• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nāvessoda atcelšanu Latvijā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.1999., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24133

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nodarbinātību un darba tirgu valstī

Vēl šajā numurā

06.05.1999., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nāvessoda atcelšanu

Dr. iur. Aivars Niedre — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Ratificēt Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.protokolu nenozīmē apņemšanos saglabāt noziedzniekam dzīvību visos gadījumos. Te jāņem vērā Konvencija visā tās kopumā. Tās 2.panta pirmajā punktā noteikts, ka "ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums". Tas nozīmē, ka likumā jāparedz kriminālatbildība par tīšu nonāvēšanu (tāda ir noteikta Krimināllikuma 116.–122.pantā). Vienlaikus Konvencijas 2.panta otrajā punktā paredzēti trīs strikti noteikti izņēmumi aizliegumam tīši atņemt dzīvību. Tie ir šādos gadījumos: 1) kad jebkura persona tiek aizstāvēta pret nelikumīgu vardarbību; 2) kad tiek veikts likumīgs arests vai aizkavēta likumīgi apcietinātas personas izbēgšana; 3) kad tiek veiktas likumīgas darbības ar nolūku savaldīt dumpi vai sacelšanos. Bez tam Konvencijas 6.protokolā līdzās jau citētajam 1.pantam protokola 2.pantā norādīts, ka "valstis var paredzēt savos likumos nāvessodu par noziegumiem, kas izdarīti kara laikā vai kara draudu apstākļos". Ja Konvencijas 2.panta norādījumi jau atspoguļoti Krimināllikumā kā apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību (nepieciešamā aizstāvēšanās, aizturēšana, radot personai kaitējumu), tad 6.protokola 2.pantu vajadzētu ņemt vērā, izdarot grozījumus likumā, kas regulē Krimināllikuma piemērošanas jautājumus. Tādā gadījumā tiktu ievērotas arī tās Latvijas sabiedrības daļas intereses, kas iestājas par nāvessoda saglabāšanu likumā. Šo sodu piemērotu vienīgi likumā paredzētajos gadījumos un saskaņā ar tā nosacījumiem. No Krimināllikuma nāvessodu varētu izslēgt tad, ja Latvijā tāpat kā pirms Otrā pasaules kara pastāvētu Kara sodu likums.

Ievērojot iepriekšminētos apstākļus, uzskatu, ka būtu mērķtiecīgi grozīt nevis Krimināllikumu, bet gan 1998.gada 15.oktobra likumu "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību", papildinot to ar jaunu šāda satura 151.pantu:

"Krimināllikuma 118.pantā paredzēto soda veidu — nāvessodu — var piemērot vienīgi tad, ja noziegums izdarīts kara laikā vai kara draudu apstākļos."

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!