• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2011. gada 11. novembra noteikumi Nr. 247 "Normatīvie noteikumi par vienošanās starp ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un turētājbanku saturu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2011., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ieteikumi Nr.248

Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas ieteikumi

Vēl šajā numurā

23.11.2011., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 247

Pieņemts: 11.11.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.247

Rīgā 2011.gada 11.novembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes sēdes protokols Nr.43 9.p.)

Normatīvie noteikumi par vienošanās starp ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un turētājbanku saturu

Izdoti saskaņā ar Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 47. panta piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Normatīvie noteikumi par vienošanās starp ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un turētājbanku saturu" (tālāk tekstā – noteikumi) nosaka Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 47. panta ceturtajā daļā noteiktās vienošanās starp atvērto ieguldījumu fondu pārvaldošo ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un šā ieguldījumu fonda turētājbanku (tālāk tekstā abas kopā – vienošanās puses) iekļaujamās informācijas minimālo apjomu.

2. Noteikumi ir saistoši dalībvalstīs licencētām ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, kuras sniedz fondu pārvaldes pakalpojumus Latvijas Republikā reģistrētiem atvērtajiem ieguldījumu fondiem, un kredītiestādēm, kuras veic Latvijas Republikā reģistrēta atvērtā ieguldījumu fonda turētājbankas funkcijas.

3. Vienošanās tiek slēgta, ja citā dalībvalstī licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Latvijas Republikā vēlas reģistrēt atvērto ieguldījumu fondu vai vēlas pārvaldīt Latvijas Republikā reģistrētu atvērto ieguldījumu fondu. Minētās vienošanās mērķis ir nodrošināt Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā noteikto ieguldījumu fonda pārvaldes funkciju veikšanai nepieciešamo informācijas apmaiņu starp vienošanās pusēm.

4. Ja ieguldījumu pārvaldes sabiedrība pārvalda vairākus Latvijas Republikā nodibinātus atvērtos ieguldījumu fondus un visiem šiem fondiem ir viena un tā pati turētājbanka, tad vienošanās puses var slēgt vienu vienošanos. Vienošanās tekstā norāda visus fondus, uz kuriem attiecas šī vienošanās.

5. Terminu lietojums šajos noteikumos atbilst Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma terminu lietojumam.

6. No vienošanās izrietošo līgumisko attiecību regulēšanai piemēro Latvijas Republikas normatīvos aktus.

II. Vienošanās saturs

7. Vienošanās tekstā attiecībā uz pakalpojumiem, ko sniedz vienošanās puses, un šo pakalpojumu sniegšanas procedūru, kas ir jāievēro vienošanās pusēm, iekļauj vismaz šādus noteikumus:

7.1. kārtību, ko turētājbanka ievēro attiecībā uz visiem fonda aktīvu veidiem, kas tiks nodoti turētājbankai glabāšanā;

7.2. kārtību, ko ieguldījumu pārvaldes sabiedrība ievēro fonda pārvaldes nolikuma vai prospekta grozījumu veikšanas gadījumā, nosakot, kādos gadījumos ieguldījumu pārvaldes sabiedrība informē turētājbanku par šādu grozījumu veikšanu un kādos gadījumos saņem turētājbankas iepriekšēja piekrišana;

7.3. kārtību, kā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība saņem no turētājbankas informāciju, kas tai ir nepieciešama pārvaldes pakalpojumu nodrošināšanai, nosakot informācijas sniegšanas līdzekļus, tostarp kārtību, kā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība veic no finanšu instrumentiem izrietošo tiesību pārbaudi un savlaicīgi iegūst informāciju par fonda kontu stāvokli;

7.4. kārtību, kā turētājbanka iegūst informāciju, kas tai nepieciešama turētājbankas funkciju nodrošināšanai, nosakot informācijas sniegšanas līdzekļus;

7.5. kārtību, kā turētājbanka veic ieguldījumu pārvaldes sabiedrības veikto darījumu uzraudzību un novērtē ieguldījumu pārvaldes sabiedrības iesniegtās informācijas atbilstību, tostarp veicot pārbaudes ieguldījumu pārvaldes sabiedrības atrašanās vietā;

7.6. kārtību, kā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība veic ar turētājbanku noslēgtā turētājbankas līguma darbības atbilstības uzraudzību.

8. Vienošanās tekstā attiecībā uz informācijas apmaiņu un pienākumu ievērot konfidencialitāti un novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju iekļauj vismaz šādu informāciju:

8.1. sarakstu ar visu informāciju, ar kuru apmainās ieguldījumu pārvaldes sabiedrība un turētājbanka saistībā ar fonda ieguldījumu apliecību emisiju, izplatīšanu, atpakaļpirkšanu un atpakaļpieņemšanu;

8.2. pienākumu ievērot konfidencialitāti, kas piemērojama vienošanās pusēm;

8.3. pienākumu ievērot normatīvo aktu prasības attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu.

9. Gadījumā, ja puses vienojas veikt informācijas apmaiņu elektroniski, vienošanās tekstā iekļauj pienākumu izveidot un uzturēt reģistru, kurā reģistrē šādu informācijas apmaiņu un uzglabā attiecīgo informāciju.

10. Noteikumu 8.2. punkta prasības noteikšana nevar ierobežot ieguldījumu pārvaldes sabiedrības izcelsmes valsts vai ieguldījumu fonda izcelsmes valsts uzraudzības institūciju tiesības iegūt nepieciešamos dokumentus un informāciju.

11. Ja turētājbanka vai ieguldījumu pārvaldes sabiedrība savu pienākumu veikšanai plāno izmantot trešās personas, vienošanās tekstā attiecībā uz trešo personu izraudzīšanos un uzraudzību iekļauj vismaz šādus noteikumus:

11.1. pienākumu regulāri sniegt otrai vienošanās pusei ziņas par visām trešajām personām, ko kāda no vienošanās pusēm izraudzījusies savu pienākumu izpildei;

11.2. pienākumu pēc pieprasījuma sniegt otrai vienošanās pusei informāciju par kritērijiem, kas izmantoti, lai izraudzītos trešo personu, un darbībām, kas veiktas izraudzītās trešās personas darbības uzraudzībai;

11.3. apliecinājumu, ka turētājbankas pienākumu nodošana trešajām personām neatbrīvo to no Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 46. pantā noteiktās atbildības;

11.4. apliecinājumu, ka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības pienākumu nodošana trešajām personām neatbrīvo to no atbildības par fonda pārvaldi.

12. Vienošanās tekstā attiecībā uz vienošanās grozīšanu un izbeigšanu iekļauj vismaz šādus noteikumus:

12.1. vienošanās darbības termiņu;

12.2. vienošanās grozīšanas un izbeigšanas kārtību;

12.3. kārtību pārejai uz citu turētājbanku, kā arī turētājbankas maiņas gadījumā procedūru, kas nosaka informācijas nodošanas kārtību jaunajai turētājbankai.

13. Šo noteikumu 7.3. un 7.4. punktā noteikto kārtību var iekļaut vienošanās tekstā vai slēgt atsevišķu rakstveida vienošanos starp turētājbanku un ieguldījumu pārvaldes sabiedrību.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Komisijas Direktīvas 2009/43/ES, ar ko īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/65/EK attiecībā uz organizatoriskajām prasībām, interešu konfliktiem, profesionālo ētiku, riska pārvaldību un starp depozitāriju un pārvaldības sabiedrību noslēdzamās vienošanās saturu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja I.Krūmane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!