• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par licenču izsniegšanas kārtību zvērināto mērnieku praksei un ģeodēzisko, fotogrammetrisko, zemes ierīcības un topogrāfisko darbu veikšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1993., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas pavēle Nr.78

Par valsts uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās un valsts īpašuma pārvaldīšanu

Vēl šajā numurā

11.11.1993., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zemes dienests

Veids: pavēle

Numurs: 20

Pieņemts: 21.07.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTS ZEMES DIENESTS

Pavēle Nr.20

1993.gada 21.jūlijs

Par licenču izsniegšanas kārtību zvērināto mērnieku praksei un ģeodēzisko, fotogrammetrisko, zemes ierīcības un topogrāfisko darbu veikšanai

Saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par uzņēmējdarbību" 32. pantu un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumu Nr.266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai" pavēlu:

1. Izveidot komisiju zvērināto mērnieku kā arī ģeodēzisko, fotogrammetrisko, topogrāfisko un zemes ierīcības darbu licencēšanai šādā sastāvā:

Aigars Štokenbergs — komisijas priekšsēdētājs, Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora vietnieks;

Mintauts Eglītis — komisijas priekšsēdētāja vietnieks, firmas "Zemesprojekts" galvenais inženieris;

Jānis Klētnieks — Rīgas Tehniskās Universitātes Ģeodēzijas katedras vadītājs;

Jānis Pakalns — Rīgas pilsētas Ģeodēziskā centra direktors;

Andris Pienkauss — firmas "Zemesprojekts" Ģeodēzijas nodaļas vadītājs;

Vitolds Kvetkovskis — Valsts zemes dienesta Rīgas rajona nodaļas priekšnieks.

2. Apstiprināt nolikumu "Par zvērināto mērnieku licencēšanas kārtību".

3. Apstiprināt nolikumu "Par licenču izsniegšanas kārtību ģeodēzisko," fotogrammetrisko, topogrāfisko un zemes ierīcības darbu veikšanai".

4. Atļaut juridiskām un fiziskām personām, kuras likumā noteiktajā kārtībā saņēmušas licences līdz 1993.gada 26.aprīlim, kā arī Valsts zemes dienesta štata darbiniekiem veikt ģeodēziskos, fotogrammetriskos, zemes ierīcības un topogrāfiskos darbus līdz 1993 gada 31.decembrim.

Ģenerāldirektors G.Grūbe

NOLIKUMS
Par zvērinātu mērnieku licencēšanas kārtību

Apstiprināts ar Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora
1993.g. 21.jūlija Pavēli Nr. 20

1. Vispārīgie noteikumi.

1. Zvērinātu mērnieku prakse Latvijas Republikā pamatojas uz Latvijas Republikas 1990. gada 26. septembra likuma "Par uzņēmējdarbību" un tajā 1993. gada 27. aprīlī izdarītiem grozījumiem, Latvijas Republikas 1992. gada 15. decembra likumu "Par Valsts zemes dienestu", Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumu Nr. 266 un citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un šo nolikumu.

2. Ar šā nolikuma spēkā stāšanos tiek ieviesta zvērinātu mērnieku institūcija.

3. Zvērināti mērnieki ir personas, kas noteiktā kārtībā saņēmušas speciālu atļauju (licenci) patstāvīgi nodarboties ar juridiska rakstura mērniecības darbiem īpašumu noteikšanai, ekspertīzēm, administratīvo teritoriju, robežu u.c. uzmērīšanu Latvijas Republikā.

4. Zvērināti mērnieki nodarbojas ar mērniecību uz zemēm, kuras pieder fiziskām un juridiskām personām, kā arī valsts, pašvaldību un sabiedriskām iestādēm, uz šo personu un iestāžu ierosinājuma.

5. Ar šā nolikuma stāšanos spēkā aizliegts patstāvīgi izpildīt juridiska rakstura mērniecības darbus pilsoņiem, kuri nav ieguvuši zvērināta mērnieka tiesības, bet ir atļauts šos darbus veikt tikai zvērināta mērnieka vadībā kā viņa palīgiem. Zvērināts mērnieks atbild par darbu kārtīgu izpildi, kā arī paraksta dokumentus.

