• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1993. gada 16. novembra pavēle Nr. 300 "Par autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanu Latvijas Republikā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.1993., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241243

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta lēmums Nr.45

Par Latvijas Republikas Valdības un Austrālijas Valdības nolīguma projekta papildināšanu

Vēl šajā numurā

24.11.1993., Nr. 110

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 300

Pieņemts: 16.11.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SATIKSMES MINISTRIJA

Pavēle Nr. 300

1993. gada 16. novembrī

Par autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanu Latvijas Republikā

1. Apstiprināt pievienoto "Nolikumu par licenču izsniegšanas kārtību autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbībai".

3. Uzdot Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcijai ar 1993.gada 15.decembri uzsākt licenču un licenču kartīšu, kā ari pārvadājumu atļauju izsniegšanu.

4. Ceļu satiksmes drošības direkcijai ar 1993. gada 15. decembri uzsākt sertifikātu (transporta līdzekļu apskates aktu) izsniegšanu par transporta līdzekļu tehniskā stāvokļa atbilstību ceļu satiksmes drošības prasībām.

5. Noteikt, ka bez licences ir aizliegti šādi autotransporta pārvadājumi:

5.1. starptautiskie pasažieru pārvadājumi ar autobusiem un kravu pārvadājumi no 1994. gada 1. februāra;

5.2. pasažieru pārvadājumi valstī ar autobusiem no 1994. gada 1. aprīļa;

5.3. kravu pārvadājumi valstī (termiņš tiks noteikts papildus).

Ministrs A. Gūtmanis

 

NOLIKUMS
par licenču izsniegšanas kārtību autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbībai

Apstiprināts ar Latvijas Republikas satiksmes ministra
1993. gada 16. novembra pavēli Nr. 300

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Šis nolikums izstrādāts saskaņā ar Latvijas Republikas 1990. gada 26. septembra likumu "Par uzņēmējdarbību", Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumu Nr. 266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai" un Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas pagaidnolikumu, apstiprinātu ar Ministru kabineta 1993. gada 12. oktobra lēmumu Nr. 28.

1.2. Autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbības licence ir atļauja uzņēmējam veikt uzņēmējdarbību autotransporta pārvadājumu jomā (turpmāk — autotransporta pārvadājumi).

1.3. Licences kartīte ir dokuments, ko izsniedz pēc licences saņemšanas un kas apliecina, ka transporta līdzeklis pieder uzņēmējam, kurš likumā noteiktajā kārtībā saņēmis licenci autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbībai.

1.4. Šī nolikuma prasību ievērošana obligāta visiem uzņēmējiem, kuri nodarbojas ar autotransporta pārvadājumiem, neatkarīgi no to īpašuma formas, izņemot gadījumus, kad licences izsniegt ir pilnvarotas citas institūcijas.

1.5. Licences izsniedz Latvijas Republikas Satiksmes ministrija sekojošiem autotransporta pārvadājumu veidiem:

1.5.1. pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem visā valsts teritorijā, tajā skaitā pa regulāriem tālsatiksmes maršrutiem;

1.5.2. kravu pārvadājumiem visā valsts teritorijā ar kravas automobiļiem;

1.5.3. starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem, tajā skaitā pa regulāriem maršrutiem;

1.5.4. starptautiskajiem kravu pārvadājumiem ar kravas automobiļiem.

1.6. Licences īpašniekam, veicot pasažieru pārvadājumus ar autobusiem pa regulāriem maršrutiem, jāpilda Satiksmes ministrijas noteikumi, kas reglamentē pilsētas, rajona, tālsatiksmes un starptautisko maršrutu organizēšanu.

2. LICENCES SAŅEMŠANAS KARTĪBA

2.1. Uzņēmējam, kurš vēlas veikt autotransporta pārvadājumus, jāiesniedz Satiksmes ministrijā izveidotajai licencēšanas komisijai:

2.1.1. noteiktas formas rakstisks pieteikums;

2.1.2. valsts finansu inspekcijas izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu.

2.2. Uzņēmējam, kurš vēlas veikt autotransporta starptautiskos pārvadājumus, papildus jāuzrāda:

2.2.1. Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegts autotransporta apskates sertifikāts (transporta līdzekļa apskates akts) par transporta līdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību ceļu satiksmes drošības prasībām;

2.2.2. ziņas par uzņēmēja profesionālo atbilstību.

