• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par aizturēto personu informēšanu par viņu tiesībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2011., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Saharova balvas ieguvējiem 2011.gadā

Vēl šajā numurā

23.12.2011., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par aizturēto personu informēšanu par viņu tiesībām

Ikvienai personai, ko tur aizdomās vai apsūdz par nozieguma izdarīšanu Eiropas Savienībā, ir jāsaņem saprotama informācija par viņa procesuālajām tiesībām, norādīts Parlamenta apstiprinātajā direktīvā. Savukārt ikvienam, ko arestē vai aiztur, paziņojums par viņa tiesībām ir jāsaņem rakstveidā. Deputāti panākuši, lai iekļautu arī tiesības klusēt, tiesības uz neatliekamo medicīnisko palīdzību un tiesības uz saziņu ar radiniekiem.

Parlaments apstiprināja direktīvu ar 663 balsīm par, 24 pret un 17 atturoties. Direktīva, par kuru jau panākta vienošanās ar dalībvalstu valdībām, paredz Eiropas līmeņa obligātos noteikumus par tiesībām uz informāciju kriminālprocesā. ES dalībvalstīm būs divu gadu laikā jātransponē direktīva valsts tiesību aktos.

Pašlaik iedzīvotāji, ko arestē un apsūdz par noziedzīgu nodarījumu, nevar būt droši, ka visās ES dalībvalstīs saņems pienācīgu informāciju par savām tiesībām. Dažviet viņi saņem vienīgi mutisku informāciju par procesuālajām tiesībām, savukārt citviet rakstisku informāciju sniedz vienīgi pēc pieprasījuma, un tā ir tehniska un sarežģīta.

“Jaunā direktīva ar tās vienotajiem noteikumiem būtiski sekmē, lai tiesu sistēma visā ES būtu taisnīga pret visiem aizdomās turamajiem vai apsūdzētajiem. Tādējādi mēs nostiprinām savu iedzīvotāju tiesības. Cilvēks var izmantot tiesības aizsargāties, ja viņš par tām ir informēts. Parlamentam ir izdevies informēšanas tiesību sarakstā iekļaut arī, piemēram, medicīnisko aprūpi, kontaktus ar ģimenes locekļiem u.c.,” norādīja deputāte Birgita Zipela, kas izstrādājusi Parlamenta rezolūciju.

Tiesības pirms pirmās nopratināšanas policijā

Ikvienai par nozieguma izdarīšanu aizdomās turētai vai apsūdzētai personai nekavējoties jāsaņem informācija vismaz par šādām procesuālajām tiesībām:

• tiesības uz advokātu;

• tiesības uz bezmaksas juridiskām konsultācijām;

• tiesības tikt informētam par izvirzīto apsūdzību;

• tiesības uz mutisku un rakstisku tulkošanu;

• tiesības klusēt.

Informācija jāsniedz mutiski vai rakstveidā vienkāršā un saprotamā valodā – vēlākais pirms pirmās oficiālās nopratināšanas policijā.

Rakstveida informācija aizturētajiem

Apcietinātajām vai aizturētajām personām ir nekavējoties jāsaņem rakstveida paziņojums par to tiesībām. Rakstveida ziņojums iekļauj informāciju arī par šādām tiesībām:

• tiesības uz piekļuvi lietas materiāliem;

• tiesības informēt konsulārās iestādes un vienu personu (piemēram, radinieku vai darba devēju);

• tiesības uz neatliekamo medicīnisko palīdzību;

• informāciju par to, uz cik stundām/dienām personai var atņemt brīvību līdz lietas izskatīšanai tiesā.

Paziņojumā par tiesībām jānorāda arī pamatinformācija par visām paredzētajām iespējām apstrīdēt apcietinājuma likumību, lūgt pārskatīt lēmumu par aizturēšanu vai lūgt pagaidu atbrīvošanu.

Direktīvā sniegts minētā rakstveida paziņojuma paraugs. Dalībvalstis var to mainīt, lai pielāgotu to saviem noteikumiem, un pievienot citu noderīgu informāciju.

Papildu informācija

Apvienotā Karaliste un Īrija ir informējušas par savu vēlmi piedalīties šīs direktīvas pieņemšanā un piemērošanā. Dānija nepiedalās šīs direktīvas pieņemšanā, tā nav tai saistoša un nav jāpiemēro.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!