• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministre: Tiekoties ar Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2011., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/239945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.11.2011., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministre: Tiekoties ar Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas vadību

21.novembrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētāju Induli Jansonu un valdes priekšsēdētāja vietnieci Ilzi Aizsilnieci un pārrunāja situāciju lauksaimniecības kooperatīvu attīstībā Latvijā, kā arī vienojās par turpmāko sadarbību.

Tikšanās sākumā tika pārrunātas iespējas attīstīt kooperāciju gaļas nozarē. Gaļas nozarē kooperācija Latvijā ir visvājākā, un viens no galvenajiem iemesliem tam ir salīdzinoši lielais "pelēkā" tirgus īpatsvars. "Kooperatīva darbību kontrolē zemnieki – tā biedri, un kooperatīvs nevar strādāt, nemaksājot nodokļus," sacīja I.Jansons. Ar L.Straujumu tika panākta vienošanās kopīgi strādāt pie kooperācijas attīstības gaļas nozarē, mērķtiecīgi novirzot tam nākamā plānošanas perioda Lauku attīstības atbalstu.

Zemkopības ministre solīja LLKA risināt arī jautājumu par piena savākšanas maršrutu saskaņošanas procedūras vienkāršošanu pavasara un rudens periodā. Rudens un pavasara periodā uz ceļiem tiek izliktas transportlīdzekļu masu ierobežojošās zīmes. Piena pārvadāšanas mašīnām ir paredzēta iespēja šos ierobežojumus neievērot gadījumā, ja maršruts ir saskaņots ar attiecīgā ceļa īpašnieku. Pašreiz saskaņošana jāveic katru sezonu un ar katru ceļa īpašnieku atsevišķi. Ņemot vērā, ka atsevišķi piena ražotāju kooperatīvi svaigpienu no zemniekiem savāc visā Latvijas teritorijā, šāds saskaņošanas process ir laikietilpīgs un prasa papildu administratīvos resursus. Jau vairāk nekā gadu notiek diskusijas par iespēju saskaņošanas procesu vienkāršot, taču risinājums tā arī nav panākts.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija vērsa uzmanību uz nepieciešamību strādāt pie jautājuma, lai veicinātu pašmāju ražotāju iespēju piedalīties un uzvarēt valsts iepirkumu konkursos. Līdzšinējā prakse pierāda, ka pamatā valsts iepirkumos uzvar vairumtirgotāji.

Piemēram, tikko ir noslēdzies Latvijas valsts apjomīgākais iepirkumu konkurss par pārtikas, augļu, dārzeņu piegādi Latvijas cietumiem. Konkursa nolikums bija veidots tā, ka lokālie audzētāji, kas ir tuvu cietumiem, nemaz nevar konkursā piedalīties, jo viena piedāvājuma daļa bija visi cietumi un visi nepieciešamie produkti. Tāpēc par uzvarētājiem varēja kļūt un kļuva vairumtirdzniecības bāzes ar spēcīgu loģistiku, bet ne individuāli zemnieki. I.Aizsilniece tikšanās laikā vērsa L.Straujumas uzmanību uz to, ka 2012.gada valsts subsīdijas būtu jāparedz ražojošiem uzņēmumiem, kas maksā nodokļus.

Tāpat LLKA valdes pārstāvji izteica bažas, ka lauksaimniekiem nav skaidra mērķa pasākumiem, kuros finansējums tiek paredzēts valsts iestādēm, un norādīja, ka no Zemkopības ministrijas nepieciešams skaidrojošais darbs par to, ka arī šādiem pasākumiem reālie atbalsta saņēmēji ir zemnieki. Tikšanās laikā LLKA izteica atbalstu L.Straujumas idejai par nepieciešamību izstrādāt lauksaimniecības nozares stratēģiju.

Ņemot vērā, ka Apvienoto Nāciju Organizācija 2012.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko kooperatīvu gadu, tikšanās laikā tika panākta vienošanās 2012.gadā sadarbībā ar Zemkopības ministriju rīkot dažādus kooperācijas popularizēšanas pasākumus Latvijā.

Linda Bille, LLKA izpilddirektore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!