tabakai, ko paredzēts realizēt mazumtirdzniecībā 100 procenti

7) Zelta un citu dārgmetālu izstrādājumiem un juvelierizstrādājumiem ar briljantiem, dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem 30 procenti

8) Vieglajiem automobiļiem 10 procenti

9) Benzīnam par vienu litru Ls 0,04

10) Dīzeļdegvielai par vienu litru Ls 0,02

Akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu zemes lietotājiem atmaksā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmēros.

3.1. punkta 1., 2. un 3.apakšpunktā minētajām precēm, kā arī jēlspirtam, ko izlieto citu šajā punktā neminēto preču ražošanas (tehnoloģikajām) vajadzībām, akcīzes nodoklis tiek noteikts par vienu litru." Ls 0,14

8. Izslēgt instrukcijas 3.nodaļas 3.2. punkta 1. un 2. rindkopas.

9. Izteikt instrukcijas 3.nodaļas 3.3.punktu šādā redakcijā: "Rektificētajam etilspirtam, kā arī pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem (izņemot alu) akcīzes nodokli aprēķina pēc absolūtā alkohola (100 procenti spirta) koncentrācijas un tilpuma (daudzuma). Absolūtā alkohola likme par vienu litru Ls 3.

Akcīzes nodokļa summa tiek aprēķināta šādā kārtībā:

- viena litra akcīzes nodokļa likme Ls3 jāreizina ar faktisko alkohola koncentrācijas procentu un jādala ar 100%;

- akcīzes nodokļa summa vienai pudelei jārēķina, reizinot viena litra akcīzes nodokļa summu ar pudeles tilpumu (0,5 l; 0,75 l; 0,8 l; u.c.).

PIEMĒRS:

Akcīzes nodokļa aprēķins 0,75 l degvīna (40%) pudelei.

1. Absolūtā alkohola likme uz 1 litru Ls 3 2. Akcīzes nodokļa summa 1 l (3 Ls x 40%) / 100% Ls 1,2

3. Akcīzes nodokļa summa 0,75 l pudelei (Ls 1,2 x 0,75 l) Ls 0,90

Akcīzes nodokļa summas atkarībā no alkohola satura un trauka tilpuma (alkohola daudzuma) un kas aprēķinātas pēc augstākminētās metodikas, atspoguļotas instrukcijas pielikumā Nr.3.

10. Izteikt instrukcijas 3. nodaļas 3.4. punktu šādā redakcijā:

"Akcīzes nodokļa pārskatu dokumentārā pārbaude jāizdara termiņos, kurus nosaka Valsts ieņēmumu dienesta rajona (vai pilsētas) nodaļas nodokļu inspekcijas priekšnieks.

Juridisko personu akcīzes nodokļa pārskatu iepriekšējo pārbaudi nodokļu inspekcija izdara ne vēlāk, kā piecu dienu laikā no pārskata saņemšanas dienas."

11. Papildināt instrukcijas 4. nodaļu šādā redakcijā:

"Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) eksportē pašražotas vai nelietotas preces, par kurām akcīzes nodoklis ir nomaksāts, budžetā iemaksātais akcīzes nodoklis tiek atmaksāts no valsts budžeta. Nomaksātais akcīzes nodoklis par vieglajiem automobiļiem, kurus izved no Latvijas triju mēnešu laikā pēc to ievešanas, tiek atmaksāts no valsts budžeta".

12. Aizstāt instrukcijas 5.nodaļas, 5.2.punkta otrajā un trešajā rindkopā vārdus "500,0 tūkst.rbļ" uz vārdiem "Ls 2500".

13. Aizstāt instrukcijas 5.nodaļas 5.6. punkta pirmajā un trešajā rindkopā vārdus "valsts finansu" uz vārdu "nodokļa" un arī turpmākajā tekstā.

14. Aizstāt instrukcijas 5.nodaļas 5.6.punkta ceturtajā rindkopā vārdus "Galvenās valsts finansu inspekcijas" uz vārdiem "Valsts ieņēmumu dienesta"un arī turpmākajā tekstā.

