• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 22.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2011., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241988

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Baltkrievijas ekonomisko sadarbību

Vēl šajā numurā

28.12.2011., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 22.decembrī

IeM: Par valsts nodevu elektroniskās identifikācijas kartes saņemšanai

22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Ministru kabineta (MK) noteikumu projekti, kas paredz, ka valsts nodevu par personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes izsniegšanu plānots noteikt 10 latu apmērā, savukārt jauniešiem, pensionāriem un invalīdiem nodeva būs samazināta – 5 lati.

Tas noteikts Ministru kabineta noteikumu projektos “Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu” un “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi”.

Plānots, ka pēc noteikumu stāšanās spēkā iedzīvotāji gan jauno pasi, gan personas apliecību varēs noformēt jebkurā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajām nodaļām neatkarīgi no dzīvesvietas.

Jauno dokumentu varēs saņemt pēc izvēles standarta termiņā desmit darba dienu laikā vai paātrinātā kārtībā – divu darba dienu laikā.

Nākamgad Latvijā ir plānots ieviest jaunu personu apliecinoša dokumenta veidu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID). Šobrīd Personu apliecinošo dokumentu likums, kas nosaka elektroniskās identifikācijas kartes ieviešanu Latvijā, Saeimā ir apstiprināts otrajā lasījumā.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

LM: Par izmaiņām obligāto sociālo iemaksu veikšanā

Labklājības ministrija (LM) plāno precizēt to cilvēku loku, par kuriem nebūs jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no valsts speciālajiem budžetiem.

Paredzēts, ka par nestrādājošiem invalīdiem iemaksas pensiju apdrošināšanai veiks tikai līdz brīdim, kamēr viņiem tiks piešķirta vecuma pensija, t.sk. priekšlaicīgi. Savukārt invaliditātes apdrošināšanai netiks veiktas iemaksas par strādājošiem cilvēkiem (t.sk. pašnodarbinātajiem), kuri saņem maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu, ja viņiem piešķirta valsts vecuma pensija, tostarp priekšlaicīgi.

Obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai netiks veiktas par tiem slimības, maternitātes un paternitātes pabalstu saņēmējiem, kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija priekšlaicīgi.

To paredz grozījumi Ministru kabineta “Noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem”.

Projekts 22.decembrī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

2011.gada oktobrī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras uzskaitē kopā bija 22,4 tūkst. priekšlaicīgo vecuma pensiju saņēmēju, no tiem 945 cilvēki ar noteiktu invaliditāti, t.sk. 545 nestrādājoši cilvēki.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VM: Par Imunizācijas plānu 2012.-2014.gadam

22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzīts Veselības ministrijas izstrādātais Imunizācijas plāns 2012.–2014.gadam, kura mērķis ir noteikt īstenojamo pasākumu kopumu, lai sabiedrībā palielinātu vakcinācijas aptveri pret vakcīnregulējamām slimībām.

Šobrīd valsts apmaksāta vakcinācija tiek veikta pret 13 infekcijas slimībām (tuberkulozi, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, B hepatītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, pneimokoku infekciju, epidēmisko parotītu, masalām, masaliņām, vējbakām un cilvēka papilomas vīrusa infekciju).

Riska grupu pacientiem tiek kompensēti arī 50% no vakcinācijas izdevumiem, vakcinējoties pret gripu. Tāpat vairākus gadus turpinās bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu augsti endēmiskajās teritorijās, kā arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu.

Kā liecina imunizācijas statistika, tad pēdējos gados vakcinācijas līmenim ir tendence samazināties, tādēļ jaunā plāna galvenais uzdevums ir uzturēt vakcinācijas aptveri vismaz 95% līmenī. Īpaša uzmanība arī jāpievērš bērnu vakcinācijai pirmajā un otrajā dzīves gadā, jo tad ir lielāks risks saslimt ar infekcijas slimībām.

Lai nodrošinātu nepieciešamo vakcinācijas līmeni, iecerēts paaugstināt iedzīvotāju informētību par imunizācijas nozīmi, drošību un efektivitāti, īpašu uzmanību veltot topošajiem vecākiem. Paredzēts organizēt profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursus ģimenes ārstiem, pediatriem, medicīnas māsām un ārstu palīgiem vakcinācijas jautājumos, kā arī izstrādāt vadlīnijas ģimenes ārstiem par bērnu imunizāciju ar nezināmu vai nepilnīgu vakcinēšanas vēsturi. Tāpat plānots veikt aptauju par nevakcinēto bērnu no sociāli nelabvēlīgajām ģimenēm vakcinācijas statusu un veikt pasākumus tā uzlabošanai, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu pieeju visu bērnu vakcinācijai un vakcinācijas aptveres uzlabošanai.

Kā sadarbības partnerus šajos pasākumos iecerēts iesaistīt ne tikai Veselības ministrijas padotības iestādes – Latvijas Infektoloģijas centru, Nacionālo veselības dienestu, Veselības inspekciju un Zāļu valsts aģentūru, bet arī Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas.

