• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1994. gada 27. oktobra nolikums "NOLIKUMS par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransporta līdzekļu vadītāju apmācībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.1994., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas noteikumi

Pašbūvētu transporta līdzekļu izgatavošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

10.11.1994., Nr. 132

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: nolikums

Pieņemts: 27.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOLIKUMS
par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransporta līdzekļu vadītāju apmācībai

Apstiprināts ar
LR Satiksmes ministra
1994.gada 27.oktobra pavēli Nr.211

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Nolikums izstrādāts pamatojoties uz 1990.gada 26.septembra likumu "Par uzņēmējdarbību". Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumiem Nr. 169 "Par ceļu satiksmi", Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993.gada 27.maija lēmumu Nr. 266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai" un uz Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas 1993.gada 23.jūnija pavēli Nr. 173 "Par licenču izsniegšanas kārtību".

1.2. Nolikums nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas (turpmāk tekstā — "licences") visu veidu auto moto transporta līdzekļu (turpmāk tekstā — "transporta līdzekļi") vadītāju apmācībai, kā ari kārtību, kādā šīs licences tiek anulētas vai to darbība apturēta uz laiku.

1.3. Licence ir stingrās uzskaites dokuments, tai ir noteikta forma (1 .pielikums).

1.4.Šī Nolikuma noteikumu ievērošana ir obligāta visiem uzņēmumiem, vidējām, vidējām speciālām, speciālām un augstākajām mācību iestādēm, neatkarīgi no to īpašuma formas, ja tās nodarbojas ar transporta līdzekļu vadītāju apmācību.

Licenci visu veidu transporta līdzekļu vadītāju apmācībai var saņemt: 1.4.1. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums, kura reģistrācijas apliecībā un (vai) statūtos paredzēta transporta līdzekļu vadītāju apmācība;

1.4.2. vidējās, vidējās speciālās, speciālās un augstākās mācību iestādes, kuru darbību reglamentējošā dokumentā paredzēta transporta līdzekļu vadītāju apmācība.

1.5. Licenču izsniegšanai Latvijas Republikas Satiksmes ministrija, izveido licencēšanas komisiju (turpmāk tekstā — "Komisija") ne mazāk kā trīs cilvēku sastāvā.

1.6. Komisijas sastāvu nosaka Latvijas Republikas Satiksmes ministrs.

1.7. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no Komisijas locekļu skaita.

2. PIETEIKUMU IZSKAUŠANAS UN LICENCES IZSNIEGŠANAS VISPĀRĪGIE NOSACĪJUMI

2.1. Lai saņemtu licenci transporta līdzekļu vadītāju apmācībai, Komisijas sekretāram jāiesniedz šādi dokumenti:

2.1.1. noteiktas formas pieteikums, kura norādīti uzņēmuma vai vidējās, vidējās speciālās, speciālās, augstākās mācību iestādes rekvizīti, visu teorētisko nodarbību kabinetu (klašu, laboratoriju) adreses, kā ari, ar kādu kategoriju transporta līdzekļu vadītāju apmācību katrā vielā paredzēts nodarboties;

2.1.2. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegta reģistrācijas apliecības kopija (jāuzrāda oriģināls), bet vidējām, vidējām speciālām, speciālām un augstākām mācību iestādēm — tās darbības virzienus reglamentējoša dokumenta kopija (jāuzrāda oriģināls). Statūtsabiedrībām jāiesniedz ari uzņēmuma statūtu kopija;

2.1.3. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar valsts budžetu;

2.1.4. dokumenta kopija (jāuzrāda oriģināls), kas apliecina telpu un mācību laukuma īpašuma tiesības vai likumīgas tiesības tos izmantot (nomas līgums, pirkuma līgums, sadarbības līgums, īpašuma apliecība u.c.);

2.1.5. noteiktas formas (2.pielikums ):

a) teorētisko priekšmetu pasniedzēju saraksts;

b) praktiskās braukšanas instruktoru saraksts;

c) mācību transporta līdzekļu saraksts;

2.1.6. Attiecīgās Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļas izsniegts mācību materiālās bāzes apsekošanas akts (3.pielikums ).

2.2. Teorētisko priekšmetu pasniedzējiem, praktiskās braukšanas instruktoriem, mācību transporta līdzekļiem, kā ari mācību bāzei (t.sk. praktiskās braukšanas mācību laukumiem) jāatbilst 4.piclikumā noteiktajām prasībām.

2.3. Komisijai trīs dienu laikā pēc pieteikuma izskatīšanas, bet ne vēlāk kā trīsdesmit dienas no pieteikuma saņemšanas dienas, jāizsniedz licence vai motivēts atteikums. Atteikumu izdot licenci izsniedz rakstveidā un tam jābūt argumentētam. Šo atteikumu var pārsūdzēt tiesā.

2.4. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai vai ari pilnībā nav nokārtotas saistības ar budžetu, Komisijas sekretāram trīs dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas jānosūta pieteicējam attiecīgs paziņojums, kurā jānorāda trūkstošās ziņas un (vai) dokumenti.

