• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 15.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2011., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas uzņemšanu Pasaules Tirdzniecības organizācijā

Vēl šajā numurā

20.12.2011., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 15.decembrī

AM: Par ministrijai atsavināto transportlīdzekļu nodošanu sabiedriskā labuma organizācijām

15.decembrī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais rīkojuma projekts “Par transportlīdzekļu atsavināšanu sabiedriskā labuma organizācijām”, kas paredz atsavināt 76 transportlīdzekļus. Automašīnas bez atlīdzības tiks nodoti 17 biedrībām.

2010.gada 2.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika nodoti atsavināšanai 666 Aizsardzības ministrijai nevajadzīgi transportlīdzekļi, uz kuru pārņemšanu pieteicās valsts un pašvaldību iestādes un sabiedriskā labuma organizācijas.

Ministrija jau ir nodevusi valsts iestādēm 34 transportlīdzekļus un pašlaik veic 33 transportlīdzekļu nodošanu pašvaldību iestādēm.

AM ir apkopojusi informāciju par sabiedriskā labuma organizācijām, kas līdz noteiktajam termiņam – 2011.gada 28.janvārim – iesniedza pieteikumus uz atsavināmajiem transportlīdzekļiem. Pieteicās 17 sabiedriskā labuma organizācijas: fonds “Krustceles”, biedrība “Pasaku māja “Undīne”– Zaļais ordenis”, biedrība “Culturelab”, biedrība “Sidegunde”, biedrība “Gulbenes futbola asociācija”, biedrība “Priedaines jahtklubs”, biedrība “Vides aizsardzības klubs”, biedrība “Ecclesia”, biedrība “Eizenšteins un dēli”, biedrība “Latgales pilots”, nodibinājums “Tēvzemes brīvības cīnītāju atbalsta fonds”, biedrība “Latvijas Sporta peintbola federācija”, biedrība “Biedrība Kurlande”, biedrība “L.A.M.A.”, biedrība “Ūdens motosporta klubs NordOst”, biedrība “Sporta klubs “Kubuli””, biedrība “Mores muzejs”.

2011.gada martā AM nolēma katrai biedrībai nodot ne vairāk kā divus transportlīdzekļus. Izņēmums ir biedrība “Eizenšteins un dēli”, kurai, ievērojot tās plašo darbību un patriotisko filmu uzņemšanu, tika nolemts nodot visus biedrības lūgtos transportlīdzekļus, ja uz tiem nepieteiksies valsts vai pašvaldību iestādes.

Sabiedriskā labuma organizācijas ir informējušas, ka tās izmantos transportlīdzekļus saskaņā ar saviem darbības mērķiem – pamatā sporta un mākslas atbalstam, jaunatnes izglītošanai un patriotiskai audzināšanai. Transportlīdzekļi nav militāra rakstura tehnika, pirms to nodošanas tie tika demilitarizēti, proti, uz tiem neatrodas militārais aprīkojums vai bruņojums.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

IeM: Par caurlaižu izsniegšanu skaidras naudas inkasācijas transportam

15.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumus MK 2008.gada 5.februāra noteikumos Nr.61 “Kārtība, kādā izsniedz caurlaides pasta pārvadātāju transportlīdzekļiem, inkasācijas transportlīdzekļiem, Saeimas transportlīdzekļiem, Valsts prezidenta Kancelejas transportlīdzekļiem, Valsts kancelejas transportlīdzekļiem un ministriju transportlīdzekļiem, ar kuriem nogādā pasta sūtījumus”.

Ņemot vērā, ka caurlaižu izsniegšana nav saistīta ar Iekšlietu ministrijas noteikto funkciju īstenošanu, bet ar sabiedriskās drošības nodrošināšanu, grozījumi paredz, ka turpmāk caurlaides komersantiem, kas veic skaidras naudas inkasāciju, izsniegs Valsts policija.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

LM: Par grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sākšanu no vardarbības cietušiem pieaugušajiem un pašiem vardarbības veicējiem ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ plānots pārcelt no 2013.gada 1.janvāra uz 2015.gada 1.janvāri.

