• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par videi draudzīgākiem mazgāšanas līdzekļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2011., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241971

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.12.2011., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par videi draudzīgākiem mazgāšanas līdzekļiem

Parlaments apstiprināja regulas grozījumus par to, ka veļas pulverim un trauku mašīnās lietojamajiem mazgāšanas līdzekļiem turpmāk vairs tikpat kā nedrīkstēs pievienot fosforu. Grozījumu mērķi ir aizsargāt dzīvos organismus ES ūdens sistēmās un jūrās. Parlaments ar 631 balsi par, 18 pret un 4 atturoties apstiprināja lēmumu, par ko jau panākta neformāla vienošanās ar Padomi. Lai noteikumi stātos spēkā, Padomei tie oficiāli jāapstiprina.

“Stingri ierobežojot fosfora lietošanu mājsaimniecības veļas un trauku mazgāšanas līdzekļos, mēs saudzējam vidi un dodam patērētājiem pārliecību, ka viņu izmantotie līdzekļi ir daudz nekaitīgāki,” sacīja rezolūcijas izstrādātājs, deputāts Bils Ņūtons Duns.

Fosfors fosfātu vai fosfonātu veidā palīdz efektīvāk mazgāt apģērbu un traukus, jo īpaši, ja ūdens ir ciets. Nonākot upēs, ezeros vai jūrā, fosfāti veicina aļģu un citas floras strauju vairošanos. Tas savukārt izraisa skābekļa badu, kura dēļ bojā iet zivis un citi dzīvie organismi. Šī problēma ir īpaši aktuāla Donavas upes baseinā un Baltijas jūrā. Ūdens attīrīšana no fosfora ir dārga un ne vienmēr ir iespējama.

Parlaments vienojās nodrošināt ražotājiem pietiekami ilgu laiku, lai ieviestu izmaiņas produktu sastāvā. No 2013.gada jūnija fosfora kopējam daudzumam veļas pulvera devā, ko vidēji izmanto vienai mazgāšanas reizei, ir jābūt mazākam par 0,5 gramiem. Parlaments panāca konkrētu ierobežojumu noteikšanu arī fosfora daudzumam trauku mazgājamo mašīnu līdzekļos, proti, 0,3 gramu ierobežojumu, kas stājas spēkā no 2017.gada 1.janvāra.

Dažas ES dalībvalstis jau noteikušas ierobežojumus fosforam, īpaši attiecībā uz veļas mazgājamajiem līdzekļiem. Jaunā ES regula nozīmē, ka uzņēmumiem visās 27 dalībvalstīs būs jāpiemēro vienoti noteikumi.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!