• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 19. decembra rīkojums Nr. 673 "Par koncepciju "Par Padziļinātās sadarbības programmu"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2011., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.417

Grozījumi Ministru prezidenta 2010.gada 29.novembra rīkojumā Nr.434 "Par Nacionālo alkoholisma ierobežošanas padomi"

Vēl šajā numurā

21.12.2011., Nr. 200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 673

Pieņemts: 19.12.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.673

Rīgā 2011.gada 19.decembrī (prot. Nr.74 25.§)

Par koncepciju "Par Padziļinātās sadarbības programmu"

1. Atbalstīt koncepcijā "Par Padziļinātās sadarbības programmu" (turpmāk – koncepcija) ietverto risinājuma 1.variantu.

2. Finanšu ministrijai izstrādāt un finanšu ministram līdz 2012.gada 1.februārim iesniegt noteiktā kārtībā Saeimā priekšlikumus likumprojekta "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" otrajam lasījumam.

3. Lai nodrošinātu koncepcijā ietvertā risinājuma 1.varianta īstenošanu, Finanšu ministrijai divu mēnešu laikā pēc šā rīkojuma 2.punktā minētā likumprojekta spēkā stāšanās sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā attiecīgu noteikumu projektu.

4. Finanšu ministrijai šā rīkojuma 3.punktā minētajā noteikumu projektā iekļaut noslēguma jautājumu, kas nosaka, ka koncepcijas 2.daļā "Problēmas risinājuma varianti" risinājuma 1.varianta "a" daļā "Juridiskās personas pieteikšanās iekļūšanai PSPDS" minētie četri kritēriji (apgrozījums, budžetā iemaksāto nodokļu kopsumma, vidējais darbinieku skaits, vidējā bruto darba samaksa), kā arī "e" daļā "Juridiskās personas izslēgšana no PSPDS" minētie trīs kritēriji (apgrozījums, budžetā iemaksāto nodokļu kopsumma, vidējā darba samaksa) ir spēkā 12 mēnešus pēc attiecīgo Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās.

5. Finanšu ministrijai 12 mēnešu laikā pēc koncepcijas īstenošanai nepieciešamo normatīvo aktu spēkā stāšanās:

5.1. izvērtēt Padziļinātās sadarbības programmas (turpmāk – programma) darbību, iespēju attiecināt programmu uz publisko iepirkumu konkursiem un, ja nepieciešams, izstrādāt normatīvo aktu projektus programmas darbības pilnveidošanai;

5.2. izstrādāt normatīvo aktu projektus, kas regulē nodokļu konsultantu sertifikāciju.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs A.Vilks

 



 

(Ministru kabineta
2011.gada 19.decembra
rīkojums Nr.673)

Koncepcijas "Par Padziļinātās sadarbības programmu" kopsavilkums

Ar Ministru kabineta 2010.gada 26.augusta rīkojumu Nr.513 "Par Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam" apstiprināts Pasākumu plāns ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam. Tā 8.pasākums paredz izstrādāt koncepciju, izvērtējot iespējas izveidot uzticamo uzņēmumu sarakstu, paredzot iespējamos tā veidošanas principus un sadarbības mehānismu, kas nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi arī pret ārvalstu uzņēmējiem. Izstrādājot koncepciju, izvērtējama iespēja izmantot Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izstrādāto uzņēmumu ilgtspējas indeksu.

Koncepcijā "Par Padziļinātās sadarbības programmu" (turpmāk – koncepcija) paredzēts izveidot Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarakstu (turpmāk – dalībnieku saraksts), lai veicinātu ciešāku sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu nodokļu saistību izpildei un nākotnē atvieglotu sadarbību arī ar citām valsts pārvaldes iestādēm, samazinātu administratīvos šķēršļus un nodrošinātu iespēju ātrāk novērtēt juridisko personu atbilstību kvalifikācijas prasībām. Dalībnieku sarakstā paredzēts reģistrēt juridiskās personas, kuras atbilst noteiktiem kritērijiem un piekrīt publiskot vispārēju informāciju par savu uzņēmumu. Reģistrēšanās dalībnieku sarakstā varētu veicināt tajā esošo juridisko personu savstarpējo sadarbību, pamatojoties uz dalībnieku sarakstā norādītās informācijas publisko ticamību.