Līdz šim bija paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra sociālās rehabilitācijas pakalpojumi būs nodrošināti arī no vardarbības cietušiem pieaugušajiem, kā arī vardarbību veikušiem cilvēkiem.

Labklājības ministrija (LM) uzsver, ka valsts budžeta izdevumu samazināšanas apstākļos, pārceļot uz vēlāku laiku jaunu valsts budžeta finansētu pakalpojumu uzsākšanu, ir samērīgāks risinājums, nekā jau esošu un cilvēkiem piešķirtu pakalpojumu atcelšana vai to apjoma vai kvalitātes samazināšana.

Pakalpojuma nodrošināšanai 2015.gadā nepieciešami 229,3 tūkstoši latu.

To paredz grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas 15.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērniem nodrošina gan institūcijās (30 un 60 dienu kursa veidā), gan to dzīvesvietā pašvaldībā (10 psihologa konsultācijas). Kopā ar bērniem institūcijās var uzturēties pavadoņi. Lai gan bieži tās ir mātes, kas arī cietušas no vardarbības ģimenē, šobrīd tiek segti tikai pavadoņu izmitināšanai paredzētie izdevumi. 2010.gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojumi dzīvesvietā tika sniegti 1012 bērniem, institūcijās – 994 bērniem un izmitināšanas izdevumi segti 161 pavadonim.

 

LM: Par vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanu apdrošināšanas pabalstu apmēra noteikšanai

Labklājības ministrija (LM) plāno pilnveidot vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru noteikšanai, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu to aprēķināšanas kārtību cilvēkiem, kuri šajā periodā vai tā daļā bijuši bērna kopšanas atvaļinājumā.

Paredzēts noteikt atsevišķu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtību bezdarbniekiem, kuri tās aprēķina perioda daļā ir atradušies grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanai piešķirtajā bezalgas atvaļinājumā.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina perioda daļā cilvēks bijis grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanai piešķirtajā bezalgas atvaļinājumā un bērna kopšanas atvaļinājumā, iemaksu algas aprēķinā neieskaitīs šo atvaļinājumu kalendāra dienas. Tāpat apdrošināšanas iemaksu algas summā neieskaitīs to iemaksu algu, kas šo atvaļinājumu laikā cilvēkiem izmaksāta.

Minētās izmaiņas attieksies uz tiem cilvēkiem, kuri bezdarbnieka statusu būs ieguvuši pēc 2012.gada 1.janvāra.

Savukārt maternitātes un paternitātes pabalstu piešķirs 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vienlaikus precizēta vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru noteikšanai.

Paredzēts, ka tās aprēķina perioda kalendāra dienu skaitā neieskaitīs slimības kalendāra dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna tēvam piešķirtā atvaļinājuma, bērna kopšanai piešķirtā bezalgas atvaļinājuma un bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas. Tāpat apdrošināšanas iemaksu algā neieskaitīs arī piemaksas, prēmijas, pabalstus un cita veida atlīdzību, ko darba devējs saskaņā ar darba koplīgumā vai darba līgumā noteikto cilvēkam izmaksājis šo atvaļinājumu laikā.

Precizēta arī piemaksas pie vecāku pabalsta izmaksas kārtība. Proti, turpmāk plānots pārtraukt maksāt piemaksu pie vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem vienlaikus ar vecāku pabalsta izmaksas pārtraukšanu – jau ar nākamo dienu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, bērna kopšanai piešķirtā bezalgas atvaļinājuma pārtraukšanas vai dienu, kad pabalsta saņēmējs sāk gūt ienākumus kā pašnodarbinātais. Pašreiz piemaksas izmaksu pārtrauc tikai ar nākamo mēnesi.

Iepriekš minēto paredz grozījumi MK noteikumos “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība un Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”, kas 15.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātā cilvēka apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Likums “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam” paredz, ka laikā no 2010.gada 3.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim maternitātes un paternitātes pabalstus piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par dzelzceļa trokšņu ietekmes samazināšanu projekta “Inovatīvi risinājumi dzelzceļa trokšņu pārvaldībā” ietvaros

No 2013. līdz 2015.gadam VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) plānotajam dzelzceļa radīto trokšņu ietekmes uz vidi mazināšanas projektam Rīgas reģionā būtu nepieciešams aptuveni 210 tūkstošu latu liels nacionālais līdzfinansējums.

