• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrija: Par fiktīvo laulību problemātiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2011., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par ministrijas 2012.gada budžetu

Vēl šajā numurā

21.12.2011., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrija: Par fiktīvo laulību problemātiku

20.decembrī Iekšlietu ministrijā notika sanāksme ar dažādu institūciju, organizāciju, komersantu un nevalstiskā sektora pārstāvjiem par iespējām Latvijā šķirt ārvalstīs noslēgtās fiktīvās laulības.

Iekšlietu ministrija rīkoja sanāksmi, atsaucoties uz Ārlietu ministrijas aicinājumu, kā arī reaģējot uz juridiskā biroja “Inlatplus” izplatīto maldinošo paziņojumu par iespēju Latvijā ātri šķirt ārvalstīs mantkārīgā nolūkā noslēgtas laulības.

Sanāksmes dalībnieki apmainījās ar informāciju un viedokļiem par fiktīvo laulību problēmas būtību un iespējamajiem risinājumiem to veicinošo faktoru novēršanā, kā arī par iespējām atzīt par spēkā neesošām Latvijas pilsoņu un Indijas, Pakistānas u.c. trešo valstu pilsoņu fiktīvās laulības.

Sanāksmē tika secināts, ka Latvijas normatīvie akti paredz pietiekamu tiesisku regulējumu tam, lai laulības, kas noslēgtas fiktīvi, t.i., bez nolūka izveidot ģimeni, atzītu par spēkā neesošām no to noslēgšanas brīža.

Taču minētais tiesiskais regulējums nebūtu padarāms par juridisko pakalpojumu sniegšanas reklāmu, jo, sniedzot informāciju par iespējām ātri šķirt ārvalstī noslēgtās laulības ar trešās valsts pilsoni, kas ir slēgtas mantkārīgā nolūkā, personas tiek motivētas uz šādu lēmumu pieņemšanu, apdraudot ne tikai kopējās ES migrācijas intereses, bet potenciāli arī personu veselības un dzīvības intereses.

Juridiskais birojs “Inlatplus” pēc šīs tikšanās ir apņēmies precizēt komersanta interneta mājaslapā ievietoto informāciju, lai novērstu netiešu motivāciju lēmumam stāties fiktīvās laulībās mantkārīgā nolūkā.

Tāpat Tieslietu ministrija vērsīs Latvijas Zvērinātu notāru padomes uzmanību uz jautājumiem, kas ir saistīti ar nepieciešamību korekti lietot terminus 2003.gada 27.novembra Padomes regulā (EK) Nr.2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par regulas (EK) Nr.1347/2000 atcelšanu.

Sanāksmē piedalījās Iekšlietu ministrijas pārstāvji un uzaicinātie – juridiskā biroja “Inlatplus”, Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Latvijas Zvērinātu notāru padomes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts policijas un nevalstisko organizāciju – biedrības “Patvērums “Drošā māja”” un biedrības “Resursu centrs sievietēm “Marta”” – pārstāvji.

Šīs tikšanās rezultāti tiks izmantoti arī projektā “Atver acis”, ko finansē “Philip Morris International” Latvijas birojs un ko vada biedrība “Patvērums “Drošā māja””.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!