Šobrīd Latvijā visām juridiskajām personām nodrošināta vienāda attieksme (tas attiecināms gan uz nodokļu piemērošanu, gan pārskatu iesniegšanu, gan sodu piemērošanu, gan valsts attieksmi kopumā). Valsts, slēdzot sadarbības līgumus ar juridiskajām personām, šobrīd pamatojas tikai uz formālām un konkrētajā brīdī izpildāmām prasībām, neņemot vērā juridiskās personas kopējo praktisko darbību ilgākā laika periodā. Šā iemesla dēļ veidojas situācija, kad juridiskās personas, kuras pilda visas saistības pret valsti un cenšas ievērot visas normatīvajos aktos noteiktās prasības, attiecībās ar valsti ir vienlīdzīgā situācijā ar juridiskajām personām, kuras neuzskata par vajadzīgu strādāt godprātīgi, vai pat zaudē tām.

Koncepcijas izstrādes gaitā ar Finanšu ministrijas 2011.gada 30.marta rīkojumu Nr.136 tika izveidota darba grupa, kuras sastāvā iekļāva Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvjus, kā arī pieaicinātās perso­nas – Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ekonomikas ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Nodokļu konsultantu asociācijas ekspertus. Darba grupa koncepcijas izstrādes gaitā veidoja izmēģinājumprojektu (pilotprojektu), kurā piedalījās 17 juridiskās personas.

Izmēģinājumprojekta laikā visas 17 juridiskās personas, kuras bija pieteikušas savu dalību tajā, aizpildīja dalībnieku saraksta pieteikšanās anketu (tas ļāva veikt vairākus precizējumus un papildinājumus). Papildus tam juridiskās personas aktīvi iesaistījās diskusijās par izvirzīto kritēriju piemērojamību un atbilstību, kā arī priekšrocību papildināšanu un koncepcijas uzlabošanu.

Koncepcijas mērķis ir radīt sistēmu, kurā uzņēmumi, kas ir pierādījuši savu izcilību attieksmē pret valsti, no valsts puses saņem īpašu attieksmi un pretimnākošu sadarbību. Tās ietvaros paredzēts:

• uzlabot sadarbību starp valsti un uzņēmumiem;

• samazināt administratīvo slogu juridiskajām personām;

• uzlabot juridisko personu savstarpējo sadarbību.

Dalībnieku saraksta mērķauditorija ir juridiskās personas, kas atbilst izvirzītajiem kritērijiem. Darba grupā secināts, ka sākotnēji dalībnieku saraksts būtu attiecināms uz ierobežotu uzņēmumu skaitu (kas tomēr pārsniegtu izmēģinājumprojektā iesaistīto uzņēmumu skaitu), lai tālāk pārliecinātos par dalībnieku sarakstu kā efektīvu instrumentu valsts un uzņēmuma sadarbības nodrošināšanā un identificētu riskus saistībā ar priekšrocībām, kas piešķirtas dalībnieku sarakstā iekļautajām juridiskajām personām. Turklāt dalībnieku skaita paplašināšana šobrīd nebūtu iespējama arī Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta ierobežoto resursu dēļ (koncepcija īstenojama esošo resursu ietvaros). Ņemot vērā minēto, paredzēts noteikt 12 mēnešu pārejas periodu, kurā dalībnieku saraksta kritērijiem kvalificētos ierobežots juridisko personu skaits, tas ir, galvenokārt lielie uzņēmumi. Savukārt pēc sākotnējās ieviešanas pārejas perioda beigām iespēja iekļūt dalībnieku sarakstā tiks nodrošināta jebkurai juridiskajai personai, kura pierādījusi izcilību attieksmē pret valsti.

         Koncepcija piedāvā risinājumu dalībnieku saraksta iekļaušanas kritērijiem, darbības mehānismam un iespējamiem ieguvumiem no iekļaušanas dalībnieku sarakstā, tajā izklāstīta arī citu valstu pieredze līdzīgu pasākumu īstenošanā.

Līdz šim Latvijā nav īstenots pasākums, kas būtu līdzvērtīgs šobrīd koncepcijā plānotajam, līdz ar to nav iespējams izvērtēt iepriekšējo pieredzi, kā arī sniegt uz iepriekšējās pieredzes rezultātiem pamatotu nākotnes vērtējumu.

Liela nozīme koncepcijas īstenošanā ir sabiedrības informēšanai. Vēl pirms pasākuma īstenošanas sabiedrībai jāsniedz informācija par šā pasākuma ieviešanas mērķiem un ieguvumiem juridiskām personām, kuras iekļūs dalībnieku sarakstā. 

Finanšu ministrs  A.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!