• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes budžetu nākamajam gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2011., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241030

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.12.2011., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes budžetu nākamajam gadam

"Ņemot vērā smagos konsolidācijas pasākumus, kurus valdība īstenojusi pēdējo trīs gadu laikā, veselības aprūpes budžeta izdevumi uz vienu iedzīvotāju nākamajā gadā būs 223,5 lati, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada," norāda veselības ministre Ingrīda Circene. 2008.gadā veselības aprūpes budžeta izdevumi uz vienu iedzīvotāju bija 253,9 lati, 2009.gadā – 222,8 lati, 2010.gadā – 220,6 lati, 2011.gadā – 218,2 lati.

Ministre noraida bažas par finansējuma samazinājumu veselības aprūpes budžetam vairāku miljonu latu apjomā. 2012.gadā nozares bāzes budžets pamatfunkciju veikšanai pieaugs no 443 miljoniem latu 2011.gada sākumā līdz 446 miljoniem latu. Turklāt nākamā gada veselības aprūpes budžetā netiks ierēķināti ERAF un ESF līdzekļi 32 miljonu apjomā, kurus Finanšu ministrijas Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pārņems savā uzraudzībā. Taču ES struktūrfondu līdzekļi joprojām saglabāsies nozares rīcībā.

Veselības ministre Ingrīda Circene skaidro, ka vienīgais samazinājums nākamgad skars sociālā drošības tīkla pasākumus – 10,4 miljonu latu apjomā. Tie bija noteikti kā pagaidu pasākumi, un ar nākamo gadu tiks samazināts to apjoms pacientu grupām ar ienākumiem attiecīgi zem 120 un 150 latiem. Tādēļ slimnīcām turpmāk par šiem pacientiem tiks maksāts tāpat kā par jebkuru pacientu. Arī turpmāk no sociālā drošības tīkla līdzekļiem tiks turpināti atbalsta pasākumi trūcīgām personām (kuras par tādām atzītas MK noteiktajā kārtībā), kas paredz pacientu iemaksu un līdzmaksājumu kompensāciju par ārstniecību un kompensējamajiem medikamentiem. Tāpat tiks efektivizēta medicīniskā aprūpe mājās un aprūpe dienas centros pacientiem ar garīgām slimībām, nodrošināta ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbība laikā, kad nav pieejams ģimenes ārsts, kā arī novirzīts papildu finansējums otras māsas darba apmaksai ģimenes ārstu praksēs.

Valdība jau iepriekš lēma par papildu finansējuma piešķiršanu 10 miljonu latu apjomā 2012.gada veselības aprūpes bāzes budžetam, tādēļ kopējais nozares finansējums nākamgad nemazināsies. Papildu līdzekļi 5 miljonu latu apjomā novirzīti ārstniecībai – gan stacionāro, gan ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai, savukārt 1,3 miljoni latu – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Slimnīcās tiks turpināta dienas stacionāru kā izmaksu efektīvāku pakalpojumu attīstība. Turklāt, pārstrukturējot darbu uzņemšanas nodaļās un izveidojot īslaicīgās novērošanas un izmeklēšanas gultas, var tikt samazināts stacionēšanas gadījumu skaits un izmaksas.

Finansējumu valsts kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču apmaksai nākamajā gadā paredzēts palielināt līdz 75 miljoniem latu salīdzinājumā ar 67 miljoniem latu 2011.gada sākumā, kas nodrošinās lielākas iespējas pacientiem saņemt nepieciešamo ārstēšanu tieši ārpus slimnīcas.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!