• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2011. gada 8. decembra saistošie noteikumi Nr. 118 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2012., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.119

Par atkritumu apsaimniekošanu Valmieras pilsētā

Vēl šajā numurā

03.01.2012., Nr. 1

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 118

Pieņemts: 08.12.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.118

Valmierā 2011.gada 8.decembrī

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu

Apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
08.12.2011. sēdes lēmumu Nr.395 (prot. Nr.16, 12.§)

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas 04.06.1997. likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu" nosaka kārtību, kādā piemērojami nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi nodokļa maksātājiem Valmieras pilsētā.

2. Valmieras pilsētas pašvaldība (turpmāk tekstā – Pašvaldība) atkarībā no budžeta ieņēmumu izpildes var piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

3. Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam motivēts iesniegums un dokumenti jāiesniedz Pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā.

4. Nodokļu maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji un pretendē uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, pašvaldībā jāiesniedz "Uzskaites veidlapa par saņemto de minimis atbalstu", kas apstiprināta 2008.gada 5.februāra Ministru kabineta noteikumos Nr.58 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem".

5. Lēmumus par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu vai motivētu atteikumu Pašvaldība nosūta pa pastu viena mēneša laikā pēc iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijas, kuras var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus

6. Nestrādājošiem, vientuļiem pensionāriem, ja nekustamais īpašums ir deklarētā dzīvesvieta, kuriem pensija kopā ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz Latvijas statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimuma patēriņa grozu vienam iedzīvotajam uz taksācijas gada 1.janvāri par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai dzīvokli bez zemes domājamās daļas – 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kura netiek izmantota saimnieciskā darbībā un iznomāta citām personām.

Vientuļš pensionārs ir tas, kam nav bērnu un citu apgādnieku un nav noslēgts uztura līgums. Tas jāapliecina iesniegumā.

7. I un II grupas invalīdiem, ja nekustamais īpašums ir vienīgā deklarētā dzīvesvieta, kuriem pensija ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz LVL 135,00 mēnesī par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai dzīvokli bez zemes domājamās daļas – 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kura netiek izmantota saimnieciskā darbībā un iznomāta citām personām.

8. Pensionāriem, kuri vecāki par 70 gadiem, ja nekustamais īpašums ir vienīgā deklarētā dzīvesvieta, kuriem pensija ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz Latvijas statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimuma patēriņa grozu vienam iedzīvotajam uz taksācijas gada 1.janvāri par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai dzīvokli bez zemes domājamās daļas – 25% apmērā, no nekustamā īpašuma nodokļa summas, kura netiek izmantota saimnieciskā darbībā un iznomāta citām personām.

9. Personām un uzņēmumiem, kuru īpašumā vai lietojumā ir ēkas – vasaras terases vai vasaras kafejnīcas, kurām ir sezonas rakstura pielietojums – 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par vasaras terasi vai vasaras kafejnīcu.

10. Uzņēmumiem, kuri savu saimniecisko darbību veic pašvaldības izglītības iestāžu telpās, veicot izglītības iestāžu audzēkņu komplekso ēdināšanu – 70% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par nomā esošajām izglītības iestāžu telpām.

11. Uzņēmumiem, kuri savu saimniecisko darbību veic pašvaldības izglītības iestāžu telpās, veicot izglītības iestāžu audzēkņu komplekso ēdināšanu un kafejnīcas pakalpojumus – 50% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas par nomā esošajām izglītības iestāžu telpām.