6. Pirms zvērinātu mērnieku prakses uzsākšanas licence jāiesniedz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

II. Noteikumi zvērināta mērnieka tiesību iegūšanai.

7. Zvērinātā mērnieka tiesības var iegūt Latvijas Republikas pilsoņi, kuriem ir augstākā izglītība, pietiekoša mērniecības darbu pieredze un kuri sekmīgi izturējuši kvalifikācijas pārbaudi zvērināto mērnieku licencēšanas komisijā.

8. Zvērinātā mērnieka tiesības var iegūt:

— ģeodēzijas un zemes ierīcības inženieri ar vismaz 3 gadu stāžu mērniecībā;

— personas ar augstskolu diplomiem, kurām ir vismaz 5 gadu darba stāžs mērniecībā un kuras beigušas speciālus mērniecības kursus.

9. Pārbaude zvērinātā mērnieka tiesību iegūšanai notiek pēc īpašas programmas rakstiskā veidā un mutvārdos trijās mērniecības pamatnozarēs:

— zemes likumos;

— zemes kadastrā;

— ģeodēzijā.

10. Licencēšanas komisijas sastāvu apstiprina Valsts zemes dienesta ģenerāldirektors.

11. Komisiju sasauc pēc vajadzības tās priekšsēdētājs.

12. Komisijas locekļi un tās uzaicinātie speciālisti par darbu komisijā saņem atalgojumu.

13. Persona, kura vēlas iegūt zvērinātā mērnieka tiesības, iesniedz lūgumu  Valsts zemes dienesti vadītājam, pievienojot (uzrādot):

— pasi;

— izglītības diplomu vai apliecību par mērniecības kursiem;

— savas profesionālās darbības aprakstu un Mērnieku biedrības atsauksmi;

— 2 fotogrāfijas dokumentiem ar savu parakstu;

— bankas kvīti par Ls 50 iemaksu uz Valsts zemes dienesta rēķina.

Pretendentam ir tiesības iesniegt dokumentus, darbu paraugus un citus materiālus, kurus viņš uzskata par lietderīgiem sekmīgam pārbaudījumam.

14. Personai, kura sekmīgi izturējusi mērniecības zināšanu pārbaudi un pierādījusi praktiskā darba pieredzi, kā arī parakstījusi Latvijas Mērnieku biedrības pieņemto Mērnieku ētikas kodeksu, tiek piešķirtas zvērinātā mērnieka tiesības un izsniegta zvērinātā mērnieka licence.

Persona, kura nesekmīgi kārtojusi eksāmenus, zināšanu pārbaudi var atkārtot pēc sešiem mēnešiem, bet ne vairāk kā trīs reizes.

Atzinumu par atbilstību zvērinātā mērnieka kvalifikācijai komisija iesniedz Valsts zemes dienesta ģenerāldirektoram apstiprināšanai.

15. Ne vēlāk kā 30 dienu laikā no lūguma iesniegšanas dienas un pēc sekmīgas pārbaudījumu izturēšanas komisijā zvērinātais mērnieks saņem licenci ar Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora parakstu, kura dod tiesības nodarboties ar zvērinātu mērnieku praksi, kā arī lietot personīgo zīmogu.

Atteikumu izdot licenci komisija izsniedz rakstiski un tam jābūt argumentētam.

16. Atteikumu izdot licenci var pārsūdzēt tiesā.

17. Iemaksāto naudu neatdod, ja licence netiek piešķirta.

18. Zvērinātā mērnieka licence nav periodiski jāatjauno.

19. Apstiprināto zvērināto mērnieku sarakstu sludina "Latvijas Vēstnesī" un "Mērniecības Vēstnesī".

III. Zvērinātu mērnieku tiesības un pienākumi.

20. Zvērinātie mērnieki ir tiesīgi izpildīt Latvijas Republikā mērniecības darbus juridiskajiem mērķiem un tehniskām vajadzībām, kā arī noteiktā kārtībā iesniegt tos Valsts zemes dienestā izskatīšanai.

21. Atalgojumu par izpildītajiem darbiem zvērinātie mērnieki saņem no darba devējiem uz līguma pamata, nomaksājot likumdošanā paredzētos nodokļus.

22. Visus darbus zvērinātie mērnieki izpilda saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem un attiecīgām Valdības instrukcijām, Valsts zemes dienesta instrukcijām un nolikumu, darbu tehniskām instrukcijām un norādījumiem.