Ja desmit dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas dienas pieteicējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas un (vai) dokumentus, tad pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu attiecīgajā paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

2.5. Licence tiek izsniegta par noteiktu samaksu uz pieciem gadiem.

3. LICENCĒŠANAS DOKUMENTU UZSKAITE UN GLABĀŠANA

3.1. Licence ir stingrās uzskaites dokuments. Licences kopijai jābūt izliktai redzamā vietā vadītāju apmācības telpās.

3.2. Komisija izsniegtās licences reģistrē speciālā žurnālā. Dokumenti, pamatojoties uz kuriem tikusi izsniegta licence, tiek glabāti piecus gadus.

3.3. Licenci aizliegts nodot citai personai.

3.4. Par licences nozaudēšanu un citiem tās bojāejas gadījumiem rakstiski jāziņo Komisijai. Par licences izsniegšanu atkārtoti lemj Komisija.

4. LICENCĒTAS UZŅĒMĒJDARBĪBAS KONTROLE UN ATBILDĪBA

4.1. Uzsākt uzņēmējdarbību visu veidu transporta līdzekļu vadītāju apmācībai ir tiesības tikai pēc šīs licences iesniegšanas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

4.2. Licences turētājs atbild par šajā Nolikumā un citos normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu attiecībā uz transporta līdzekļu vadītāju apmācību.

4.3. Licences turētājs ir tiesīgs veikt tikai to kategoriju transporta līdzekļu vadītāju apmācību, kuras uzrādītas izsniegtajā licencē.

4.4. Ceļu satiksmes drošības direkcijas rajonu un pilsētu nodaļām aizliegts reģistrēt transporta līdzekļu vadītāju mācību grupas no attiecīgās uzņēmējdarbības veicēja, kuram nav licences, vai kuram apturēta tās darbība vai licence anulēta.

4.5. Komisija ir tiesīga apturēt licences darbību uz laiku vai anulēt licenci.

4.6. Komisija ir tiesīga apturēt izsniegtās licences darbību uz laiku lādos gadījumos, ja:

4.6.1. ir pārkāptas transporta līdzekļu vadītāju sagatavošanas tematisko plānu un programmu prasības;

4.6.2. ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kā veikšanai nepieciešams noteikts laiks;

4.6.3. saskaņā ar sastādīto grafiku noteiktajā laikā attiecīgās uzņēmējdarbības veicēja vainas dēļ nav veikta mācību, materiālās bāzes reģistrācija — pārreģistrācija.

4.6.4. mācību iestādes pārbaudes gaitā konstatēts, ka mācību transporta līdzekļi, teorētisko priekšmetu pasniedzēji, praktiskās braukšanas instruktori, mācību bāze, mācību telpas, praktiskās braukšanas mācību laukumi neatbilst 4.pielikumā noteiktajām prasībām, kā arī citām CSDD noteiktajām prasībām.

4.7. Komisija ir tiesīga anulēt izsniegto licenci Šādos gadījumos, ja:

4.7.1. tiek konstatēts, ka licences turētājs savā darbībā pārkāpis Latvijas Republikas likumus vai citus normatīvos aktus un ja par izdarītajiem pārkāpumiem paredzēta izsniegtās licences anulēšana;

4.7.2. ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par licences anulēšanu;

4.7.3. sastādīti vismaz trīs akti par Ceļu satiksmes drošības direkcijas izdoto normatīvo aktu prasību neievērošanu attiecībā uz transporta līdzekļu vadītāju sagatavošanu vai par 4.pielikumā noteikto prasību neievērošanu;

4.7.4. pārkāptas šī Nolikuma prasības;

4.7.5. licences saņemšanai iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai;

4.7.6. sistemātiski (t.i., trīs vai vairākas reizes) transporta līdzekļa vadītāja apliecības ieguvusi tikai 65% vai mazāk no uz eksāmeniem norīkotajiem pretendentiem;

4.7.7. licences turētājs pats atsakās no tās izmantošanas;

4.7.8. kā ari gadījumos, kas paredzēti likumā "Par uzņēmumu, organizāciju un iestāžu darbības apturēšanu".

4.8. Jautājumu par licences anulēšanu izskata Komisijas sēdē. Uz Komisijas sēdi tiek uzaicināts licences turētājs, kuru iepriekš informē par viņam izvirzītajām pretenzijām. licences turētāja neierašanās uz Komisijas sēdi nevar būt par pamatu jautājuma izskatīšanas atlikšanai.

4.9. Gadījumos, kad pēc Komisijas lēmuma licences darbība tiek apturēta uz laiku vai anulēta, licence norādītajā laikā ir jānodod Komisijai.

4.10. Lēmumu par licences anulēšanu var pārsūdzēt tiesā.

4.11. Atjaunot licenci attiecīgās uzņēmējdarbības veikšanai var ne ātrāk, kā pēc sešiem mēnešiem no tās anulēšanas dienas neatkarīgi no uzņēmuma vai mācību iestādes nosaukuma un daļēja personālsastāva izmaiņām.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!