• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nāvessoda izslēgšanu no Latvijas krimināltiesību sistēmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2011., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241171

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbības stiprināšanu ar Kanādu

Vēl šajā numurā

13.12.2011., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nāvessoda izslēgšanu no Latvijas krimināltiesību sistēmas

Saeima 1.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, pilnībā izslēdzot nāvessodu no mūsu valsts krimināltiesību sistēmas.

Ar grozījumiem Krimināllikumā pilnībā tiek izslēgts soda veids – nāvessods. Tādējādi Latvija ir izpildījusi Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolā noteikto un atteikusies no nāvessoda piemērošanas arī par noziegumiem, kas izdarīti kara laikā. Saeima konvenciju ratificēja pagājušā gada oktobrī.

Jau kopš 1996.gada Latvijā nāvessods netiek piespriests un izpildīts nevienam notiesātajam. Neskatoties uz to, ka 2002.gadā Latvijas parakstītais Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokols paredz atteikties no nāvessoda piemērošanas arī kara laikā, līdz šim Krimināllikumā bija paredzēta iespēja piespriest nāvessodu vīriešiem, kuri kara laikā izdarījuši slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Konvencijas 13.protokolā pausts, ka nāvessods ir jāatceļ un to nevar nekādos apstākļos piespriest un izpildīt nevienai personai, jo tiesības uz dzīvību ir viena no galvenajām demokrātiskas sabiedrības pamatvērtībām.

Saistītus grozījumus Saeima 1.decembrī pieņēma arī Apžēlošanas likumā un likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!