• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Saharova balvas ieguvējiem 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2011., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

23.12.2011., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Saharova balvas ieguvējiem 2011.gadā

“Pasniedzot Saharova balvu pieciem “Arābu pavasara” aktīvistiem, Eiropas Parlaments izsaka pateicību visiem, kuru darbība vērsta uz cilvēka cieņas un pamattiesību aizstāvību, kā arī politiskajām pārmaiņām arābu valstīs,” teica EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks svinīgajā ceremonijā, kas notika 14.decembrī plenārsesijas laikā Strasbūrā.

J.Buzeks norādīja, ka “vēsturiskie notikumi mums arī atgādina par mūsu atbildību, tostarp nepieciešamību atbalstīt jaunu un aktīvu pilsonisko sabiedrību”, kā arī akcentēja “sieviešu nozīmīgo lomu “Arābu pavasara” notikumu attīstībā”.

Uzvarētāji pateicās par balvu un uzsvēra, ka tā simboliski apliecina Eiropas svarīgo atbalstu “Arābu pavasara” atmodai. Pateicības uzrunās viņi vērsa uzmanību uz cilvēktiesību problēmām savās valstīs un to, ka vēl priekšā ir grūtais uzdevums izveidot patiesu demokrātiju, balstītu uz tiesiskumu un cilvēka cieņu. Ceremonijā piedalījās tikai divi no pieciem balvas ieguvējiem: Asma Mafuza – jauna ēģiptiešu blogere, kā arī Ahmeds El Sanusi, kurš Lībijas cietumos pavadījis 31 gadu par Kadāfi režīma apvērsuma mēģinājumu. Parlaments ar klusuma brīdi pieminēja Muhamedu Buazizi – tirgotāju no Tunisijas, kurš pašsadedzinājās, protestējot pret cilvēku pazemošanu, ko veic varas iestādes. M.Buazizi Saharova balvu saņēma kā pēcnāves atzinību.

Savā pateicības runā A.Mafuza norādīja: “Šī balva ir cieņas apliecinājums visiem tiem Ēģiptes cilvēkiem, kuri ir bijuši daudz drosmīgāki par mani un ziedojuši savas dzīvības, izejot ielās. Es lepojos ar visiem, kas gājuši bojā upura nāvē Arābu revolūcijas vārdā. Mēs viņus nenodosim, mēs turpināsim viņu ceļu.”

A.El Sanusi uzsvēra samierināšanās lielo nozīmi: “Mums ir jāpārveido mūsu valsts, izrādot iecietību pat pret tiem, kas ir pastrādājuši noziegumus un pazemojuši cilvēka cieņu.” Viņš pateicās Eiropas valstīm Lībijas kaimiņos, kas pirmās tai palīdzēja un sniedza diplomātisko un militāro atbalstu.

Sīrijas karikatūrists Ali Ferzats, kas šobrīd atrodas trimdā Kuveitā, pateicību par balvu, kā arī sēras par Sīrijas revolūcijas upuriem, kuru skaits “pieaug ar katru minūti” pauda videouzrunā. Ceremonijā nevarēja ierasties arī piektā balvas ieguvēja Razana Zaitune, Sīrijas juriste, kas specializējusies cilvēktiesību jautājumos. Viņa pašlaik ir spiesta slēpties no Sīrijas varas iestādēm, tāpēc Parlamentam nosūtīja vienīgi pateicības vēstuli. “Es gribētu pateikties Eiropas Parlamentam un visiem cilvēkiem, kas bija kopā ar mums sacelšanās laikā, un visiem, kas jebkāda veidā atbalstīja mūsu cīņu par rītdienu bez represijām, cietumiem un asinsizliešanas. Visiem drosmīgajiem cilvēkiem Tunisijā, Ēģiptē, Lībijā, Jemenā, Bahreinā un aiz to robežām. Visiem tiem, kas jau izcīnījuši savu brīvību, un tiem, kas vēl cīnās par to.”

2011.gada Saharova balvas ieguvēji

• Asma Mafuza

A.Mafuza ir jauna ēģiptiešu blogere, kuras Youtube video palīdzēja motivēt ēģiptiešus aizstāvēt savas tiesības un doties ielās protestēt pret prezidenta Hosni Mubaraka represīvo režīmu.

• Ahmeds El Sanusi

A.El Sanusi pavadījis Lībijas cietumos 31 gadu par Kadāfi režīma apvērsuma mēģinājumu.

• Muhameds Buazizi

M.Buazizi ir Tunisijas tirgonis, kurš pašsadedzinājās, protestējot pret nemitīgo cilvēku pazemošanu, ko veic varas iestādes. Cilvēku dusmas, ko izraisīja šī rīcība, galu galā noveda pie Tunisijas prezidenta gāšanas.

• Ali Ferzats

A.Ferzats ir pazīstams Sīrijas režīma un tās prezidenta kritiķis. Šā gada augustā Sīrijas drošības aģenti konfiscēja visus zīmējumus, piekāva viņu un salauza abas rokas. Šobrīd viņš atrodas trimdā Kuveitā.

• Razana Zaitune

R.Zaitune ir juriste, kas specializējusies cilvēktiesību jautājumos. Viņa izveidoja Sīrijas cilvēktiesību informācijas vietni, kurā publiskoja informāciju par Sīrijas armijas un policijas veiktajām slepkavībām un cilvēktiesību pārkāpumiem. Pašreiz viņai jāslēpjas no varas iestādēm, kas viņu apvaino spiegošanā, turklāt apcietināts ir viņas vīrs un jaunākais brālis.

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!