Piezīmes: uzņēmējam jāpierāda, ka viņam vai viņa algotam administratoram ir pienācīgas zināšanas un prakse autotransporta pārvadājumu organizēšanā (vismaz viens gads darba stāžs ar starptautisko autotransporta pārvadājumu organizēšanu saistītā amatā vai apliecība par nokārtotu ieskaiti vai speciālu kursu beigšanu).

2.3. Visi dokumenti jāiesniedz vienlaicīgi.

2.4. Lēmumu par licences un kartīšu izsniegšanu pieņem licencēšanas komisija.

2.5. Uzņēmējs var saņemt licenci vairākiem autotransporta pārvadājumu veidiem. Saņemot licenci, uzņēmējam vienlaicīgi izsniedz licences kartītes. Pārvadājumiem valsts teritorijā nepieciešamo licences kartīšu daudzumu atkarībā no transporta līdzekļu vienību skaita pieprasa uzņēmējs, bet starptautiskajiem autotransporta pārvadājumiem izsniedz atsevišķu licences kartīti katram transporta līdzeklim.

Licences un licenču kartītes tiek izsniegtas par maksu pēc apstiprinātiem izcenojumiem. Licences izsniedz uz 5 gadiem, bet licences kartītes uz 3,6, 9 mēnešiem vai uz 1 gadu.

Atkārtotas licences kartītes saņemšanai uzņēmējam kopā ar pieteikumu jāiesniedz, arī termiņu notecējusi licences kartīte. Uzņēmējam, kurš veic starptautiskos pārvadājumus, jāuzrāda ari Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtais sertifikāts (transporta līdzekļa apskates akts) par transporta līdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību ceļu satiksmes drošības prasībām.

2.6. Licencēšanas komisijai jāizskata pieteikums un jāpieņem lēmums par licences izsniegšanu vai jāsniedz motivēts atteikums ne vēlāk kā 30 dienas no pieteikuma saņemšanas dienas. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, licencēšanas komisijai trīs dienu laikā jānosūta pieteicējam attiecīgs paziņojums, kurā jāpieprasa vajadzīgās ziņas un dokumenti. Laika periods, no paziņojuma izsūtīšanas dienas līdz papildu informācijas un dokumentu saņemšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

2.7. Ja desmit dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pieteicējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, tad pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam. Atkārtotu pieteikumu var  iesniegt tikai pēc visu paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

3. LICENCĒŠANAS DOKUMENTU UZSKAITE UN GLABĀŠANA

3.1. Licences un licenču kartītes izdod un to uzskaiti veic Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcija.

3.2. Licenci aizliegts nodot lietošanai citai juridiskai vai fiziskai personai. Par licences kartīšu lietošanu ir atbildīgs uzņēmējs, kuram izsniegta licence.

3.3. Veicot autotransporta pārvadājumus, licences kartīte novietojama automobiļa priekšējā stikla labajā apakšējā stūri.

3.4. Nozaudēšanas gadījumā licenci vai licences kartīti atzīt par spēkā neesošu un par to tiek publicēts paziņojums oficiālajos valsts preses izdevumos. Saņemot dublikātu, jāuzrāda publicētais paziņojums un dublikāts jāapmaksā pilnā apmērā.

4. LICENCĒTĀS UZŅĒMĒJDARBĪBAS KONTROLE UN ATBILDĪBA

4.1. Uzņēmējs ir atbildīgs par Latvijas Republikas likumu, šī nolikuma un citu normatīvo dokumentu prasību ievērošanu attiecībā uz uzņēmējdarbību, kura norādīta izsniegtajā licencē.

4.2. Šī nolikuma noteikumu izpildes kontroli veic Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcija, kā arī citas institūcijas, kurām ir tiesības kontrolēt darbību, kas saistīta ar autotransporta pārvadājumiem, neatkarīgi no uzņēmēja īpašuma formas.

4.3. Uzņēmējam un autotransporta līdzekļa vadītājam attiecīgi ir jāuzrāda licence vai licences kartīte pēc tās personas pieprasījuma, kurai kontroles tiesības.

4.4. Licenci var anulēt, ja tiek konstatēts, ka:

4.4.1. iesniegtās ziņas, uz kuru pamata izsniegta licence, neatbilst īstenībai;

4.4.2. uzņēmējs nav ievērojis šī nolikuma prasības.

4.5. Par licences anulēšanu tās īpašnieks tiek informēts rakstiski ne vēlāk kā 10 dienas pēc šāda lēmuma pieņemšanas, un viņam 15 dienu laikā licence kopā ar licences kartītēm jānodod Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcijai.

4.6. Uzņēmēja pretenzijas par atteikumu izsniegt licenci vai licences kartītes vai par to anulēšanu izskata Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments, kura lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!