• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām ES regulām pārtikas piedevu lietošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240778

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vietējās robežsatiksmes atvieglošanu Kaļiņingradā

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām ES regulām pārtikas piedevu lietošanā

2.decembrī stājās spēkā jaunas Eiropas Komisijas (EK) izstrādātās pārtikas piedevu regulas, kas pilnībā jāpiemēro no 2013.gada 1.jūnija. Jaunās regulas aizstāj līdz šim piemērotās Eiropas Savienības (ES) direktīvas un līdz ar to arī nacionālos normatīvos aktus par pārtikas piedevu lietošanu pārtikas ražošanā.

Vienā no jaunajām regulām EK ir noteikusi speciālus pārtikas piedevu lietošanas nosacījumus pārtikas piedevās, pārtikas aromatizētājos, pārtikas fermentos un uzturvielās (vitamīnos un minerālvielās). Tāpat EK ir noteikusi jaunus steviolglikozīdu lietošanas nosacījumus.

Līdz jauno regulu obligātai piemērošanai Latvijā joprojām pārtikas piedevu lietošanu regulē Ministru kabineta (MK) 2010.gada 16.februāra noteikumi Nr.146 "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas". Lai pārtikas ražotāji varētu laikus pārorientēties no prasībām, kas ir šobrīd spēkā esošajos MK noteikumos, uz šo prasību jauno izklāstu un piemērošanu, regulu piemērošanai ir paredzēts 18 mēnešu pārejas periods. Izņēmums ir EK noteiktie jaunie steviolglikozīdu lietošanas nosacījumi, kas stājās spēkā jau 2.decembrī.

Tāpat EK izveidojusi ES atļauto pārtikas piedevu datubāzi. Datubāzes pārredzamais satura izklāsts dos iespēju patērētājiem, pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem un kontroles iestādēm, ērti noskaidrot, kādas piedevas un kādos daudzumos ir atļauts izmantot konkrētam pārtikas produktam. Plašāka informācija par prasībām pārtikas piedevu lietošanā pieejama arī Zemkopības ministrijas mājaslapā.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!