• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saņemot starptautisku apbalvojumu ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Lietuvā

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saņemot starptautisku apbalvojumu ekonomikā

4.decembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis Vācijas pilsētā Freiburgā piedalījās ekonomista Frīdriha Augusta fon Hajeka balvas pasniegšanas ceremonijā, kur saņēma starptautisko apbalvojumu par ieguldījumu Latvijas ekonomikas stabilizēšanā. F.Hajeka fonda apbalvojumu saņēma arī Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips.

Uzrunājot klātesošos, bijušais Polijas vicepremjers un Polijas Centrālas bankas priekšsēdētājs Lešeks Balcerovičs uzsvēra, ka Baltijas valstu ievērotā stingrā fiskālā disciplīna ļāvusi tām ātri pārvarēt krīzi un īsā laikā atgriezties pie ekonomikas izaugsmes – tā ir pieredze, no kuras var mācīties visa eirozona. "Savukārt svarīga mācība visiem Eiropas politiķiem no Latvijā un Igaunijā paveiktā ir tas, ka ir iespējams saglabāt sabiedrības atbalstu un uzvarēt velēšanās arī krīzes laikā, veicot nepopulāras reformas."

Apbalvojumus Latvijas un Igaunijas valdību vadītājiem, kā arī F.Hajeka publicistikas balvas saņēmējam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Ekonomikas nodaļas vadītājam Raineram Hankam pasniedza bijušais Vācijas prezidents Romans Hercogs.

Saņemot apbalvojumu, V.Dombrovskis norādīja, ka viens no iemesliem, kādēļ globālā krīze Latviju skāra tik smagi, bija pārliekais optimisms pēc iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. "2004.gadā, iestājoties abās organizācijās, Latvija bija sasniegusi savus stratēģiskos mērķus, un likās, ka nākotnē vairs nekas slikts nevar atgadīties. Liekas, ka šis noskaņojums bija noteicošais arī eirozonas valstīs un tas atspoguļojās arī finanšu tirgos. Latviju pārpludināja lētu kredītu straumes, un tas bija klasisks piemērs no F.Hajeka teorijaija resursi ir pieejami pārāk viegli, tie tiek iztērēti neefektīvi," sacīja V.Dombrovskis.

"Viens no svarīgākajiem secinājumiem no Latvijas pieredzes ir tas, ka, lai pēc iespējas ātri pārvarētu krīzi un atgrieztos pie izaugsmes, fiskālā konsolidācija jāveic maksimāli ātri, lai palielinātu tās efektu. Ja konsolidācija tiek atlikta, kā to dara Grieķija, krīze padziļinās un pie izaugsmes atgriezties nav iespējams. Tas jāņem vērā visām eirozonas valstīm, jo, ja valstu izstāšanos no eirozonas neapskatām kā iespēju, tad vienīgais ceļš, kā atgūt konkurētspēju, ir fiskālā konsolidācija un strukturālo reformu īstenošana, lai atgūtu konkurētspēju," uzrunājot ceremonijas dalībniekus, norādīja Latvijas premjers.

Starptautisko balvu fonds pasniedz reizi divos gados. Iepriekšējo laureātu vidū ir bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere, Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, bijušais Polijas vicepremjers un Polijas Centrālas bankas priekšsēdētājs Lešeks Balcerovičs un Itālijas premjers Mario Monti.

F.Hajeks (1899–1992) ir viens no 20.gadsimta nozīmīgākajiem ekonomistiem un sociālajiem filozofiem, kurš atbalstījis indivīda brīvību un tirgus ekonomiku. Pētniecisko darbu F.Hajeks veicis Londonas Ekonomikas skolā, Čikāgas universitātē, kā arī Freiburgas universitātē. F.Hajeks 1974.gadā saņēma Nobeļa prēmiju ekonomikā.

Frīdriha Augusta fon Hajeka fonds ir bezpeļņas organizācija, kas izveidota 1999.gadā par godu ekonomista 100 gadu jubilejai, un tas darbojas Vācijā, Freiburgā.

 

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

Ekonomista Frīdriha Augusta fon Hajeka balvas saņēmējiLatvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Igaunijas Republikas premjerministrs Andruss Ansipskopā ar Vācijas Federatīvās Republikas bijušo prezidentu Romanu Hercogu Vācijas pilsētā Freiburgā 2011.gada 4.decembrī

Foto: Valsts kanceleja

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!