• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par patēriņa cenām novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2011., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par gada inflācijas rādītājiem

Vēl šajā numurā

15.12.2011., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par patēriņa cenām novembrī

Patēriņa cenu tendences novembrī liecina, ka privātais patēriņš Latvijā joprojām ir vājš un nerada papildu spiedienu uz cenu kāpumu. Vienlaikus jāatzīmē, ka pēdējos mēnešos būtiski ir samazinājušās inflācijas gaidas, kas augstāko punktu sasniedza šā gada vasarā. Kā zināms, inflācijas gaidu palielināšanās un patēriņa nodokļu izmaiņu rezultātā bija vērojams cenu pieaugums pārtikas precēm un degvielai šā gada sākumā.

2011.gada novembrī patēriņa cenu līmenis gan precēm, gan pakalpojumiem saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī – kopējo cenu līmeni novembrī būtiski neietekmēja praktiski neviena preču grupa.

Salīdzinoši lielāka ietekme uz cenu pieaugumu šā gada novembrī bija cenu kāpumam transportam, viesnīcām un restorāniem, kā arī tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kas kopā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu noteica tikai par 0,1 procentpunktu. Tajā pašā laikā šo pieaugumu kompensēja cenu samazināšanās tādās preču grupās kā apģērbi un apavi, mājokļa iekārtas u.c.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2011.gada kopējais cenu līmenis varētu pieaugt par 4,4%, ko lielākoties noteiks 2011.gadā sākumā vērojamais cenu kāpums.

2012.gadā netiek plānotas patēriņa nodokļu izmaiņas, mazāka ietekme uz inflāciju būs arī administratīvi regulējamām cenām, starptautiskās organizācijas neprognozē izteiktu pārtikas preču un energoresursu cenu pieaugumu pasaulē. Līdz ar to varam prognozēt, ka 2012.gadā vairāku faktoru, kas noteica cenu pieaugumu šogad, ietekme uz patēriņa cenām mazināsies. Tas nozīmē, ka nākamgad sagaidāma mērena cenu dinamika 2% robežās.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!