• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas sēdē: 2011.gada 19.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2011., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 15.decembrī

Vēl šajā numurā

21.12.2011., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2011.gada 19.decembrī

EM: Par valsts uzņēmumu pārvaldības uzlabošanas koncepcijām

Lai nodrošinātu labāku un caurskatāmāku valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, uzlabotu uzņēmumu darbības rezultātus un mērķu izpildi, nedrīkst kavēties veikt reformas valsts uzņēmumu pārvaldībā, uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

"Valsts, esot kapitāla daļu turētāja vairāk nekā 140 uzņēmumos, pietiekami aktīvi iesaistās komercdarbībā, taču pašreizējā pārvaldības politika nenodrošina augstāko iespējamo ieguvumu ne sabiedrībai, ne arī ekonomikai kopumā. Ja reforma būtu veikta jau agrāk, iespējams, arī valsts budžeta konsolidācijai nepieciešamā summa būtu bijusi mazāka, jo kaimiņu piemērs rāda, ka, ieviešot skaidrus darbības un korporatīvās pārvaldības principus, iespējams palielināt ne tikai valstij dividendēs izmaksājamo summu, bet arī uzlabot specifisko nozares mērķu sasniegšanu. Protams, tāpat kā ikviena cita reforma, arī šī noteikti sastapsies gan ar daudziem loģiskiem jautājumiem, gan ar pretestību, tāpēc izšķiroša loma jautājuma turpmākajā virzībā būs valdības un partneru vēlmei veidot konstruktīvu dialogu, virzoties uz caurskatāmāku un visiem saprotamāku valsts uzņēmumu pārvaldību," norāda D.Pavļuts.

Valsts uzņēmumu pārvaldības uzlabošanai Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi divas koncepcijas, kas 19.decembrī tika prezentētas Ministru kabineta komitejā, – Publisko personu komercdarbības koncepciju un Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepciju, par kurām tuvākajā laikā notiks diskusijas Reformu vadības grupā, bet janvāra pirmajā pusē tās varētu tikt atkārtoti skatītas Ministru kabineta komitejā. EM piedāvā valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā īstenot daļēji centralizēto modeli, ieviešot korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas principus. Tiek piedāvāts, ka valsts kapitāla daļu pārvaldītājs varētu būt uz Privatizācijas aģentūras bāzes izveidota pārvaldības institūcija, bet nozaru attīstībai stratēģiski svarīgākajos uzņēmumos kapitāla daļas joprojām turētu attiecīgās nozares ministrija.

Ņemot vērā ārvalstu pieredzi līdzīgu pasākumu ieviešanā, EM paredz, ka piedāvātā reforma pozitīvi ietekmēs valsts budžetu, jo ir paredzami papildu ieņēmumi, piemēram, panākot aktīvu atdeves un vērtības pieaugumu. Precīzu ieņēmumu apjomu gan pagaidām ir grūti prognozēt, jo ir grūti prognozējams politiskais lēmums attiecībā uz valsts kapitāla daļu pārvaldības modeļa izvēli turpmāku diskusiju rezultātā.

Patlaban Latvija uzņēmumu pārvaldībai vēsturiski īsteno decentralizētu pārvaldības modeli, politikas izstrādi un uzraudzību pilnībā atstājot nozaru ministriju ziņā. Šobrīd valsts kapitāla daļu turētājas ir 11 ministrijas (Kultūras, Izglītības un zinātnes, Satiksmes, Finanšu, Veselības, Ekonomikas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Iekšlietu, Labklājības, Tieslietu un Zemkopības) un citas institūcijas saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām". Tomēr, analizējot Latvijā īstenoto valsts kapitāla daļu pārvaldības praksi, EM secinājusi, ka pašreizējā pārvaldības forma nespēj nodrošināt pārskatāmus sasniedzamos ekonomiskos un specifiskos nozares politikas mērķus, kvalitatīvu un regulāru rezultātu izvērtējumu, lēmumu depolitizāciju, kā arī vienotas pārraudzības sistēmas, kas veicinātu komercdarbības vides uzlabošanu.

Mērķis uzlabot valsts kapitālsabiedrību pārvaldību izvirzīts valdības deklarācijā un šāda apņemšanās pausta arī sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Rekomendācijas valsts uzņēmumu pārvaldības uzlabošanai izstrādājusi arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) un Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts (BKPI), kas izvērtētas Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepcijas kontekstā. Tāpat atbalstu valsts uzņēmumu pārvaldības reformām sniegušas vairākas sadarbības organizācijas, kuru viedokļi ņemti vērā koncepciju izstrādē.

Daiga Grūbe, ekonomikas ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!