• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Elektronisko kases aparātu un sistēmu tirgotāju reģistrs. Elektronisko kases aparātu (sistēmu) tehniskās ekspertīzes noteikumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.1994., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LĪGUMS par brīvo tirdzniecību un ar tirdzniecību saistītajiem jautājumiem starp Eiropas kopienu, Eiropas atomenerģētikas kopienu un Eiropas ogļu un tērauda kopienu no vienas puses un Latvijas Republiku no otras puses

Vēl šajā numurā

29.11.1994., Nr. 139

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: noteikumi

Pieņemts: 21.11.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Elektronisko kases aparātu un sistēmu tirgotāju reģistrs

Apstiprināts:
Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieka vietniece V.Gurkovska
1994.gada 21.novembrī

Saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija Noteikumiem nr.117 4.14. punktu Valsts ieņēmumu dienests nosaka kārtību, kādā tiek uzskaitīti elektroniskie kases aparātu un sistēmu tirgotāji.

Uzņēmēji (uzņēmējsabiedrības), kas nodarbojas ar elektronisko kases aparātu un sistēmu realizāciju, tiek uzskaitīti Valsts ieņēmumu dienestā.

Lai Valsts ieņēmumu dienests konkrēto uzņēmumu ieslēgtu uzskaites reģistrā, šim uzņēmumam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departamentā sekojoši dokumenti:

1. pieteikums par uzņēmuma ieslēgšanu reģistrā;

2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopija (oriģinālu uzrāda, pieteikumu iesniedzot);

3. statūtu kopija;

4. Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgās nodaļas inspekcijas izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu;

5. izziņa par elektronisko kases aparātu un sistēmu pārdošanas vietu, uzrādot tās adresi un tālruņa numuru, kā ari par realizāciju atbildīgās personas vārdu un uzvārdu;

6. realizējamo elektronisko kases aparātu un sistēmu modeļu saraksts;

7. līguma kopija ar elektronisko kases aparātu un sistēmu ražotāju vai viņa dīleri ārpus Latvijas Republikas, līgumam jābūt tulkotam valsts valodā;

8. līguma kopija ar servisdienestu, kurš ir tiesīgs apkalpot realizējamos elektroniskos kases aparātus un sistēmas, vai paša pārdevēja servisdienesta licence;

9. garantijas vēstule par to, ka pārdevējs realizēs tikai tādus elektroniskos kases aparātus un sistēmas, kas izgājuši obligāto ekspertīzi un atbilst Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija Noteikumu Nr.117 prasībām;

10. elektronisko kases aparātu un sistēmu ražotāja garantijas vēstule par to, ka viņš nodrošinās realizējamos elektroniskos kases aparātus un sistēmas ar rezerves daļām (komplektējošajām detaļām) 10 gadu laikā vai 4 gadu laikā pēc elektroniskā kases aparāta un sistēmas modeļa ražošanas pārtraukšanas.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departaments pieteikumu kopā ar visu dokumentu paketi iereģistrē speciālā reģistrācijas žurnālā un iesniedzējam izdod izziņu par to, ka viņš ņemts uzskaitē kā konkrēto elektronisko kases aparātu un sistēmu realizators. Izsniegtajā izziņā jāuzrāda reģistrācijas numurs un datums.

 

Elektronisko kases aparātu (sistēmu) tehniskās ekspertīzes noteikumi

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1994.gada 14.jūnija Noteikumu nr.117 "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām" 4.4. punktu apstiprināt sekojošus elektronisko kases aparātu (sistēmu) tehniskās ekspertīzes noteikumus:

1. Ja uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija noteikumiem nr.117 elektroniskais kases aparāts (sistēma) jānodod ekspertīzei, tad viņam jāiesniedz "Valdības komisijai elektronisko kases aparātu un sistēmu ieviešanai" (turpmāk tekstā - "Valdības komisija") attiecīgs pieteikums.

