• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Par plānoto izglītības reformu aktīvu izskaidrošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2011., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību sakarā ar Imanta Kokara aiziešanu mūžībā

Vēl šajā numurā

25.11.2011., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Par plānoto izglītības reformu aktīvu izskaidrošanu

Pēc 23.novembrī LU Sociālo zinātņu fakultātē notikušās diskusijas ar studentu pašpārvalžu pārstāvjiem izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pauž apņēmību sākt aktīvu, vienkāršu un saprotamu piedāvāto reformu izskaidrošanu.

Diskusija par augstākās izglītības reformu, pateicoties, iespējams, neveiksmīgiem formulējumiem, ievirzījusies maldīgā gultnē. “Aizvien tiek atražots uzskats, ka Latvijā ir bijusi vai varētu būt bezmaksas augstākā izglītība. Jebkurā situācijā augstākajai izglītībai ir nepieciešams finansējums, tā nevar būt bezmaksas. Tās finansējumu var nodrošināt nodokļu maksātāju nauda un privāti līdzekļi, tostarp no bankām aizņemta nauda,” uzsver R.Ķīlis.

Šobrīd Latvijā ir maksas augstākā izglītība, kurā aptuveni 65% studējošo maksā paši (tostarp – aizņemoties no bankām) un aptuveni 35% studē par visu nodokļu maksātāju naudu tā dēvētajās budžeta vietās.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā apspriešanai un ieviešanai principiāli jaunu sistēmu, kurā pilnīgi visiem studējošajiem ir iespēja studēt par nodokļu maksātāju naudu, jo valsts ikvienam studētgribētājam īpaša galvojuma veidā segs studiju maksu. Taču šīs summas atmaksu nodokļa veidā veiks nevis visi nodokļu maksātāji, kā tas ir šobrīd, bet gan tikai tie, kuri ir ieguvuši šo valsts apmaksāto augstāko izglītību. Šādā veidā tiks ieviests sava veida progresīvais ienākumu nodoklis, jo statistika uzrāda, ka augstāko izglītību ieguvušie darba tirgū nopelna par aptuveni 40% vairāk nekā citi.

Šo un citu iecerēto reformu publiskai apspriešanai, komentāriem, ierosinājumiem un kritikai tiek pārveidota interneta platforma scenariji.lv. Interneta vietnē, kura jaunajā veidolā tiks prezentēta šā gada decembrī, paredzēts publicēt argumentus, viedokļus un intervijas par nepieciešamajām reformām visā izglītības sistēmā. Iecerētas arī regulāras publiskas ministra diskusijas ar izglītības darbiniekiem, sociālajiem partneriem un ekspertiem, kas tiks publiskotas videoformātā. Ik nedēļu tiks atspoguļots ministra videoblogs par plānoto darba kārtību, kā arī citi jaunumi saistībā ar ministra aktivitātēm.

Reinis Tukišs, ministra padomnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!