• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2011., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EK un SVF pārskata misijas noslēgšanu

Vēl šajā numurā

09.12.2011., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Briselē

7. un 8.decembrī notika NATO ārlietu ministru regulārā tikšanās Briselē, Beļģijā. 7.decembrī ministri pārrunāja operāciju attīstību Afganistānā un Kosovā, NATO partnerattiecību politikas attīstību, kā arī NATO pretraķešu sistēmas aizsardzības izveides gaitu. Savā uzrunā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka, domājot par starptautiskās sabiedrības iesaisti Afganistānā periodā pēc 2014.gada, svarīgi nodrošināt kaimiņu reģionu, tai skaitā Vidusāzijas valstu, iesaisti.

8.decembrī notikušās NATOKrievijas padomes tikšanās ietvaros ārlietu ministrs E.Rinkēvičs aicināja Krievijas pusi ar izpratni un ieinteresētību izturēties pret NATO valstu pausto vēlmi palielināt abu pušu transparenci drošības jautājumu jomā, kā arī pauda nožēlu, ka Krievija nav izmantojusi NATO priekšlikumus attiecībā uz konvencionālā bruņojuma Eiropā kontroles nodrošināšanu. Ārlietu ministrs norādīja, ka jāturpina sadarbība un dialogs, īpaši jomās, kurās pastāv abpusēja ieinteresētība. Ministrs uzsvēra pozitīvo sadarbību Afganistānā, kur tiek īstenoti sekmīgi projekti, to skaitā ISAF nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšana un cīņa pret narkotiku izplatību. Komentējot Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva neseno paziņojumu, kurā tika kritizēta NATO pretraķešu aizsardzības sistēma, E.Rinkēvičs atkārtoti uzsvēra, ka minētais paziņojums nav NATO un tās dalībvalstu izprovocēts. Latvijas skatījumā NATO un Krievijas padomes Lisabonas 2010.gada vienošanās par sadarbību pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidē joprojām ir spēkā.

Ārlietu ministrs E.Rinkēvičs 8.decembrī Briselē notikušās NATO ārlietu ministru apspriedes laikā tikās ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni. E.Rinkēvičs pateicās par ASV konsekvento atbalstu visās jomās, bet īpaši Latvijas neatkarības un drošības stiprināšanā. "Mēs lepojamies ar teicamajām attiecībām ar ASV un turpināsim tās padziļināt, tostarp arī ekonomiskās sadarbības jomā. Latvija ir ieinteresēta ASV atbalstā enerģētiskās drošības un avotu diversifikācijas stiprināšanā," uzsvēra ministrs.

Abu valstu amatpersonas pārrunāja gatavošanos NATO Čikāgas samitam 2012.gada maijā. E.Rinkēvičs un H.Klintone bija vienisprātis, kas alianses nodrošinātā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšana ir lielisks "gudrās aizsardzības" (smart defence) piemērs, kas ļauj racionāli izmantot NATO dalībvalstu resursus un spējas. Vienlaikus H.Klintone aicināja Latviju strādāt pie tā, lai pakāpeniski atjaunotu nepieciešamo aizsardzības izdevumu līmeni.

ASV valsts sekretāre augstu novērtēja Latvijas karavīru ieguldījumu starptautiskajā misijā Afganistānā, īpaši ekonomiskās krīzes apstākļos, kā arī teica atzinīgus vārdus par Latvijas ostu un tranzīta infrastruktūras līdzdalību Ziemeļu sadales tīklā, kas nodrošina ISAF nemilitāro kravu nogādi uz Afganistānu. E.Rinkēvičs akcentēja Jaunā zīda ceļa iniciatīvas nozīmi, kas ļautu izmantot Latvijas pieredzi arī turpmāk, lai ar šo tranzīta koridoru stiprinātu ekonomiskās saites Centrālāzijas un Dienvidāzijas reģionā.

Sarunā būtiska uzmanība tika pievērsta NATO attiecībām ar partnervalstīm, tostarp sadarbības stiprināšanai ar Gruziju. E.Rinkēvičs uzsvēra, ka alianses atbalsts kandidātvalstīm ir labākā motivācija reformu procesa turpināšanai. Valsts sekretāre pateicās Latvijai par sniegto atbalstu Gruzijai un Moldovai reformu un eiroatlantiskās integrācijas ceļā.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!