• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārrunājot nozīmīgu investīciju piesaisti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2011., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241652

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

20.12.2011., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārrunājot nozīmīgu investīciju piesaisti

15.decembrī Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Augsta līmeņa grupu (ALG) investīciju piesaistē. Tikšanās laikā izvērtēts līdz šim paveiktais, pārrunātas prioritātes un risinājumi stratēģiski nozīmīgu, ilgtspējīgu un koordinētu investīciju piesaistei. Noteikti Augsta līmeņa grupas turpmāk veicamie uzdevumi.

Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas ietvaros ALG organizēja trīs reģionālos forumus, kas norisinājās Daugavpilī, Ventspilī un Rīgā. Forumi sniedza iespēju novērtēt dažādu pilsētu, izglītības iestāžu un nozaru pārstāvju gatavību darbam ar privātiem investoriem. Diskusijās piedalījās vairāk nekā 300 uzņēmēju, pašvaldību, uzņēmēju organizāciju, valsts pārvaldes un izglītības institūciju pārstāvji. Apzināti vairāk nekā 40 privātie un aptuveni 30 publiskie investīciju projekti. Privātais sektors izrādījis interesi, identificējot pieprasījumu investīcijām vairāk nekā 3,7 miljardu eiro apmērā.

Klātesošie bija vienisprātis, ka Latvijā ir redzams potenciāls vairāku sektoru attīstībai, īpaši dabas resursu izmantošanā, veselības tūrismā un izglītībā, kuriem ir arī dziļas vēsturiskās tradīcijas. Apstrādes rūpniecības projekti ir samērīgi, un tiem nepieciešams atbilstošs finansējums. Kā galvenos šķēršļus investīciju projektu rentabilitātei grupas dalībnieki minēja nepietiekamo izpratni par pakalpojumu pieprasījumu, izejvielu pieejamību, tiesisko regulējumu un valstiskā redzējuma trūkumu par ilgtspējīgas tautsaimniecības vēlamo struktūru.

“Galvenie izaicinājumi ir visām ieinteresētajām pusēm vienoties par sasniedzamo rezultātu un kopdarbu Latvijas konkurētspējas priekšrocību nostiprināšanā un ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūras veidošanā, fokusējoties no patēriņa uz jaunas vērtības radīšanu,” tikšanās laikā uzsvēra “Eko Investors” padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs.

Sandis Kolemenskis, “MRS Grupa” vecākais konsultants, uzsvēra: “Darbs forumos apliecina, cik būtiska ir nozares līderības nozīme – asociācijas loma, tās līdera aktivitāte un zināšanas, vēlme kopdarbei tādējādi veidojot “ekonomiskās ekosistēmas”, kad ap nozari attīstās uzņēmumu klasteri.”

“Apskatot privāto investīciju piedāvājumu, atbalstāmas ir investīcijas, kas padziļinātas rūpnieciskās un industriālās pārstrādes procesa rezultātā palielina saražotā produkta vērtību. Fokusēties, piemēram, uz ražošanas procesu, nevis izejvielu izvešanu vai sākotnējās (primārās) apstrādes rezultātā iegūtu produktu un ražojumu eksportu,” norādīja Aivars Ločmelis, “Felix Holding” valdes priekšsēdētājs.

Elīna Egle, Valsts prezidenta ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomniece, atzīmēja, ka “turpmāk iezīmējas uzdevumi, kas veicami visos – nacionālā, nozaru, reģionālā un uzņēmumu – līmeņos. Gudrai un ilgtspējīgai stratēģisku investīciju piesaistei nepieciešama koordinēta un pārmantojama valdības, pašvaldību, uzņēmēju un izglītības institūciju proaktīva rīcība, amatpersonām uzņemoties līderu lomu. Atbalstāmās investīcijas, kas ir koncentrētas ierobežotā skaitā pilsētreģionu, kas izveidoti pēc funkcionāla principa, nacionālā līmenī nosakot to specializācijas un koncentrācijas raksturlielumus. Analizējot piedāvājumus nozaru griezumā, svarīgs ir mūsdienīgas industriālās ražošanas rīcībpolitikas atbalsts”.

A.Bērziņš uzsvēra, ka ir jāmeklē tā tautsaimnieciskā niša, kas Latvijā ir vēsturiski attīstījusies, un jāsekmē investīciju vides sakārtošana, lai Latvija būtu pievilcīgāka starp citām Eiropas valstīm potenciālo ārvalstu investoru piesaistei.

Grupas sastāvā darbojas biržas “NASDAQ OMX Riga” valdes priekšsēdētāja vietnieks Indars Aščuks, “LHV pank” institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis, Valsts prezidenta ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomniece E.Egle, “Felix Holding” valdes priekšsēdētājs A.Ločmelis, “MRS Grupa” vecākais konsultants S.Kolomenskis, Biznesa augstskolas “Turība” valdes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis, “Eko Investors” padomes priekšsēdētājs V.Tamužs un Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars.

ALG mērķis ir uzrunāt valsts un pašvaldību, izglītības un zinātnes iestāžu, biedrību un uzņēmumu pārstāvjus, lai iezīmētu skaidru redzējumu investīciju piesaistē, kas veidotu konkurētspējīgu un ilgtspējīgu tautsaimniecības struktūru.

ALG papildus reģionu forumiem veica makroekonomisko datu un investīciju piesaistes datu analīzi, veikta aptauja investīciju piedāvājuma identificēšanai, vērtēti iesniegtie piedāvājumi un valsts institūcijās pieteikti publiskie un privātie projekti.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!