• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Lietuvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanos

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Lietuvā

Lai pārrunātu turpmāko sadarbību enerģētikas jomā, apspriestu aktuālo informāciju saistībā ar Snoras banku un Latvijas Krājbanku, piektdien, 2.decembrī, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās darba vizītē Lietuvā, kur tikās ar Lietuvas premjerministru Andrju Kubiļu, iepazinās ar Visaginas atomelektrostacijas būvniecības plāniem un apmeklēja Ignalinas AES

Foto: Valsts kanceleja

 

2.decembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus sarunā apliecinājuši, ka Visaginas atomelektrostacija (AES) būs ekonomiski dzīvotspējīgs un Baltijas valstu iedzīvotājiem izdevīgs projekts.

Latvijas nozīmīgākais priekšnosacījums Visaginas AES būvniecībai līdz šim bijis projekta ekonomiskais izdevīgums. Taču saskaņā ar aprēķiniem Visaginas AES ražotā elektroenerģija būs konkurētspējīga Baltic Nord Pool Spot tirgū. Līdz ar to Latvija apliecināja savu gatavību virzīties uz šā projekta īstenošanu. Daļa no AES būvniecības darbiem tiks uzticēti vietējām Baltijas valstu kompānijām.

Sarunā premjeri arī apmainījās ar informāciju par situāciju Snoras bankā un Latvijas Krājbankā. Pašlaik abu banku darbība apturēta un noguldītājiem garantētā apmērā tiks izmaksāti noguldījumi. Līdz ar to pašlaik svarīgākais ir fokusēties uz negatīvā efekta mazināšanu ekonomikā. Tāpat, izvērtējot nākotnē iespējamās investīcijas, it īpaši finanšu sektorā, pastiprināta uzmanība jāpievērš investoru patiesajiem nodomiem un kvalitātei.

A.Kubiļus informēja Latvijas premjeru par Lietuvas ekonomikas izaugsmes prognozēm – Lietuva samazinājusi prognozēto IKP izaugsmes tempu 2012.gadā līdz 2,5%, t.i., līdz līmenim, ko prognozē arī Latvija. Savukārt Lietuvas budžeta deficīts varētu būt 2,8% no IKP.

Tikšanās laikā puses pieskārās Eiropas Savienības nākamajai finanšu perspektīvai, kur abu valstu prioritātes ir līdzīgas – panākt taisnīgus nosacījumus tiešmaksājumiem lauksaimniecībā un nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējumu. Turklāt puses konstatējušas, ka gan Latvijai, gan Lietuvai lielākās bažas saistībā ar nākamo gadu ir saistītas ar situāciju eirozonā. Visas Baltijas valstis cieši saistītas ar notikumiem eirozonā, tādēļ tās stabilitāte ir būtiska abām valstīm.

Vizītes laikā premjeri parakstījuši ziņojumu par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām. Premjeri apliecināja, ka Latvijas un Lietuvas attiecības ir ciešas, pozitīvas un konstruktīvas, taču jāturpina stiprināt abu valstu attiecības, tostarp kultūrā, izglītībā, enerģētikā un transporta jomā.

 

Sākotnēji V.Dombrovska vizīte uz Lietuvu bija plānota 25.novembrī, taču, ņemot vērā nepieciešamību risināt situāciju Latvijas Krājbankā, Ministru prezidents to pārcēla uz 2.decembri. Premjeru vizītē pavadīja arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce un Ārlietu ministrijas ģenerālinspektors, vēstnieks Alberts Sarkanis.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!