• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 6.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2011., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Eiropadomes sanāksmē Briselē un parakstot līgumu par Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai

Vēl šajā numurā

13.12.2011., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 6.decembrī

IZM: Par Latvijas Nacionālās sporta padomes sastāvu

6.decembrī valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto Ministru kabineta rīkojuma projektu “Par Latvijas Nacionālās sporta padomes sastāvu”, par padomes priekšsēdētāju apstiprinot izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli.

Latvijas Nacionālās sporta padomes locekļi ir biedrības “Latvijas Tautas sporta asociācija” prezidents A.Bērziņš, tieslietu ministrs G.Bērziņš, veselības ministre I.Circene, biedrības “Latvijas Paralimpiskā komiteja” prezidente D.Dadzīte, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs M.Gruškevics, biedrības “Latvijas Pašvaldību savienība” priekšsēdis A.Jaunsleinis, biedrības “Latvijas Sporta federāciju padome” prezidents A.Kalniņš, iekšlietu ministrs R.Kozlovskis, aizsardzības ministrs A.Pabriks, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs, biedrības “Latvijas Augstskolu sporta savienība” prezidents U.Švinks, finanšu ministrs A.Vilks, labklājības ministre I.Viņķele, biedrības “Latvijas Olimpiskā komiteja” prezidents A.Vrubļevskis, biedrības “Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padome” valdes priekšsēdētāja D.Zaļupe, biedrības “Latvijas Sporta veterānu (senioru) savienība” prezidents D.Znatnajs un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas rektors J.Žīdens.

Latvijas Nacionālās sporta padomes personālsastāvs jāaktualizē saistībā ar Saeimas 2011.gada 25.oktobra paziņojumu “Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam”.

Latvijas Nacionālā sporta padome ir sabiedriska konsultatīva institūcija, kas piedalās valsts sporta politikas izstrādē, veicina sporta attīstību un sadarbību sporta jomā, kā arī lēmumu pieņemšanu ar sportu saistītajos jautājumos.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par transportlīdzekļu vadītāju veselības pārbaudēm

6.decembrī valdībā pieņemti noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem. Turpmāk personai par veikto medicīnisko pārbaudi vairs nebūs jāizsniedz dokuments.

Informāciju par vadītāju un personu, kas vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādes jau pašlaik ieraksta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) uzturētajā Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, tāpēc turpmāk šīs izziņas vairs netiks izsniegtas papīra veidā.

Tā kā Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrs ir elektronisks, to izmanto arī kontrolējošās iestādes, piemēram, Valsts policija, līdz ar to ir zudusi vajadzība pēc taustāma veselības pārbaužu apliecinājuma. Pieņemtās izmaiņas mazinās arī iesaistīto iestāžu administratīvo slogu.

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

TM: Par Aglonas 2012.gada svētku pasākumu plānu

6.decembrī Ministru kabinets (MK) pieņēma rīkojumu noteikt Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā par valsts nozīmes pasākumu, kā arī apstiprināja to nodrošināšanas un drošības plānu nākamajam gadam.

25.februārī Rēzeknes–Aglonas diecēzes bīskaps vēstulē lūdza valdību atzīt ikgadējos Dievmātes Debesīs uzņemšanas svētkus par valsts nozīmes pasākumu un piedalīties to norises nodrošināšanas izdevumu segšanā. Minēto svētku norises organizēšanai katoļu baznīcas Latvijā vadība pilnvaroja reliģisko organizāciju “Aglonas bazilikas draudze”. Draudze iesniedza svētku sagatavošanas un to norises izdevumu aprēķinu ar nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta vairāk nekā 90 tūkstošu latu apmērā.

MK izveidotās rīcības komitejas sēdē, kurā piedalījās Aizsardzības, Ekonomikas, Finanšu, Iekšlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Satiksmes, Tieslietu, Veselības un Zemkopības ministrijas, pašvaldības un draudzes pārstāvji, izvērtēja Katoļu baznīcas pārstāvju iesniegto pieprasījumu un vienojās sniegt tādu pašu atbalstu svētku norises nodrošināšanai kā šogad, proti, 81 850 latu.

Finansējums ir piešķirts šādām ministrijām: Tieslietu ministrijai – Ls 33 089, Iekšlietu ministrijai – Ls 17 661, Veselības ministrijai – Ls 27 304, Zemkopības ministrijai – Ls 378 un Aizsardzības ministrijai –Ls 3418. Pēc presē norādītās informācijas, šogad svētkus apmeklēja ap 70 000 cilvēku.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments

 

VARAM: Par Latvijas un Norvēģijas institucionālās sadarbības stiprināšanu

6.decembrī Ministru kabinets (MK) akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto MK rīkojuma projektu “Par Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas LV07 “Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība ar Norvēģijas publiskajām institūcijām, vietējām un reģionālām varas iestādēm” iesnieguma projektu”.

