• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra darba vizīti Vācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par elektroniskām anketām Šengenas vīzu pieprasīšanai

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra darba vizīti Vācijā

Latvijas pieredze krīzes pārvarēšanā kalpos par nozīmīgu paraugu arī citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas patlaban saskaras ar tām problēmām, ko Latvija risinājusi jau pēdējos trīs gadus, 1.decembrī tikšanās laikā ar Latvijas ekonomikas ministru Danielu Pavļutu atzina Vācijas ekonomikas un tehnoloģiju ministrs Filips Roslers.

F.Roslers atzina, ka Vācija augstu novērtē Latvijas paveikto gan publisko finanšu sakārtošanā, gan ekonomikas modeļa maiņā. Viņaprāt, patlaban Latvija ir viens no pozitīvajiem piemēriem citām Eiropas valstīm, jo visā Eiropā ir nepieciešamas ne vien reformas fiskālajā politikā, bet arī ekonomikas modelī, kas ļautu ES un eirozonai atgūt uzticamību un celt savu konkurētspēju.

"Latvija ir gājusi garu un grūtu ceļu, lai sakārtotu ne tikai fiskālo politiku, bet arī uzlabotu uzņēmējdarbības vidi. Iepriekšējās divas Latvijas valdības koncentrējās uz budžeta konsolidāciju, bet jaunā valdība ir ienākusi ar jaunu skatu un ekonomikā vēlas attīstīt modernu 21.gadsimtam atbilstošu industriju politiku, kas virzītu valsts izaugsmi. Arī turpmāk valdība strādās, lai uzlabotu investīciju vidi valstī, nodrošinot vienlīdzīgus spēles noteikumus uzņēmējiem," tikšanās laikā uzsvēra D.Pavļuts.

D.Pavļuts Vācijas ekonomikas ministru informēja arī par Latvijas redzējumu nākamajam ES daudzgadu budžeta plānošanas periodam, uzsverot, ka ES budžets jāveido tā, lai nodrošinātu godīgu, efektīvu un skaidru ES politiku, kā arī Baltijas valstu un Latvijas specifisko interešu ievērošanu.

Tāpat puses pārrunāju aktualitātes enerģētikā, apspriežot Vācijas ieceri līdz 2020.gadam slēgt visas valsts teritorijā esošās atomelektrostacijas. F.Roslers informēja, ka Vācija skaidros partneriem savu lēmumu un plānotos soļus, sekas tā īstenošanai, lai Vācijā veiktās reformas enerģētikā negatīvi neietekmētu citas ES dalībvalstis.

F.Roslers izteica aicinājumu D.Pavļutam nākamā gada aprīlī kopā ar uzņēmēju delegāciju apmeklēt starptautisko inženiernozaru izstādi Hannoverē, Vācijā, lai abu valstu uzņēmēji varētu veidot savstarpējos kontaktus, stiprināt sadarbību un veidot biznesa kontaktus. Savukārt D.Pavļuts uzaicināja Vācijas ekonomikas ministru nākamgad apmeklēt Latviju, lai klātienē iepazītos ar investīciju klimatu valstī.

D.Pavļuts Berlīnē piedalījās arī starptautiskajā konferencē "Konkurētspēja Eiropā: Stabilitāte un izaugsme", kurā pirms dalības paneļdiskusijā "Stratēģijas parādu krīzes pārvarēšanai" sniedza arī prezentāciju par Latvijas pieredzi krīzē, veiktajiem pasākumiem tās pārvarēšanai un pašreizējo situāciju ekonomikā.

Vācija ir ceturtā lielākā Latvijas eksporta partnere. Latvijas un Vācijas ārējās tirdzniecības apgrozījums šā gada pirmajos sešos mēnešos bija 925,1 miljons eiro (650 miljoni latu), kas ir par 32,6% vairāk nekā pērn šajā periodā. Šogad pirmajos sešos mēnešos Latvija uz Vāciju eksportējusi preces un pakalpojumus 384 miljonu eiro (270 miljonu latu) vērtībā, bet imports no Vācijas veidoja 541,1 miljonu eiro (380 miljonus latu). Salīdzinājumā ar 295,8 miljoniem eiro (208 miljoniem latu), ko veidoja Latvijas eksports uz Vāciju 2010.gada pirmajā pusgadā, šogad eksporta apjoms audzis par 30%.

 

Daiga Grūbe, ekonomikas ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!