• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1994. gada 21. oktobra instrukcija "Instrukcija par kārtību, kāda iekšlietu ministrija izsniedz speciālas atļaujas (licences) ieroču, munīcijas, sprāgstvielu un speciālo līdzekļu izgatavošanai, pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanai, ieroču un speciālo līdzekļu remontam, pirotehnisko pakalpojumu veikšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.1994., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas saistošie norādījumi

Par ārvalstu valūtas kursu starpību uzskaites kārtību uzņēmumu grāmatvedībā

Vēl šajā numurā

01.11.1994., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Pieņemts: 21.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrijas instrukcija

Instrukcija par kārtību, kāda iekšlietu ministrija izsniedz speciālas atļaujas (licences) ieroču, munīcijas, sprāgstvielu un speciālo līdzekļu izgatavošanai, pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanai, ieroču un speciālo līdzekļu remontam, pirotehnisko pakalpojumu veikšanai

Apstiprināta ar
LR Iekšlietu ministrijas 1994.g. 21.oktobra pavēli Nr.305

1. Šī instrukcija nosaka kārtību, kādā licencēšanas komisija izsniedz speciālas atļaujas (licences) Jādu uzņēmējdarbības veidu uzsākšanai un uzņēmumu funkcionēšanai:

- ieroču, munīcijas, sprāgstvielu un speciālo līdzekļu izgatavošanai;

- pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanai;

- sporta, medību un citu ieroču un speciālo līdzekļu remontam;

- pirotehnisko pakalpojumu veikšanai.

2. Instrukcija reglamentē tikai 1.punktā minēto uzņēmējdarbības veidu specifiskos noteikumus, pamatojoties uz likuma "Par uzņēmējdarbību", "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai", uzņēmējdarbības licencēšanu reglamentējošiem Valdības izdotiem normatīvajiem aktiem, kā ari vadoties no ar LR IeM 1993.gada 6.aprīļa pavēli nr.100 apstiprinātas instrukcijas "Par vispārējo kārtību, kādā Iekšlietu ministrijā izsniedzamas un anulējamas speciālās atļaujas (licences) atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem".

3. Par šis instrukcijas 1 .punktā minēto uzņēmējdarbību Latvijas teritorijā uzskatāma ražotņu, cehu, darbnīcu izveidošana un darbība, kas vērsu uz ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu un sprāgstvielu sistemātisku izgatavošanu, pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanu, ieroču un speciālo līdzekļu remontu, pirotehnisko pakalpojumu veikšanu.

4. Saskaņā ar šis instrukcijas uzdevumiem, ieroči tiek dalīti divos veidos: šaujamieročos un aukstos ieročos.

Par šaujamieročiem šis instrukcijas izpratnē uzskatāmi strēlnieku kaujas šaujamieroči līdz 9mm kalibra ieskaitot, medību un sporta šaujamieroči (bises, karabīnes, pistoles, revolveri) un šo ieroču atsevišķas specifiskas detaļas.

Par aukstiem ieročiem šis instrukcijas izpratnē uzskatāmi dunči, somu dunči, medību naži un saskaņā ar likumiem un likumpamatotiem aktiem par aukstiem ieročiem atzīstamie citi priekšmeti, kas speciāli pielāgoti miesas bojājumu nodarīšanai, kā ari pneimatiskie ieroči (šautenes, pistoles) un to atsevišķie mezgli un patronas.

Par munīciju šis instrukcijas izpratnē uzskatāmi šā punkta 2.daļā minēto ieroču patronas un patronu atsevišķi elementi - čaulas, kapseles, šaujampulvera lādiņi, šāviņi utt.

Par sprāgstvielām šajā instrukcijā uzskatāmi ķīmiskie savienojumi vai maisījumi, kas ārējas iedarbības rezultātā momentāli pāriet gāzveida stāvokli, izdalot enerģiju un radot eksploziju, šis instrukcijas izpratnē pie sprāgstvielām pieskaitāmi ari spridzināšanas līdzekļi, kas iniciē sprādzienu (kapseles, detonatori, degļi utt.) un spridzināšanas lādiņi.

Speciālie līdzekļi šis instrukcijas izpratnē un saskaņā ar likumu "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" ir gāzes pistoles (revolveri), to patronas un ar kairinošas iedarbības vielām pildīti gāzes baloniņi, citi ar IeM normatīviem akliem nosakāmi speciālie līdzekli un to atsevišķas specifiskas detaļas un elementi.