15. Aizstāt instrukcijas 6.nodaļas 6.4.punktā vārdus "Valsts finansu inspekcijas" uz vārdus "Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgās rajona vai republikas pilsētas nodaļas nodokļu inspekcijas".

16. Izteikt instrukcijas 6.nodaļas 6.5.punktu šādā redakcijā:

"Akcīzes nodokļa summa norēķinu dokumentos par nosūtīto produkciju, precēm tiek izdalīta atsevišķi un realizācijas ieņēmumi tiek iegrāmatoti šādi:

konta Nr.6220 kredītā "Ar īpašiem nodokļiem apliekami pārdošanas ieņēmumi" vērtība bez akcizes nodokļa summas un konta Nr.5722 kredītā "Norēķini ar budžetu par akcīzes nodokli" - par akcīzes nodokļa summas lielumu".

17. Izslēgt instrukcijas 6.nodaļas 6.6.punkta trešo rindkopu.

18. Izteikt instrukcijas 7. nodaļas 7.3.punktu šādā redakcijā:

"Par akcīzes nodokļa nesavlaicīgu iemaksu budžetā tiek piedzīta nokavējumu nauda, kura aprēķināta atbilstoši Latvijas Republikas likumam "Par nodokļiem un nodevām Latvijas republikā".

19. Izslēgt instrukcijas 7.nodaļas 7.5. punktu.

20. Svītrot instrukcijas pielikuma Nr.1 otrās daļas 1.punkta vārdu "apmaksātu".

21. Izteikt instrukcijas Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību 1., 2., 3. rindkopas šādā redakcijā:

"Akcīzes nodokļa pārskati tiek sastādīti saskaņā ar nosūtīto preču (produkciju) sarakstiem un pirmdokumentiem.

Uzskaites reģistros grāmatvedībā - žurnālorderus, uzkrājumu sarakstus, tabulogramas u.c. par nosūtītām precēm, maksātāji ved par precēm un preču grupām, kurām noteiktas atsevišķas akcīzes nodokļa likmes.

Grāmatvedībā dokumenti tiek kārtoti atsevišķi pa apliekamajām un neapliekamajām precēm."

22. Aizstāt instrukcijas "Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību" 1.punktā vārdu "realizētās" uz vārdu "nosūtītās".

23. Izslēgt instrukcijas "Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību" 1.punkta 2.,3.,4. rindkopas.

24.Izteikt instrukcijas "Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību" 2.punktu šādā redakcijā:

"Pārskata 2.ailē uzrāda pilnu apgrozījuma summu (apliekamo un neapliekamo) par katru preču grupu realizācijas cenās un par ievesto (importēto) preču grupām - pie ievedamo preču muitas vērtības un ievedmuitas nodokļu kopsummas."

25.Izslēgt instrukcijas "Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību" 4.punkta 3.,4.,5.rindkopas.

26.Izteikt instrukcijas "Norādījumi par akcīzes nodokļa pārskatu sastādīšanas kārtību" 4.punkta 6. rindkopu šādā redakcijā:

"4.ailes kopsumma jānoapaļo līdz pilniem latiem (GVFI 1993.gada 6.jūnija vēstulē Nr.01-03-12/1466 "Par norēķiniem ar valsts un pašvaldību budžetiem 1993. gadā"). Pēc nodokļa summas aprēķināšanas par atskaites mēnesi (4.ailes kopsumma) tiek aprēķināta budžetā iemaksājamā vai kārtējos maksājumos ieskaitāmā summa, salīdzinot pārskata summu ar summām, kas nomaksātas par atskaites mēnesi, ar dekāžu maksājumiem vai maksājumiem pēc katra apmaksāta rēķina."

27. Labot instrukcijas pielikuma Nr.2 1. rindkopā vārdu "rubļi" uz vārdu "lati", vārdu "kapeikas" uz vārdu "santīmi".

28.Izslēgt instrukcijas pielikuma Nr.2 pēdējo rindkopu.

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J. Pupčenoks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!