• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmo Latvijas un Krievijas jauktās komisijas sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2011., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240357

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par satiksmes ministra darba vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

29.11.2011., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmo Latvijas un Krievijas jauktās komisijas sēdi

23.novembrī Maskavā notika pirmā Latvijas un Krievijas jauktās komisijas sēde par vienošanās (Latvijas apbedījumu statuss Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statuss Latvijas Republikas teritorijā) izpildi, kurā puses vienojās turpināt iesākto darbu.

Tikšanās laikā tika pārrunāta starpvaldību vienošanās īstenošanas rezultāti, saskaņota un parakstīta reglamenta pēdējā redakcija, kas nosaka Latvijas un Krievijas jauktās komisijas darbības koordināciju, lai sekmīgi īstenotu vienošanos. Jauktā komisija uzsvēra nepieciešamību turpināt konstruktīvu dialogu un informācijas apmaiņas nozīmību.

Latvijas puse izteica ieinteresētību pēc iespējas ātrāk saņemt Latvijas apbedījumu Krievijā sarakstus, kuros apkopoti represēto personu vārdi un apbedījuma vietas. Savukārt Krievija izteica gatavību izskatīt Latvijas puses priekšlikumus un sākt Krievijas arhīvos pieejamās informācijas apkopošanu.

Jauktās komisijas Latvijas puses vadītājs Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts Jānis Aivars Baškers vērsa Krievijas puses uzmanību uz 2010.–2011.gadā Latvijas teritorijā veikto apbedījuma vietu rekonstrukcijas darbu saskaņošanas un izpildes trūkumiem. Krievijas puse atzina apbedījumu vietās Latvijas teritorijā plānoto un veicamo rekonstrukcijas darbu saskaņošanas nepieciešamību.

Latvija nodeva Krievijas pusei sarakstu ar Latvijai piederīgo apbedījuma vietām Kirovas apgabalā (Krievijas Federācija). Krievijas puse apstiprināja savu gatavību 2012.gadā veikt nepieciešamos darbus, lai meklētu latviešu apbedījumus savā teritorijā.

Latvijas puse Krievijai nodeva sarakstu ar 401 padomju apbedījuma vietu Latvijas teritorijā un 20 apglabāto personu pases.

Latvijas puse izteica ieinteresētību pēc iespējas ātrāk sagatavot apbedījumu sarakstus, kuros apkopoti represēto personu vārdi un apbedījuma vietas. Savukārt Krievija izteica gatavību izskatīt Latvijas puses priekšlikumus un apkopot informāciju Krievijas arhīvos.

Jauktās komisijas Latvijas puses vadītājs J.A.Baškers uzsvēra: "Ir pagājuši vairāk nekā trīs gadi kopš vienošanās ir spēkā. Šī vairakkārt atliktā jauktās komisijas pirmā sēde ir kā pozitīvs apliecinājums iesākto darbu apjomam un nozīmīgumam. Ceru, ka arī turpmāk veidosim konstruktīvu dialogu ar Krieviju un spēsim pakāpeniski viest skaidrību par represēto personu apbedījuma vietām un sarakstiem."

Starp Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valdībām 2007.gada 18.decembrī Rīgā tika parakstīta vienošanās par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā. Savukārt, lai risinātu visus ar vienošanos saistītos jautājumus, 2009.gada jūlijā Ministru kabinets apstiprināja vienošanā noteikto jauktās komisijas Latvijas puses sastāvu.

Līdz ar vienošanās noslēgšanu Latvija ir uzņēmusies saistības par Krievijas apbedījumu kopšanu valsts teritorijā, tāpat kā Krievija apņēmusies rūpēties par Latvijas apbedījumiem Krievijas Federācijas teritorijā. Par Krievijas apbedījumu apzināšanu un kopšanas tehnisko darbu veikšanu Latvijā ir atbildīga biedrība "Brāļu kapu komiteja", savukārt koordinējošās funkcijas uzticētas Aizsardzības ministrijai.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!