Pirotehniskie materiāli un ierīces šis instrukcijas izpratnē ir sprāgstvielas un ugunsnedrošas vielas saturoši līdzekļi gaismas, dūmu un skaņas efektu radīšanai (signāla, raķešu pistoles, spridzināšanas paketes utt.)

Par pirotehnisko pakalpojumu uzņēmējdarbību šis instrukcijas izpratnē uzskatāma sistemātiska pakalpojumu sniegšana ar pirotehnisko materiālu un ierīču palīdzību gaismas, dūmu un skaņas efektu radīšanai. (Vienreizējai pirotehnisko pakalpojumu sniegšanai jāsaņem policijas iestādes atļauja, kura nav uzskatāma par licenci uzņēmējdarbībai.)

5. Speciālo atļauju (licenci) šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un gāzes pistoļu (revolveru) un to patronu izgatavošanai, pirotehnisko materiālu un ierīču, kas satur sprāgstvielas, ražošanai un šaujamieroču remontam var saņemt Latvijas Republikas pilsonis, kurš sasniedzis 21 gadu vecumu, nav veicis un neveic Latvijas Republikai naidīgu darbību, ja viņš šai punktā paredzētajai darbībai dibina uzņēmumu un ja uz viņu neattiecas LR likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 7.pantā minētie ierobežojumi.

Speciālo atļauju (licenci) šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un gāzes pistoļu (revolveru) un to patronu izgatavošanai, pirotehnisko materiālu un ierīču, kas satur sprāgstvielas, ražošanai un šaujamieroču remontam var izsniegt ari valsts un pašvaldību uzņēmuma, kā arī privātam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), ja visi to dibinātāji un dalībnieki (fiziskas personas) ir Latvijas Republikas pilsoņi un, ja tajos to darbu izpildi, kas tieši saistīti ar šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un gāzes pistoļu (revolveru) un to patronu izgatavošanu, pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanu, šaujamieroču remontu, kā ari uzglabāšanu, transportēšanu, apsardzi veiks šī punkta 1.daļas prasībām atbilstošas personas, par kurām IeM licencēšanas Komisijai iesniegti attiecīgi dokumenti saskaņā ar šis instrukcijas 9.7.apakšpunktu.

6. Speciālo atļauju (licenci) auksto ieroču un speciālo līdzekļu (izņemot gāzes pistolei (revolverus) un to patronas) izgatavošanai, pirotehnisko materiālu un ierīču, kuros netiek pielietotas sprāgstvielas, ražošanai, auksto ieroču un speciālo līdzekļu remontam un pirotehnisko pakalpojumu veikšanai var saņemt 21 gada vecumu sasniedzis Latvijas Republikas pilsonis vai Latvijas Republikā pastāvīgi dzīvojoša persona, kura šā punkta paredzētajai darbībai dibina uzņēmumu un uz kura neattiecas LR likuma "Par šaujamieročiem pašaizsardzībai" 7.pantā minētie ierobežojumi.

Speciālo atļauju (licenci) uzņēmējdarbībai, kas paredzēta šā punkta 1.daļā, var izsniegt ari valsts un pašvaldību uzņēmumam, kā ari privātuzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), ja visi to dibinātāji un dalībnieki (fiziskas personas), kā ari personas, kas veiks to darbu izpildi, kas tieši saistīti ar auksto ieroču un speciālo līdzekļu remontu speciālo līdzekļu izgatavošanu un pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanu, uzglabāšanu, transportēšanu, apsardzi, kā ari pirotehnisko pakalpojumu veikšanu atbilst šā punkta 1.daļā minētām prasībām un par kurām IeM licencēšanas komisijai iesniegti attiecīgi dokumenti saskaņā ar šīs instrukcijas 9.8. apakšpunktu.

7. Saskaņā ar šo instrukciju var tikt izsniegtas šādas speciālas atļaujas (1icences):

7.1. šaujamieroču un/vai munīcijas, un/vai sprāgstvielu, un/vai speciālo līdzekļu izgatavošanai, un/vai pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanai un/vai ieroču un speciālo līdzekļu remontam;

7.2. auksto ieroču un/vai līdzekļu (izņemot gāzes pistoles (revolverus) un to patronas) izgatavošanai, un/vai pirotehnisko materiālu un ierīču, kuros netiek pielietotas sprāgstvielas, ražošanai, auksto ieroču un/vai speciālo līdzekļu remontam, un/vai pirotehnisko pakalpojumu veikšanai.