23. Zvērinātie mērnieki reģistrē savu darbu uzskaites žurnālā un ne vēlāk par katra gada 1. februāri iesniedz Valsts zemes dienestam pārskatu par visiem izpildītajiem darbiem.

IV. Zvērinātu mērnieku darbu kontrole.

24. Zvērinātu mērnieku personālu pārzin un darbību kontrolē Valsts zemes dienests.

25. Zvērinātu mērnieku izgatavotie juridiskie zemes gabalu plāni un cita veida dokumentācija iesniedzama Valsts zemes dienestā pārbaudei un reģistrācijai un tikai pēc tam var tikt pieņemta attiecīgās iestādēs kā dokuments.

26. Zvērinātu mērnieku izgatavotie un apstiprinātie plāni, kartes, profili un cita veida dokumentācija, kurai nav juridisku dokumentu nozīme, bet tikai tehniska vai saimnieciska, iesniedzama tieši darba devējam.

V. Zvērinātu mērnieku atbildība.

27. Izpildītos darbus, kurus veicot pielaistas kļūdas vai arī nav ievēroti pastāvošo instrukciju noteikumi, zvērinātiem mērniekiem jāizlabo uz sava rēķina.

28. Atkārtoti nepareizi izpildīti darbi, kā arī pamatotas sūdzības par zvērinātu mērnieku nelikumīgu rīcību, kā rezultātā nodarīti zaudējumi valstij vai ieinteresētām personām, dod tiesības Valsts zemes dienestam pārtraukt zvērinātu mērnieku tālāko darbību un ar nolikumā minētās licencēšanas komisijas lēmumu anulēt licenci zvērinātu mērnieku praksei, kā arī nepieciešamības gadījumā nodot tiesai.

29. Lēmumu par licences anulēšanu var pārsūdzēt tiesā.

30. Instrukcijas par zvērinātu mērnieku darbību un pārbaudījumu programmu izstrādā licencēšanas komisija un apstiprina Valsts zemes dienests.

Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora vietnieks A .Štokenbergs

 

NOLIKUMS
Par licenču izsniegšanas kārtību ģeodēzisko, topogrāfisko, fotogrammetrisko un zemes ierīcības darbu veikšanai

Apstiprināts ar Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora
1993.g. 21.jūlija Pavēli Nr.20

I. Vispārīgie noteikumi.

1. Licences izsniegšana Latvijas Republikā pamatojas uz Latvijas Republikas 1990. gada 26. septembra likumu "Par uzņēmējdarbību" un tajā 1993. gada 27.aprīlī izdarītajiem grozījumiem, Ministru Padomes 1993.gada 27.maija lēmumu Nr. 266 un citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem un šo nolikumu.

2. Licence ir noteiktā kārtībā juridiskām personām izsniegta atļauja veikt ģeodēziskos, topogrāfiskos, fotogrammetriskos un zemes ierīcības darbus Latvijas Republikā.

3. Licencēšanas mērķis ir garantēt ģeodēzijas, topogrāfijas, fotogrammetrijas un zemes ierīcības informāciju un valsts interešu aizsardzību.

4. Par likumīgiem uzskatāmi tikai licencētu personu izgatavotie darbu materiāli.

5. Licences jāizņem visām juridiskām personām, kas nodarbojas ar ģeodēzijas, topogrāfijas, fotogrammetrijas un zemes ierīcības darbiem Latvijas Republikā.

6. Pirms attiecīgās uzņēmējdarbības uzsākšanas licence jāiesniedz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

7. Kārtību, kādā iesniedzama licence ārpus Latvijas esošām juridiskām personām, katrā konkrētā gadījumā nosaka Latvijas Republikas Valsts zemes dienesta licencēšanas komisija.

II. Licences pieprasīšana un izsniegšana.

8. Personām, kas vēlas saņemt licenci ir jānodarbojas vismaz vienā no licencētajiem darbu veidiem.

Uzņēmuma vadītājam (ja tas ir viens) vai lielākajai daļai uzņēmuma vadības jābūt kvalificētiem speciālistiem ar augstāko izglītību ģeodēzijā, mērniecībā vai radniecīgā specialitātē ar ievērojamu apmācības kursu ģeodēzijā:

a) ģeodēzijas un zemes ierīcības inženieriem ar vismaz 3 gadu darba stāžu mērniecībā;

b) personām ar augstskolu diplomiem, kurām ir vismaz 5 gadu darba stāžs mērniecībā un kuras beigušas speciālus kursus mērniecībā;

c) personām ar lielu, vismaz 10 gadu darba stāžu mērniecībā, kuras beigušas speciālus mērniecības kursus.

