• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par daudzgadu budžeta plānošanu un Eiropadomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2011., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par rūpniecības konkurētspēju un vienoto tirgu

Vēl šajā numurā

08.12.2011., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par daudzgadu budžeta plānošanu un Eiropadomes sanāksmi

5.decembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomē. Padomes darba kārtībā bija ES daudzgadu budžets, gatavošanās 9.decembra Eiropadomei, Eiropas Komisijas darba programmas 2012.gadam prezentācija, Eiropas Komisijas prezentācija par ikgadējo izaugsmes pārskatu un ES paplašināšanās, stabilizācijas un asociācijas procesa secinājumi.

Padomē tika prezentēts Polijas prezidentūras izstrādātais progresa ziņojums, kurā prezidentūra atspoguļoja padomes ietvaros veikto darbu pie ES daudzgadu budžeta 2014.–2020.gadam, pēdējā pusgada laikā notikušās diskusijas un ES dalībvalstu paustās pozīcijas. Sanāksmes laikā ministriem bija iespēja vēlreiz paust būtiskākos nacionālo pozīciju elementus. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs A.Teikmanis atkārtoti pauda Latvijas kritiku Eiropas Komisijas priekšlikumam noteikt kohēzijas politikas piešķīruma griestus 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta, jo tas neatspoguļo faktiskās absorbcijas spējas un ir netaisnīgs. Pievēršoties kopējai lauksaimniecības politikai, A.Teikmanis norādīja, ka ir svarīgi nodrošināt vienlīdzības un taisnīguma principu ievērošanu visiem lauksaimniekiem katrā ES dalībvalstī. Analizējot Eiropas Komisijas priekšlikumu par jaunā infrastruktūras attīstīšanas instrumenta "Savienojot Eiropu" izveidi, valsts sekretārs iestājās pret ierosinājumu novirzīt Kohēzijas fonda līdzekļus šā instrumenta projektu īstenošanai.

Viens no galvenajiem padomes sanāksmes darba kārtības punktiem bija gatavošanās 9.decembra Eiropadomei. Svarīgākais jautājums gaidāmajā Eiropadomes sanāksmē būs pašreizējo ekonomisko un finansiālo problēmu risināšana. Atbilstoši nesen publicētajam 2012.gada izaugsmes pētījumam nākamais gads ES saistīsies ar būtiskiem izaicinājumiem, kuru sekmīgai pārvarēšanai jāpieņem vairāki būtiski lēmumi, kuru kopējais mērķis ir ES ekonomikas ilgtspējīgas izaugsmes atjaunošana, fiskālās konsolidācijas turpināšana, cīņa ar bezdarbu (īpaši jauniešu bezdarbu) u.c. pasākumi. Jāturpina diskusijas par "Eiro plus" pakta īstenošanu, izvērtējot līdz šim paveikto un nepieciešamības gadījumā paredzot papildu pasākumus. A.Teikmanis atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas paveikto darbu saistībā ar 2012.gada izaugsmes pētījumu un plānotajām darbībām šo izaicinājumu pārvarēšanai. Diskusijā par ekonomiskās un monetārās savienības stiprināšanu A.Teikmanis aicināja pievērst uzmanību trim aspektiem: nepieciešamībai nodrošināt demokrātijas principu ievērošanu, lemjot par tādiem sabiedrībai būtiskiem jautājumiem kā iespējamie Līguma grozījumi; ES un dalībvalstu nacionālo kompetenču līdzsvara nodrošināšanai; saskaņotas sadarbības veidošanai, iesaistot visas ES dalībvalstis lēmumu sagatavošanā par eirozonas ekonomikas pārvaldības uzlabošanu.

Padomē notika plašas diskusijas par ES paplašināšanās un stabilizācijas un asociācijas procesu – tika pieņemti secinājumi par ES kandidātvalstu (Horvātijas, Turcijas, Islandes, bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas, Melnkalnes) un potenciālo kandidātvalstu (Albānijas, Bosnijas un Hercegovinas, Kosovas, Serbijas) progresu pēdējā gada laikā un tālākajiem soļiem to integrācijas ES procesā.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!