2. Valdības komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks izvērtē pieteikumu un nosūta to ekspertīzei.

3. Elektronisko kases aparātu ekspertīze:

Lai veiktu ekspertīzi, pasūtītājam jāiesniedz ekspertiem elektroniskais kases aparāts pilnā komplektācijā kopā ar sekojošiem dokumentiem:

3.1. elektroniskā kases aparāta vispārēju aprakstu, norādot tehnisko raksturojumu un darba režīmu;

3.2. elektroniskā kases aparāta tehniskās apkopes un remontdarbu servisinstrukcijas;

3.3. programmēšanas instrukcijas;

3.4. kasiera - operatora darba instrukcijas;

3.5. elektroniskā kases aparāta darba shēmas, diagrammas;

3.6. ja elektroniskajam kases aparātam ir pieslēgtas perifērijas ierīces, tad jāiesniedz ari šo ierīču struktūrshēma un uzskaitījumi.

4. Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas sistēmas ekspertīze:

4.1. uz datoru bāzes izveidotās elektroniskās sistēmas ekspertīzes veikšanai, pasūtītājam jānodrošina eksperta piekļūšana pie uzstādītās sistēmas vai jāiesniedz sistēma pilnā komplektācijā ar visiem 3.punktā minētajiem dokumentiem;

4.2. jāiesniedz ekspertīzei pilns sistēmas visu izdruku komplekts.

5. Jāiesniedz visu dokumentu oriģināli pilnā komplektā. Ja dokumentu oriģināli ir svešvalodā, tiem jāpievieno tulkojums valsts valodā.

6. Pēc elektroniskā kases aparāta un dokumentu paketes iesniegšanas eksperti sastāda izmaksu tāmi un starp pasūtītāju un ekspertīzes veicēju tiek noslēgts ekspertīzes apmaksas līgums.

7. Ekspertīzes uzdevums ir noteikt iesniegtā elektroniskā ka9es aparāta (sistēmas) atbilstību Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija Noteikumu nr.117 prasībām.

8. Uz kompjūtera bāzes izveidota elektroniskā kases aparāta sistēmas eksperta uzdevums ir noteikt, vai konstrukcija atbilst sekojošām papildu prasībām:

8.1. konstrukcijā:

- sistēma ar atbilstošu programmnodrošinājumu, kura nodrošina elektroenerģijas nepārtrauktu padevi, ja elektrotīklā zūd spriegums;

- fiskālās atmiņas modulis "GRAND TOTAL" saglabāšanai;

- aizsargsistēma, kura viszemākā līmeni aizsargā no nesankcionētas piekļūšanas;

- noplombēts printeris čeka un kontrolieri tas izdrukai, kontrollentas uztvērējmehānisms;

- energoneatkarīgs atmiņas bloks (RAM) ar apjomu ne mazāku par 1 k/baitu un šo datu atjaunošana pēc energopadeves atjaunošanas;

- nobloķēta iespēja datora pārlādēšanai tā darbības laikā;

8.2. programmēšanas nodrošinājumā:

- programmas pašidentificēšanās režīms (pēc atslēgdisketes sistēmas izsniedz savu raksturojumu);

- energoneatkarīgais atmiņas bloks saglabā informāciju par tekošo čeku un dienas rezultātiem;

- fiskālā moduļa izmantošana "Z" atskaišu izdrukai:

- aparāta bloķēšanās pie fiskālās atmiņas atslēgšanas mēģinājumiem.

9. Ekspertīzcs slēdzienu noformē saskaņā ar klātpievienoto tehniskās ekspertīzes aktu.

10. Eksperts nes atbildību par šo noteikumu pilnīgu un precīzu ievērošanu. Ja eksperts apzināti ir devis nepatiesu ekspertīzes slēdzienu, tad viņam ir jāatmaksā par ekspertīzi saņemtā nauda un turpmāk viņi netiek pielaists pie ekspertīzes veikšanas.

11. Uz ekspertīzes akla pamata Valdības komisija izsniedz lokālo atļauju elektroniskā kases aparāta (sistēmas) izmantošanai konkrētā uzņēmumā pēc noteiktas adreses.

12. Ekspertīzi izgājušos elektroniskos kases aparātus (sistēmas), kuri paredzēti tālākai realizācijai, Valdības komisija ieslēdz realizācijai atļauto elektronisko kases aparātu un sistēmu sarakstā.

13. Ekspertīzei tiek pakļauti ari tirdzniecības, spēļu u.c. analogu automātu skaitītāji.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!