• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES 2012.gada budžeta apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2011., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES finansējuma nosacījumu uzlabošanu Latvijai

Vēl šajā numurā

07.12.2011., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES 2012.gada budžeta apstiprināšanu

1.decembrī Eiropas Parlaments balsojumā pieņēma Eiropas Savienības 2012.gada budžetu, apstiprinot tā kopējo apjomu un izmaksu prioritātes, tostarp izaugsmes veicināšanu, atbalstu inovācijām, nodarbinātībai un robežkontrolei.

Nākamā gada reālajiem maksājumiem kopumā atvēlēts 129,1 miljards eiro, savukārt ilgtermiņa saistībām – 147,2 miljardi eiro (šajā sadaļā budžets palielināts par 3,8%).

 

Atbalsts Parlamenta izvirzītām prioritātēm

Parlamenta delegācija un ES dalībvalstis par budžeta galīgo versiju vienojās samierināšanas komitejas sanāksmē 18.novembrī. Galīgajā kompromisā par ilgtermiņa saistību budžetu dalībvalstis atbalstīja Eiropas Parlamenta ierosinātās prioritātes: izaugsmi, inovāciju, nodarbinātību, robežkontroli, migrāciju un atbalstu demokrātijas attīstībai arābu valstīs.

 

Maksājumu budžeta daļēja palielināšana

Nākamā gada reālajiem maksājumiem kopumā atvēlēts 129,1 miljards eiro, savukārt ilgtermiņa saistībām – 147,2 miljardi eiro.

Reālajiem maksājumiem atvēlēto budžeta daļu atbilstoši dalībvalstu prasībām palielināja par 1,86%, tādējādi tikai daļēji ņemot vērā prognozētās vajadzības un tām atbilstošu finansējumu. Komisija, Padome un Parlaments vienojās pārskatīt šo jautājumu nākamgad, lai izvērtētu, vai ir vajadzīgi budžeta grozījumi. Dalībvalstis parakstījušas arī deklarāciju, apliecinot apņemšanos vajadzības gadījumā piešķirt papildu līdzekļus.

Samierināšanas komitejas sarunām pilnvarotās EP delegācijas priekšsēdētājs Alēns Lamasūrs uzsvēra: "Krīzes laikā esam spējuši samazināt darbības izmaksas, vienlaikus saglabājot izaugsmi un konkurētspēju." Tomēr deputāts bija kritisks par Padomes koncentrēšanos uz reālo maksājumu budžetu, vienlaikus nepievēršot pietiekamu uzmanību ilgtermiņa saistībām. "Mums ir jāatjauno līdzsvars starp abām budžeta daļām, lai nevajadzētu katru gadu no jauna lauzīt galvu par to, kam atņemt naudu," viņš norādīja. A.Lamasūrs sacīja, ka vienīgais risinājums būtu turpmāk samazināt dalībvalstu iemaksas un aizvietot tās ar ES pašu resursiem: "Vienīgā iespēja turpmākajiem finanšu plāniem ir politiska vienošanās par pašu resursiem."

Deputāte, kas atbildīga par budžeta jautājumu virzību Parlamentā, Frančeska Balzani atzinīgi vērtēja, ka dalībvalstis pieņēmušas Parlamenta ierosinātās prioritātes, tomēr pauda bažas, ka budžets maksājumu sadaļā, par ko izdevies vienoties, varētu būt nepietiekams nākamā gada rēķinu nomaksai.

Deputāts Žozē Manuels Fernandess, kurš atbildīgs par administratīvo izdevumu budžetu, pauda viedokli, ka attiecībā uz administratīvajiem izdevumiem (nedaudz zem 6% no kopējā budžeta) izdevies "veiksmīgi līdzsvarot taupības pasākumus un administratīvās vajadzības". Viņš norādīja, ka iestāžu administratīvie izdevumi aprēķināti ļoti rūpīgi un tie palielināti vienīgi par aptuveni 1% – reālajā izteiksmē tas nozīmē pat izdevumu samazinājumu.

Par budžetu atbildīgais ES komisārs Janušs Levandovskis atzinīgi vērtēja sarunu iznākumu un to, ka iestādes ierobežojušas savus izdevumus. Arī viņš pauda bažas par to, ka maksājumiem atvēlētais budžeta apjoms varētu būt nepietiekams: "Mums ir jāmaina ikgadējā budžeta procedūra, īpaši attiecībā uz Daudzgadu finanšu shēmu. Šobrīd es vēlos cerēt, ka dalībvalstis pildīs deklarācijā nostiprināto apņemšanos."

 

Kodolsintēzes pētījumi (ITER)

Parlaments un dalībvalstis vienojās par papildu 100 miljonu eiro piešķiršanu ITER pētniecības programmai kodolsintēzes jomā, ko īsteno Francijas dienvidos. Turpmākajos gados programmas izmaksu segšanai būs vajadzīgs daudz vairāk līdzekļu. Par to turpmākās debates notiks Budžeta komitejā un trīspusējā dialogā ar dalībvalstīm.

2011.gada budžeta grozījumi

Parlaments apstiprināja arī vienošanos par papildu finanšu vajadzībām 2011.gadā. Tas vajadzīgs, jo Komisija dažās jomās vairs nespēj pildīt savas maksājumu saistības. Līdzekļus pārdalīs budžeta ietvaros, un dalībvalstis piešķirs papildu 200 miljonus eiro, lai maksājumus varētu novirzīt Sociālā fonda un pētniecības projektiem.

Šonedēļ Budžeta komitejā balsos arī par budžeta grozījumiem, kas vajadzīgi, lai no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda piešķirtu 38 miljonu eiro palīdzību Spānijai un Itālijai pēc zemestrīcēm Lorkā un plūdiem Veneto reģionā.

 

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!