Norvēģijas līdzfinansētās programmas “Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība ar Norvēģijas publiskajām institūcijām, vietējām un reģionālām varas iestādēm” mērķis ir stiprināt institucionālo un cilvēkresursu kapacitāti valsts, reģionālā un vietējā līmeņa iestādēs, kas atbildīgas par reģionālo attīstību, sadarbojoties un daloties pieredzē ar līdzīgām iestādēm Norvēģijā.

Programmā plānots īstenot divus iepriekš noteiktus projektus, kas veicinās modernas un efektīvas publiskās pārvaldes izveidi un uzlabos valsts, reģionālo un vietējo iestāžu pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, pārņemot Norvēģijas valdības un nevalstisko institūciju pieredzi un labo praksi.

Kopējais finansējums plānots 5 645 643 eiro, no tiem Norvēģijas finanšu instrumenta līdzekļi – 4 992 000 eiro, bet Latvijas valsts līdzfinansējums – 653 643 eiro.

Donoru programmas partneris ir Norvēģijas Vietējo un reģionālo varas iestāžu asociācija. Programmas īstenošana veicinās divpusējo attiecību stiprināšanu starp Latviju un Norvēģiju un sekmēs sabiedrisko pakalpojumu un cilvēkresursu attīstības labās prakses izmantošanu.

Saskaņā ar sadarbības memorandā par Norvēģijas finanšu instrumenta ieviešanu 2009.–2014.gadā starp Latvijas Republiku un Norvēģijas Karalisti noteikto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija noteikta par šīs programmas ieviesēju.

 

VARAM: Par dabas lieguma “Garkalnes meži” individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

Lai arī turpmāk noteiktu īpašu aizsardzības un izmantošanas kārtību tām Latvijas un Eiropas Savienības (ES) nozīmes dabas vērtībām, kuru saglabāšanai tika izveidots dabas liegums “Garkalnes meži”, 6.decembrī valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumu projektu “Dabas lieguma “Garkalnes meži” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts nosaka dabas lieguma individuālo aizsardzības un izmantošanas kārtību, tai skaitā funkcionālo zonējumu un saimnieciskās darbības ierobežojumus. Tas aizstās līdzšinējos dabas lieguma individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus.

Dabas liegums izveidots 2004.gadā, lai aizsargātu Latvijā un ES īpaši aizsargājamās putnu sugas – zaļo vārnu, meža balodi, melno dzilnu, zaļo dzilnu un pupuķi, kā arī biotopus – vecus vai dabiskus boreālos mežus un sausos virsājus. Dabas liegumā sastopamo unikālo vērtību dēļ tas noteikts arī par Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju “Natura 2000”. Lieguma platība ir 1785 hektāri.

 

VARAM: Par vienotu zvejas tīklu tirdzniecības un aprites kārtību

6.decembrī Ministru kabinets (MK) akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto MK noteikumu projektu “Noteikumi par zvejas tīklu tirdzniecību un apriti”.

Turpmāk zvejas tīklu tirdzniecība būs atļauta individuālo komersantu vai komercsabiedrību tirdzniecības vietās, kas reģistrētas Valsts vides dienestā. Personām, kuras normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodarbojas ar zvejas tīklu tirdzniecību vai zvejas tīklu izgatavošanu nodošanai bez atlīdzības citām personām, sava darbība Valsts vides dienestā jāreģistrē līdz 2012.gada 1.martam.

Atbilstoši Zvejniecības likumam zvejā nav atļauts izmantot tādas metodes, zvejas rīkus un līdzekļus, kas aizliegti vai nav paredzēti Eiropas Savienības tiesību aktos vai Latvijas normatīvajos aktos.

 

VARAM: Par ekodizaina prasībām ar enerģiju saistītām precēm

6.decembrī Ministru kabinets (MK) akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto MK noteikumu projektu “Ekodizaina prasības ar enerģiju saistītām precēm (produktiem)”.

Noteikumu projekts nosaka ekodizaina prasības konkrētām ar enerģiju saistītām preču (produktu) grupām, lai tās varētu piedāvāt tirgū vai nodot ekspluatācijā.

