• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Pilsonības likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2011., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Polijas vēstnieka vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

08.12.2011., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Pilsonības likumā

Darbs pie Pilsonības likuma grozījumiem būs intensīvs, un tas jāpaveic iespējami īsā termiņā, taču vēl svarīgāk, lai tie būtu kvalitatīvi un risinātu pastāvošās problēmas, 30.novembrī uzvēra Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas deputāti.

"Apakškomisijas deputāti ir vienisprātis, ka ar likuma grozījumu pieņemšanu nedrīkst kavēties. Vienlaikus jāņem vērā, ka likums skar ļoti plašu iedzīvotāju loku un rezultāts nevar būt sasteigts vai neizdiskutēts. Uzskatu, ka pusgads ir ilgākais saprātīgais termiņš, kādā likuma grozījumi būtu jāsagatavo un jāpieņem," norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais.

Deputāti 30.novembrī vienojās par trim jautājumu blokiem, kas tiks risināti ar likuma grozījumiem. Pirmais no tiem ir dubultpilsonības iegūšana ārvalstīs dzīvojošajiem. Šis jautājums apakškomisijā ir iztirzāts jau 10.Saeimas laikā, tādēļ deputāti uzreiz sāks skatīt otro jautājumu bloku – pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušu nepilsoņu bērniem. Savukārt trešais jautājumu loks saistīts ar pilsonību tiem Latvijas pilsoņu bērniem, kas dzimuši ārvalstis.

Kā īpaši nepieņemamu likuma normu, kas būtu jāmaina pēc iesējas ātrāk, deputāti vērtēja praksi atņemt Latvijas pilsonību cilvēkiem, kuri profesionālu apsvērumu dēļ devušies uz citu valsti un pieņēmuši tās pilsonību. Deputāts Valērijs Agešins aicināja pārtraukt šādu cilvēku "medības", savukārt apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais piekrītot norādīja, ka nevar aicināt iestādes nepildīt likumā noteikto, taču vienlaikus ir jāsaprot, ka mēs dzīvojam citā laikā un dubultpilsonības aizliegums Latvijā vairs nav aktuāls, un deputātiem ir politiska griba to mainīt.

Ņemot vērā, ka Pilsonības likums nav grozīts kopš 1997.gada un satur atsauces uz vairs spēkā neesošiem normatīvajiem aktiem, tajā būs nepieciešami arī vairāki tehniski grozījumi. Deputāti 30.novembrī vienojās aicināt valdību sniegt priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam, to­starp izvērtējot nepieciešamās tehniskās izmaiņas, lai likums atbilstu laika garam.

Lai nekavētu apakškomisijas darbu, deputāti atkārtoti neuzklausīs ekspertus, kuri apakškomisijā jau izteikušies iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā, bet iepazīsies ar sēžu audioierakstiem un drukātajiem materiāliem.

11.Saeima 10.novembrī nolēma turpināt izskatīt iepriekšējā sasaukumā nepabeigtos grozījumus Pilsonības likumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam noteikts 2012.gada 1.janvāris. Likuma grozījumu sagatavošanai par to virzību atbildīgā Juridiskā komisija ir izveidojusi īpašu apakškomisiju.

 

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!