Atkarībā no iesniegtiem dokumentiem vienā speciālā atļaujā (licencē) var būt uzskaitīti 7.1. un 7.2. punktā minētie visi vai tikai atsevišķie uzņēmējdarbības veidi.

8. Uzņēmējs (uzņēmējsabiedrība), kas saņēmis šis instrukcijas 7.punktā norādītu speciālo atļauju (licenci), ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, speciālo līdzekļu un pirotehnisko materiālu un ierīču realizāciju veic saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem un likumpamatotiem normatīviem aktiem.

9. Speciālas atļaujas (licences) iegūšanai fiziskā vai juridiskā persona iesniedz Iekšlietu ministrijas licencēšanas komisijai iesniegumu (pielikums Nr.1), kurā norāda, kādu uzņēmējdarbības veidu vēlas veikt, tieši kādus (atzīmējot tehniskus parametrus) ieročus, sprāgstvielas, speciālos līdzekļus, pirotehniskus materiālus un ierīcei plāno izgatavot (ražot) un kādā daudzumā, kādus pirotehniskus pakalpojumus veikt. Iesniegumam jāpievieno sekojoši dokumenti:

9.1. statūtu kopija un reģistrācijas apliecības kopija (jaunizveidojamam uzņēmumam - statūtu projekts);

9.2. izraksts no licences pretendenta (fiziskas personas) pases vai izrakstus no visu to personu, kuras dibināja uzņēmumu vai ir to dalībnieki, pasēm;

9.3. dibinātāju (fiziskas personas) un personas, kas uzņēmumā vadīs uzņēmējdarbību (speciālistu un vadošo darbinieku), izglītības dokumentu kopijas, kā ari dokumenti, kas apliecina praktisko pieredzi lajā darbībā:

9.4. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu;

9.5. dokumentus, kas apliecina uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešamo līdzekļu esamību (par uzņēmumam piederošiem pamatlīdzekļiem, grāmatvedības bilance par pēdējiem 2 gadiem (jau nodibinātiem uzņēmumiem), par plānotu līdzekļu piesaistīšanu (kredīti, investīcijas utt.) vai par nepieciešamās summas esamību licences pretendenta kontā bankā);

9.6. uzņēmējdarbības ekonomiskais pamatojums un nepieciešamo finansiālo līdzekļu aprēķins, plānojamais ražošanas apjoms un izstrādājumu nomenklatūra, izejvielas saņemšanas avoti, tehnoloģijas nodrošinājums (iekārta, attiecīgi speciālisti, licences, patenti utt.);

9.7. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) juridisko adresi apliecinošs dokuments (i), uzņēmējdarbības veikšanas vietu kā ari izejvielu, gatavās produkcijas, detaļu, mezglu uzglabāšanas vietu adreses un šo telpu izmantošanas iespēju apliecinoši dokumenti;

9.8. personu saraksts, kuras strādās uzņēmumā, (uzņēmējsabiedrībā) un kurām sakarā ar šo darbu būs pieejami ieroči, sprāgstvielas, munīcija, speciālie līdzekļi, pirotehniskie materiāli un ierīces, tās atsevišķi elementi, mezgli vai specifiskas detaļas. Sarakstā jānorāda vārds, uzvārds, dzimšanas vieta, adrese, gads un vieta, iepriekšējā darba vieta, darbs, kādu katra no šim personām veiks, kā arī izraksti no pasēm.

9.9. likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai" 9.pantā paredzētais medicīnas atzinums par šīs instrukcijas 9.2., 9.3., 9.8. apakšpunktos norādīto personu veselības stāvokli;

9.10. Labklājības ministrijas Valsts darba inspekcijas dokuments, kas apliecina, ka bīstamā iekārta (ja tāda tiek lietota) ir reģistrēta Valsts darba inspekcija un bīstamās iekārtas vadītājam ir izsniegta atļauja tās ekspluatācijas uzsākšanai;

9.11. policijas iestādes atzinums par telpu piemērotību ieroču un speciālo līdzekļu remontam, ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, speciālo līdzekļu, pirotehnisko materiālu un ierīču izgatavošanai (ražošanai) un glabāšanai, pirotehnisko pakalpojumu veikšanai;

9.12. ugunsdzēsības un glābšanas dienesta teritoriālās struktūrvienības slēdziens par telpu atbilstību ugunsdrošības noteikumiem;

9.13. dokuments, kas apliecina šis instrukcijas 9.7. apakšpunktā minēto ražošanas un glabāšanas telpu nodrošināšanu ar apsardzi;

9.14. Reģionālās vides aizsardzības komitejas un Labklājības ministrijas vides veselības departamenta un Valsts darba inspekcijas reģionālās inspekcijas atzinumi par attiecīgu ražotņu, cehu, darbnīcu izveidošanas atbilstību vides aizsardzības, darba aizsardzības normatīvo aktu prasībām, kā ari cilvēku veselības saglabāšanas prasībām;

9.15. attiecīgas pašvaldības viedoklis par instrukcijas 1.punktā paredzētās uzņēmējdarbības lietderību pašvaldības teritorijā.