 

VM: Par Slimību profilakses un kontroles centra izveidošanu

22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzīts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais rīkojumu projekts par Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izveidošanu un VM padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu reorganizāciju.

Rīkojumu projekts paredz līdz 2012.gada 1.aprīlim reorganizēt valsts aģentūru “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC), nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, bet valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā jaunai veselības ministra padotībā esošai tiešās pārvaldes iestādei – Slimību profilakses un kontroles centram.

Tāpat tas paredz, ka SPKC pārņems Nacionālā veselības dienesta un Veselības inspekcijas funkcijas, kas saistās ar sabiedrības veselības monitoringu, slimību uzraudzību un veselības veicināšanu.

Veselības ministrija norāda, ka šobrīd sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilakses funkcijas netiek īstenotas pietiekamā apmērā.

Tādēļ reorganizācijas rezultātā plānots izveidot tādu institūciju, kuras pamatfunkcija ir sabiedrības veselība, vienlaikus novēršot funkciju dublēšanos sabiedrības veselības uzraudzības jautājumos VM padotības iestādēs.

Reorganizāciju plānots īstenot veselības aprūpes nozarei piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros, un, izveidojot Slimību profilakses un kontroles centru, kopējais amata vietu skaits Veselības ministrijas padotības iestādēs nepalielināsies.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VARAM: Par priekšlikumiem Valsts vides dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes funkciju dublēšanās novēršanai

Lai novērstu Valsts vides dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes funkciju dublēšanos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir sagatavojusi grozījumus vairākos Ministru kabineta (MK) noteikumos, paredzot, ka noteikumos minētajām darbībām nepieciešamās atļaujas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā izsniedz Dabas aizsardzības pārvalde.

Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja nav nepieciešama tādām darbībām, kurām saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ietekmes uz vidi novērtējumu Valsts vides dienests izsniedz tehniskos noteikumus vai veic sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu.

Kopumā 22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti 23 MK noteikumu grozījumu projekti.

Vienlaikus noteikumu projekti paredz precizēt individuālo noteikumu normas par zemes transformāciju un slimību inficēto, kaitēkļu invadēto vai citādi bojāto koku ciršanu. Noteikumu projekts dabas parkam “Tērvete” paredz mainīt funkcionālo zonējumu vairākiem meža nogabaliem no dabas parka zonas uz neitrālo zonu atbilstoši dabas aizsardzības plānam.

 

VARAM: Par vienotām prasībām reklāmas izvietošanai publiskās vietās

Lai visā Latvijā noteiktu vienādas prasības reklāmas izvietošanas, ekspluatācijas un grafiskā dizaina nomaiņas saskaņošanai ar pašvaldību, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi kārtību, kā uzņēmējiem tiks izsniegtas atļaujas reklāmas izvietošanai publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Līdz ar to uzņēmējiem tiks ievērojami samazinātas administratīvās izmaksas saistībā ar reklāmas pakalpojuma iegūšanu.

To paredz 22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu”.

Noteikumu projekts nosaka dokumentus, kādi uzņēmējam jāiesniedz pašvaldībai, lai saņemtu atļauju reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Tāpat tas nosaka reklāmas projektu saskaņošanas termiņu pašvaldībā un atļaujas derīguma termiņu reklāmas izvietošanai un ekspluatācijai.

Vienlaikus noteikumu projekts sniedz reklāmas veidu terminu skaidrojumus, kas līdz šim valsts līmeņa regulējumā nebija noteikti un līdz ar to tika atšķirīgi interpretēti pašvaldību saistošajos noteikumos.

Savukārt reklāma, kas izvietota nekustamajā īpašumā, kurā fiziska vai juridiska persona tieši veic saimniecisku darbību, netiks aplikta ar pašvaldības nodevu. To paredz VARAM sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumos Nr.480 “Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas””, ko izsludināja 22.decembra valsts sekretāru sanāksmē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

ZM: Par jaunām darba aizsardzības prasībām mežsaimniecībā

22.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izskatīts Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā”. Noteikumu projekta mērķis ir izvairīties no nelaimes gadījumiem darbā mežsaimniecībā.

Ministru kabineta noteikumu projektā ir svītrotas normas, kas dublējas ar citu normatīvo aktu prasībām (par apmācību darba aizsardzības jautājumos, par darba vides iekšējo uzraudzību, par vakcināciju u.c.) un precizēti nosacījumi par nodarbināto nodrošināšanu ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kā arī prasības cirsmas izstrādes tehnoloģiskās kartes sagatavošanai. Precizēti arī koku gāšanas nosacījumi. Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā Zemkopības ministrija izstrādāja sadarbībā ar Latvijas mežizstrādātāju savienību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju, Latvijas Meža nozaru arodu biedrību un AS “Latvijas valsts meži”. Noteikumi aizstās patlaban spēkā esošos Ministru kabineta 2005.gada 21.jūnija noteikumus Nr.434 “Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā” un attieksies uz apmēram 16 tūkstošiem mežsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!