Pēc projekta “Inovatīvi risinājumi dzelzceļa trokšņu pārvaldībā” apstiprināšanas Eiropas Komisijā Satiksmes ministrija (SM) plāno iesniegt minētā nacionālā līdzfinansējuma pieprasījumu Finanšu ministrijai.

Šīs ilgtermiņa saistības valsts budžetā varētu tikt paredzētas laika posmā no 2013. līdz 2015.gadam.

LDz līdz 2012.gada 30.jūnijam plāno veikt dzelzceļa dažādu veidu ritošo sastāvu, piemēram, kravas vai pasažieru vagonu, manevru lokomotīvju utt. radītā trokšņa līmeņa noteikšanu un izstrādāt trokšņu stratēģiskās kartes. Atbilstoši šim kartēm 2013.gadā paredzēts izstrādāt rīcības plānu trokšņu samazināšanai.

Projekta ietvaros plānots veikt trokšņa līmeņa modelēšanu un noteikt dzelzceļa radītā trokšņa novēršanas barjeru labāko un efektīvāko risinājumu, trokšņu barjeras (sienas) novietojumu un konfigurāciju. Projektā kā partnerus plānots pieaicināt arī zinātniekus no Rīgas Tehniskās universitātes un komersantu, kurš spēs izgatavot prettrokšņa sienas paraugmodeli. Rezultātā paredzēts izveidot īpašu trokšņu slāpēšanas paraugsienas modeli, kā arī radīt zaļo stādījumu sienu izvēlētajā pilsētvidē, kur dzelzceļa radītie trokšņi ietekmē lielu iedzīvotāju skaitu. Intensīvāk noslogotākajās trokšņu zonās tiks ieviests demonstrācijas pilotprojekts.

Projekta īstenošana paredzēta no 2012.gada jūlija līdz 2015.gada jūlijam. Tā kopējās izmaksas ir 1 092 200 latu, no kuriem līdz 50% segs Eiropas Savienības LIFE+ programma. Valsts budžeta atbalsts ir nepieciešams profesionālu ekspertu piesaistei, trokšņu mērījumu veikšanai un rezultātiem atbilstoša rīcības plāna izstrādei, ko nosaka likums “Par piesārņojumu”. Atbalsts nepieciešams arī zinātniskajai izpētei atbilstošākās trokšņu barjeras noteikšanai un modelēšanai, atbilstoša paraugmodeļa izveidošanai projekta ietvaros, kā arī rezultātu uzraudzībai pēc tās uzstādīšanas.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātais informatīvais ziņojums “Par dzelzceļa radīto trokšņu ietekmes samazināšanu projekta “Inovatīvi risinājumi dzelzceļa trokšņu pārvaldībā” ietvaros”, ko 15.decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. To vēl skatīs valdība.

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par izmaiņām veterināro zāļu datu sniegšanas kārtībā

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010.gada 28.decembra noteikumos Nr.1230 “Noteikumi par informācijas apkopošanu un statistikas veidošanu veterināro zāļu aprites jomā”, ko 15.decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai nodrošinātu veterināro zāļu pilnvērtīgu izplatīšanas datu analīzi un secinājumus par zāļu izplatīšanas dinamiku, izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk veterināro zāļu izplatītājiem vairumtirdzniecībā pārskatus par izplatītajām veterinārajām zālēm Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) būs jāiesniedz nevis divas, bet četras reizes gadā.

Izmaiņas Ministru kabineta noteikumos paredz, ka turpmāk veterināro zāļu vairumtirgotājiem pārskatā būs atsevišķi jānorāda dati par veterinārajam zālēm, kas izsniegtas praktizējošiem veterinārārstiem, un atsevišķi – veterinārmedicīniskās aprūpes iestādēm, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgu informāciju par zāļu saņēmēju grupām.

Tāpat izmaiņas noteikumos paredz, ka veterināro zāļu vairumtirgotājiem, informējot PVD par izplatīto veterināro zāļu daudzumu, turpmāk nebūs jānorāda izplatīto zāļu daudzumu latos ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), bet gan tikai latos bez PVN.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!