10. Nepieciešamības gadījumā licencēšanas komisija var pieprasīt ari citus dokumentus, ja tas nav pretrunā ar uzņēmējdarbības licencēšanu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

11. Ja ieroči, munīcija, sprāgstvielas, speciālie līdzekļi un pirotehniskie materiāli un ierīces tiks izgatavoti (ražoti, remontēti), kā ari pirotehniskie pakalpojumi tiks veikli vairākās vietās, tad 9.10., 9.11., 9.12., 9.13. un 9.14. apakšpunktos minētie dokumenti jāiesniedz par katru adresi.

12. Jaunveidojamie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas iesnieguši dokumentus speciālas atļaujas (licences) saņemšanai ieroču un speciālo līdzekļu remontam, pirotehnisko pakalpojumu veikšanai 9.10., 9.11., 9.12. un 9.13. apakšpunktos minētos dokumentus ar licencēšanas komisijas atļauju var iesniegt ari pēc licences saņemšanas, bet līdz uzņēmuma reģistrācijai Uzņēmumu reģistri.

Speciālajā atļaujā (licencē) ierādāms, kādus dokumentus uzņēmējdarbības pretendentam jāiesniedz licencēšanas komisijai līdz uzņēmuma reģistrēšanai Uzņēmuma reģistra. Uzņēmējdarbības pretendentam pirms dokumentu iesniegšanas Uzņēmumu reģistri jāsaņem no licencēšanas komisijai uzziņa, ka tā saņēmusi ari tos dokumentus, kurus bija atļauts iesniegt pēc licences saņemšanas un šī izziņa kopā ar pārējiem dokumentiem iesniedzama Uzņēmumu reģistrā.

Instrukcijas 9.8 punktā paredzētais personu saraksts pēc licences saņemšanas var tikt papildināts un grozīts. Grozījumi un papildinājumi saskaņojami ar policijas iestādi, kuras teritorijā atrodas uzņēmuma juridiskā adrese, un pēc saskaņošanas nekavējoties iesniedzami IeM licencēšanas komisijai. Sarakstā no jauna ieslēgtās personas pielaižamas pie darba, kas saistīts ar ieročiem, sprāgstvielām, speciālajiem līdzekļiem, pirotehniskiem materiāliem un ierīcēm, tikai pēc tam, kad uzņēmējs tam saņēmis policijas iestādes rakstisku piekrišanu.

13. Izskatot dokumentus, licencēšanas komisija veic to pārbaudi vai uzdod izdarīt attiecīgu pārbaudi policijas iestādēm.

Nepieciešamības gadījumā licencēšanas komisija var pieprasīt no Kriminālpolicijas vai Drošības policijas ziņas par to, vai licences pretendenta finansu līdzekļi nav iegūti nelikumīgā ceļā.

Licencēšanas komisijas sēdē var tikt pieaicināti Valsts darba inspekcijas pārstāvis un citu iestāžu, uzņēmumu speciālisti.

14. Licenci izsniedz uz 5 gadiem. Pēc termiņa notecēšanas licences termiņu var pagarināt uz 5 gadiem.

Licencei ir noteikta forma (veidlapas paraugs pielikumā nr.2 un nr.3).

Maksa par speciālo atļauju (licenci) katram instrukcijā minētajam uzņēmējdarbības veidam tiek ņemta atbilstoši likuma "Par uzņēmējdarbību noteikumiem IeM pavēlēm (1994.gada 6.augusta IeM pavēle Nr.232 u.c.)

