• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par BAS piederošās "airBaltic" kapitāldaļas atpirkšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2011., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 29.novembrī

Vēl šajā numurā

02.12.2011., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Satiksmes ministrija: Par BAS piederošās "airBaltic" kapitāldaļas atpirkšanu

30.novembrī Satiksmes ministrija (SM) uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās aviosabiedrības "airBaltic" mazākuma akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās "airBaltic" akcijas. Tas darīts, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta 29.novembra lēmumam pieņemt "Latvijas Krājbankas" izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Piedāvājums izteikts pēc vairāku pielīgto aizdevuma noteikumu neizpildes konstatēšanas un pamatots ar nepieciešamību nekavējoties sākt "Latvijas Krājbankas" kreditoru (noguldītāju) mantisko interešu efektīvu aizstāvību, nepieļaujot bankas mantas aizdevuma un tā atmaksas nodrošinājuma – ķīlu vērtības samazinājumu.

Atbilstoši valdības lēmumam SM iegādājās "Latvijas Krājbankai" piederošo ķīlu – 47,2% "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 lati, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā finanšu konsultanta "Prudentia" un SM konstatētos riskus turpmākai "airBaltic" attīstībai un valsts interešu aizstāvībai saistībā ar "Snoras" bankas maksātnespēju un "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu, jo tām ir izšķiroša ietekme "airBaltic" mazākuma akcionāra BAS maksātspējas nodrošināšanā. Atbilstoši "Prudentia" veiktajai analīzei pastāv būtiski riski, ka BAS nevarēs pildīt 3.oktobrī noslēgto vienošanos par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu. 

Lai BAS finansiālās problēmas netraucētu valstij ieguldīt līdzekļus "airBaltic" pamatkapitālā, valdība lēmusi rīkoties proaktīvi valsts interešu aizsardzībai un pārņemt kontroli "airBaltic".

3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem paliek spēkā – saskaņā ar to valsts turpinās ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā atbilstoši "airBaltic" biznesa plānam, kuru plānots virzīt izskatīšanai nākamajā valdības sēdē. Atbilstoši valdības lēmumam satiksmes ministrs ir nosūtījis vēstuli BAS ar aicinājumu turpināt pildīt noslēgto vienošanos un piedalīties jaunajā akciju emisijā 22.decembrī.

Ieņēmumus par "airBaltic" akcijām "Latvijas Krājbanka" izmantos to noguldītāju prasību apmierināšanai, kuriem atbilstoši likumam kompensācijas neparedz Noguldījumu garantijas fonds.

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā arī Finanšu ministrijas viedokli, ka šis lēmums būtiski neietekmēs 2012.gada budžeta izstrādi – nepieciešamā summa par visu "airBaltic" akciju iegādi tiks segta no Satiksmes ministrijas 2011.gada pašu ieņēmumu atlikumiem, to saskaņojot ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

Savukārt, vakar, 1.decembrī, satiksmes ministrs Aivis Ronis tikās ar "airBaltic" valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu un pārrunāja uzņēmuma tālākās attīstības iespējamos scenārijus.

A.Ronis apliecināja, ka valdība vēlas, lai nacionālā aviokompānija "airBaltic" turpina attīstīt pārlidojumu tīklu, nodrošinot ērtus pārlidojumus gan pasažieriem, kam Rīgas lidosta ir galamērķis, gan tranzīta pasažieriem.

Tikšanās laikā gan A.Ronis, gan M.Gauss bija vienisprātis, ka uzņēmuma stabilas un rentablas ilgtermiņa attīstības nodrošināšanai nepieciešama stratēģiskā investora piesaiste, pie kura identificēšanas šobrīd tiek aktīvi strādāts.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!