9. Persona, kura vēlas iegūt licenci iesniedz lūgumu Valsts zemes dienesta vadītājam, pievienojot (uzrādot):

a) uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dibināšanas dokumentus (statūti vai to projekts);

b) precīzu personas adresi;

c) ziņas par kvalificētu speciālistu un materiāli tehniskās bāzes (ģeodēzisko instrumentu) nodrošinājumu;

d) ziņas par juristu, kas apkalpo uzņēmumu;

e) savas profesionālās darbības aprakstu;

f) bankas kvīti par Ls 100 iemaksu uz Valsts zemes dienesta rēķina.

Pretendentam ir tiesības iesniegt dokumentus, darbu paraugus un citus materiālus, kurus viņš uzskata par lietderīgiem sekmīgai licencēšanai.

Jautājuma objektīvai izlemšanai licencēšanas komisija var pieprasīt papildus iesniegt vajadzīgās izziņas vai dokumentus.

10. Licencēšanas komisija, kuru sastāda un apstiprina Valsts zemes dienests, izskata lūgumus un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu.

11. Komisiju sasauc pēc vajadzības priekšsēdētājs.

12. Komisijas locekļi saņem par darbu komisijā atalgojumu.

13. Licenci izsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas Valsts zemes dienesta ģenerāldirektoram.

14. Ja jautājuma objektīvai izlemšanai nav pietiekamu ziņu. Valsts zemes dienests trīs dienu laikā nosūta pieteicējam attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas vai dokumentus.

15. Ja 10 dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pieteicējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam.

16. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu attiecīgajā paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

17. Atteikumu izdot licenci komisija izsniedz, rakstiski un tam jābūt motivētam.

18. Atteikumu izsniegt licenci var pārsūdzot tiesā.

19. Iemaksāto naudu neatgriež pretendentam, ja licence netiek piešķirta.

III. Ar licenci saistītās tiesības un pienākumi.

20. Licence dod tiesības nodarboties ar uzņēmējdarbību tajā norādītajos darbu veidos Latvijas Republikas teritorijā. Licence ir derīga vienu gadu, termiņam beidzoties, tā jāatjauno.

21. Uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā), kas nodarbojas ar iepriekšminētajiem darbiem, specializētos darbus vada speciālisti ar augstāko izglītību attiecīgajā nozarē.

22. Darbus personas izpilda saskaņā ar spēkā esošo Latvijas Republikas likumdošanu, Valsts zemes dienesta darbu tehniskajām instrukcijām, norādījumiem, topogrāfiskajiem apzīmējumiem u.c.

23. Uzsākot ģeodēziskos, topogrāfiskos un zemes ierīcības darbus, personas informē par to attiecīgo Valsts zemes dienesta nodaļu un uz tās pieprasījumu sniedz informāciju par šajā administratīvajā teritorijā veiktajiem darbiem.

24. Personas reģistrē veiktos darbus uzskaites žurnālā un ne vēlāk katra gada 1. februāri iesniedz Valsts zemes dienestam gada pārskatu par visiem izpildītajiem darbiem.

IV. Ar licenci saistītā atbildība un kontrole.

25. Valsts zemes dienests veic uzskaiti pār izdotajām licencēm un kontrolē licencēto darbu.

26. Ja tiek konstatēts, ka iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai vai persona pārkāpusi licencē minētos nosacījumus, ar licencēšanas komisijas lēmumu Valsts zemes dienesets ir tiesīgs anulēt licenci uz noteiktu laiku līdz uzstādīto noteikumu izpildīšanai un līdz tālākiem rīkojumiem, vai arī rupju pārkāpumi gadījumā anulēt licenci.

27. Lēmumu par licences anulēšanu var pārsūdzēt tiesā.

28. Ienākumi, kurus uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) guvis no darbības bez licences, tiek ieskaitīti valsts budžetā.

Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora vietnieks A.Štokenbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!