15. Uzņēmējiem, veicot instrukcijas 1.punktā minētu uzņēmējdarbību, jāievēro sekojoši nosacījumi:

15.1. uzsākot uzņēmējdarbību pēc licences saņemšanas uzņēmējam rakstveidā jāpaziņo par to policijas iestādei, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta teritoriālai struktūrvienībai, reģionālajai vides aizsardzības komitejai. Valsts darba inspekcijas reģionālajai inspekcijai, kuras teritorijā atrodas uzņēmums, un Labklājības ministrijas Vides veselības departamentam;

15.2. aizliegts iesaistīt darbā, kas tieši saistīts ar ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu, sprāgstvielu izgatavošanu, pirotehnisko materiālu un ierīču ražošanu, ieroču un speciālo līdzekļu remontu vai tās uzglabāšanu, transportēšanu, apsardzi utt., ka arī pirotehnisko pakalpojumu veikšanu personas, par kuriem nav iesniegti 9.8. un 9.9. apakšpunktos minētie dokumenti un nav saņemta policijas iestādes piekrišana;

15.3. ieroču, munīcijas, sprāgstvielu speciālo līdzekļu ražošana, ieroču un speciālo līdzekļu remontu, kā ari to uzglabāšanu un pirotehniskus pakalpojumus jāveic tikai telpās, par kurām licencēšanas komisijai iesniegti 9.10., 9.11., 9.12. un 9.13. apakšpunktos minētie dokumenti;

15.4. par izmaiņām LR Uzņēmumu reģistra apliecībā, statūtos vai informācijā, kas fiksēta IeM licencēšanas komisijai iesniegtos citos dokumentos uzņēmējiem 5 dienu laikā jāpaziņo policijas iestādei un licencēšanas komisijai, pievienojot attiecīgus dokumentus;

15.5. jānodrošina ražošanas (izgatavošanas) tehnoloģijas, darba aizsardzības, vides aizsardzības, kā arī bīstamo iekārtu ekspluatācijas, izejvielas un gatavās produkcijas uzglabāšanas un realizācijas noteikumu ievērošana;

15.6. uz Valsts darba inspekcijas, policijas, vides aizsardzības, vides veselībai un citu kompetentu iestāžu pieprasījuma, kā arī saskaņā ar normatīvo aktu prasībām pēc savas iniciatīvas par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) līdzekļiem jāveic bīstamas iekārtas, tehnoloģiska procesa, gatavas produkcijas, vides piesārņojuma līmeņa pārbaude (izmešu kontrole) vai ekspertīze šo iestāžu norādītajos uzņēmumos un organizācijās;

15.7. jānodrošina citu šajā instrukcijā, kā arī citos likumpamatotos normatīvos aktos un likumos uzņēmējam noteikto prasību un noteikumu izpildīšana.

16. Ņemot vēri konkrēti uzņēmumā (uzņēmējsabiedrības) darbībai īpatnības, licencēšanas komisijai ir tiesības licencē norādīt vēl citus LR likumiem un likumpamatotiem normatīviem aktiem atbilstošus nosacījumus, kurus jāievēro uzņēmējam, veicot šo uzņēmējdarbību.

17. Valsts policijas iestādes savas kompetences ietvaros kontrolē līs instrukcijas 1.punktā minēto uzņēmējdarbību veikšanu instrukcija "Par vispārējo kārtību, kādā izsniedzamas un anulējamas speciālās atļaujas (licences) atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem" noteiktajā kārtībā.

18. Atbilstoši likumam "Par Valsts darba inspekciju" darba aizsardzības, bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības normatīvo aktu ievērošanu uzrauga un kontrolē Valsts darba inspekcija, un licencēšanas komisija, policijas iestādes uz Valsts darba inspekcijas ziņojumiem pārkāpumiem nekavējoties veic attiecīgus pasākumus.

19. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departaments un tā struktūrvienības uzrauga un kontrolē, kā uzņēmumi, kuros tiek izmantotas sprādzienbīstamas un viegli uzliesmojošas vielas, ievēro ugunsdrošības prasības un pilda normatīvo aktu prasības ugunsgrēku un sprādzienu novēršanai.

20. Licencēšanas komisija ir tiesīga speciālo atļauju (licenci) anulēt pirms termiņa vai, termiņam izbeidzoties, to nepagarināt, ja konstatē, ka iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai, pārkāpti šajā instrukcijā norādītie noteikumi, kā ari citos gadījumos, kas paredzēti likumos vai citos normatīvos aktos. Persona, kurai speciāla atļauja (licence) tika anulēta vai nepagarināta, ir tiesīga griezties licencēšanas komisijā pēc jaunas licences ne ātrāk kā pēc pārkāpuma vai trūkumu novēršanas. Atkarībā no pārkāpuma vai trūkuma smaguma, licencēšanas komisija var neizsniegt jaunu licenci gada laikā sākot no brīža, kad licence tika anulēta vai nepagarināta, ja normatīvajos aktos nav paredzēti citi ierobežojumi.

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Tiesiskās nodarbināšanas dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!