• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Parlamenta deputātu Rīcības kodeksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2011., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzīmējot Rīgas Brāļu kapu 75.gadadienu

Vēl šajā numurā

15.12.2011., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Parlamenta deputātu Rīcības kodeksu

Parlaments ar lielu balsu vairākumu apstiprināja jaunu Rīcības kodeksu, kas ietver noteikumus un principus par deputātu darbību ārpus Parlamenta. Tajā noteikts, ka deputātiem būs jāatskaitās par algotu darbu ārpus Parlamenta, jādeklarē saņemtā atlīdzība un jāinformē par citu darbību, kas varētu radīt interešu konfliktu.

Rīcības kodeksu pieņēma ar 619 balsīm par, 2 – pret un 6 atturoties. Kodeksa pamatprincips ir pārredzamība. Tajā noteikts, ka deputātiem būs jāatskaitās par algotu darbu ārpus Parlamenta, jādeklarē saņemtā atlīdzība un jāinformē par citu darbību, kas varētu radīt interešu konfliktu. Kodeksā iekļauts tiešs aizliegums saņemt naudu vai citu veidu atlīdzību apmaiņā pret parlamenta lēmumu ietekmēšanu. Kodeksā ir arī precīzi noteikumi par dāvanu pieņemšanu un bijušo deputātu darbību lobēšanas jomā.

“Jaunais, pirmais deputātu Rīcības kodekss ir drošākā aizsardzība pret neētisku rīcību, un tas būtiski uzlabo pašreizējo stāvokli. Esmu gandarīts par plašo vienprātību kodeksa pieņemšanā, kā arī to, ka tas izstrādāts ļoti īsā laikā – desmit nedēļās. Šodien aprit divi gadi, kopš spēkā stājies Lisabonas līgums, un tā ir zīmīga diena kodeksa pieņemšanai. Jo vairāk varas, jo vairāk atbildības,” uzsvēra EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks.

“Deputātu lielajai vienprātībai par kodeksu ir simboliska nozīme, ko nedrīkst ignorēt. Tā pierāda, ka Parlaments ir pārredzama struktūra, kas kalpo visas sabiedrības interesēm, un ka Parlamenta vīzija par Eiropu ir balstīta brīvības un taisnīguma principos,” uzsvēra Konstitucionālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs un kodeksa izstrādātājs Karlo Kasīni.

Deputātiem būs jāatskaitās par savu profesionālo darbību trīs gadus pirms ievēlēšanas, kā arī par savu darbību uzņēmumu, nevalstisko organizāciju un/vai apvienību padomēs laikposmā līdz trim gadiem pirms ievēlēšanas un pašlaik. Informācija būs publiski pieejama tiešsaistē.

Ikviena atalgota darbība, kas veikta amata pilnvaru laikā, tostarp rakstīšana, pasniedzēja un eksperta darbs, pat ja tam ir gadījuma raksturs, ir jāpublisko, ja gūtie ienākumi pārsniedz 5000 eiro gadā. Trīsdesmit dienu laikā būs jāinformē par visām deklarāciju ietekmējošām izmaiņām. Nepildot attiecīgos noteikumus, deputātu var atstādināt no amatiem Parlamentā.

Ikviena dāvana vai citi labumi, kuru vērtība pārsniedz 150 eiro un kurus deputāts saņēmis, pildot amata pienākumus, ir jānoraida. Ja deputāts saņēmis dāvanu, oficiāli pārstāvot Parlamentu, tā jānodod Parlamenta priekšsēdētājam. Izmaksu atlīdzināšana nav uzskatāma par dāvanu, ja piedalīšanās attiecīgajā pasākumā balstīta uz oficiālu uzaicinājumu.

Deputātus, kas pārkāpj kodeksa noteikumus, pēc priekšsēdētāja lēmuma un saskaņā ar īpašās Konsultatīvās komitejas viedokli var sodīt: atstādinot, nepiešķirot dienas naudu uz laiku no divām līdz desmit dienām, īslaicīgi apturot viņu darbību Parlamenta amatos (tas neattiecas uz balsošanas tiesībām). Par to ar EP tīmekļa vietnes starpniecību ir jāinformē sabiedrība.

Eiropas Parlamenta bijušie deputāti, kas profesionāli iesaistās lobēšanā vai darbojas jomā, kas ir tieši saistīta ar ES jautājumiem, nedrīkst attiecīgās darbības laikā izmantot bijušajiem deputātiem piešķirtās priekšrocības.

Eiropas Parlamenta Birojs noteiks pasākumus Rīcības kodeksa īstenošanai un uzraudzības procedūras ieviešanai. Kodekss stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!