Tas izstrādāts, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 21.oktobra direktīvu 2009/125/EK, ar ko izveido sistēmu, kas nosaka ekodizaina prasības ar enerģiju saistītiem ražojumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

ZM: Par valsts akciju sabiedrības “Lauku attīstības fonds” turpmāko darbību kredītu garantēšanā

6.decembrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts akciju sabiedrības “Lauku attīstības fonds” (LAF) turpmāko darbību kredītu garantēšanā.

Ņemot vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2011.gada 22.novembra lēmumu par AS “Latvijas Krājbanka” noguldījumu nepieejamības iestāšanos, ZM konstatēja, ka LAF var zaudēt vairāk nekā 30% pašu kapitāla, līdz ar to 24.novembrī ZM izdeva rīkojumu par jaunu kredītu garantiju izsniegšanas apturēšanu līdz jautājuma izskatīšanai Ministru kabinetā 6.decembrī.

Zemkopības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums paredz, ka LAF turpina izsniegt kredītu garantijas un uzņemties jaunas saistības, nepārkāpjot ikgadējā likumā par valsts budžetu noteikto valsts saistību apmēru. Tāpat informatīvajā ziņojumā norādīts, ka Finanšu ministrija, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu 2012.gadam, paredz valsts saistības par LAF izsniegtajām kredītu garantijām 44 000 000 latu apmērā.

Lai veicinātu Latvijas ekonomikas turpmāko izaugsmi, ir svarīgi turpināt Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas programmas īstenošanu un LAF darbību kredītu garantēšanā. Īstenojot programmu, tiek veicināta Latvijas lauku līdzsvarota un ilgtspējīga attīstība, atbalstīta lauksaimniecības ražošanas efektivitātes palielināšana, lauku dzīves labklājības paaugstināšana, nodarbinātības dažādošana, kā arī lauksaimniecības produkcijas kvalitātes paaugstināšana un eksports, apkārtējās vides saglabāšana un sakopšana.

Lauku attīstības fonda sniegtā informācija liecina, ka 2011.gadā pieprasījums pēc fonda kredītu garantijām ir palielinājies un ir nozīmīgs atbalsts lauku uzņēmējiem darbības attīstīšanai.

 

ZM: Par mikrobioloģisko preparātu reģistrācijas un tirdzniecības prasībām

6.decembrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2006.gada 27.jūnija noteikumos Nr.530 “Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi”.

Izmaiņas noteikumos paredz noteikt mikrobioloģisko preparātu, kas veicina augu augšanu un attīstību vai ko lieto mikrobioloģisku procesu atjaunošanai, aktivizēšanai un regulēšanai augsnē vai citā substrātā, identifikācijas, reģistrācijas, tirdzniecības un uzraudzības prasības, kā arī noteikt minimālo augu barības elementu saturu organiskajos un organominerālajos mēslošanas līdzekļos. Tāpat izmaiņas noteikumos paredz kārtību, kādā tiek noteikta mēslošanas līdzekļa atbilstība norādei “Bioloģiskā lauksaimniecība” tā etiķetē vai marķējumā.

Latvijā tiek ražoti, ievesti un izplatīti mikrobioloģiskie preparāti, kas tiek piedāvāti mikrobioloģisko procesu atjaunošanai, aktivizēšanai un regulēšanai augsnē vai citā substrātā. Lai pasargātu patērētājus no nekvalitatīvu un, iespējams, arī Latvijas augsnēm nepiemērotu mikroorganismu lietošanas, jānosaka mikrobioloģisko preparātu identifikācijas, reģistrācijas, tirdzniecības, uzraudzības un kontroles prasības.

Šobrīd spēkā esošajos MK noteikumos nav noteikts minimālais augu barības elementu saturs organiskajos un organominerālajos mēslošanas līdzekļos, tāpēc arvien biežāk tiek iesniegti dokumenti tādu mēslošanas līdzekļu reģistrācijai, kuriem ir ļoti zems augu barības elementu saturs (zem 0,5 procentiem). Nosakot augu barības elementu minimālo saturu mēslošanas līdzekļos, patērētāji tiks pasargāti no nekvalitatīvu mēslošanas līdzekļu, kuru efektivitāte varētu būt apšaubāma, izmantošanas.

Mēslošanas līdzekļi, kuriem augu barības elementu saturs ir ļoti zems, tiks iekļauti atsevišķā grupā “Netipiskie mēslošanas līdzekļi un augu augšanas veicinātāji”. Lai reģistrētu mikrobioloģiskos preparātus, netipiskos mēslošanas līdzekļus un augu augšanas veicinātājus, būs jāveic to efektivitātes pārbaude.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!