12. Uzņēmumiem, kuru īpašumā ir rūpnieciskās ražošanas ēkas, par ražošanas ēkām (ēku galvenais lietošanas veids, kods 1251), ja tajās notiek pamatražošana pie noteikuma, ka uz taksācijas gada 30.jūniju izpildās šādi nosacījumi:

12.1. saglabāta ražošana;

12.2. investēti līdzekļi ražošanā laika periodā no iepriekšējā taksācijas gada sākuma līdz tekošā taksācijas gada 30.jūnijam;

12.3. saglabātas darba vietas virs 80% attiecībā pret vidējo darba vietu skaitu iepriekšējā taksācijas periodā – 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

13. Uzņēmumiem un privātpersonām, kuru īpašumā ir viesnīcu ēkas, par viesnīcu ēkām (ēku galvenais lietošanas veids, kods 1211), ja izpildās šādi nosacījumi:

13.1. tiek sniegts viesnīcu vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojums;

13.2. saglabātas darba vietas virs 80% attiecībā pret vidējo darba vietu skaitu iepriekšējā taksācijas periodā – 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

14. Uzņēmumi par jaunuzceltām vai rekonstruētām ēkām, kas tiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus vienu gadu pēc likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.panta otrajā daļā 13.punktā noteiktā laika – 25 % apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

15. Uzņēmumiem par telpu grupām un zemi, ja šajā nekustamajā īpašumā tiek veikta regulāra filmu publiska demonstrēšana, ja izpildās šādi nosacījumi:

15.1. īpašnieks ir izpildījis autortiesību un blakustiesību pienākumus regulējošo normatīvo aktu prasības un atbilstoši normatīvo aktu prasībām tam izsniegta filmu izplatītāja reģistrācijas apliecība par filmu publisku demonstrēšanu kino demonstrēšanas vietā;

15.2. filmu publiskās demonstrēšanas vieta ir reģistrēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām kā filmu izplatīšanas vieta;

15.3. filmu publiskai demonstrēšanai tiek izmantotas kino demonstrēšanai atbilstošas tehniskās ierīces – 90% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

16. Jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem par īpašumā esošu ēku, ja izpildās šādi nosacījumi:

16.1. uzņēmums reģistrēts iepriekšējā taksācijas gadā;

16.2. radītas ne mazāk kā piecas jaunas darba vietas;

16.3. darbinieku ikmēneša vidējā darba samaksa nav mazāka par valstī noteikto minimālo algu – 25 % apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

III. Dokumenti, kādi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam jāiesniedz

17. Vientuļajiem, nestrādājošiem pensionāriem:

17.1. parakstītu apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība, un apstiprinājumu, ka ir vientuļais pensionārs;

17.2. pensionāra apliecības kopija (uzrādot oriģinālu).

18. Invalīdiem:

18.1. parakstītu apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība un nav noslēgts uztura līgums;

18.2. invalīda apliecības kopija (uzrādot oriģinālu).

19. Pensionāriem, kuri vecāki par 70 gadiem:

19.1. parakstītu apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība un nav noslēgts uztura līgums;

19.2. pensionāra apliecības kopija ( uzrādot oriģinālu).

20. Uzņēmumiem, kuru īpašumā ir rūpnieciskās ražošanas ēkas:

20.1. motivēts iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, norādot ražošanas ēkas kadastra numuru;

20.2. uzņēmuma vadītāja parakstītu apliecinājumu, ka ražošanas ēkās ir saglabāta ražošana un saglabātas darba vietas;

20.3. dokumentu kopijas, kas apstiprina līdzekļu investēšanu ražošanā.

21. Uzņēmumiem un privātpersonām, kuru īpašumā ir viesnīcu ēkas:

21.1. motivēts iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, norādot viesnīcu ēkas kadastra numuru;

21.2. uzņēmuma vadītāja vai īpašnieka parakstītu apliecinājumu, ka viesnīcu ēkā ir saglabāts viesnīcu vai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojums un saglabātas darba vietas.

22. Uzņēmumiem, kuru īpašumā tiek veikta regulāra filmu publiska demonstrēšana:

22.1. motivēts iesniegums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, norādot ēkas (telpu grupas) kadastra numuru;

22.2. atbilstoši normatīvo aktu izsniegta filmu izplatīšanas vietas reģistrācijas apliecības kopija;

22.3. filmu izplatītāja reģistrācijas apliecības kopija.

23. Jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem:

23.1. LR Uzņēmumu reģistra reģistrācijas apliecības kopiju;

23.2. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par komersanta (saimnieciskās darbības veicēja) vidējo nodarbināto skaitu;

23.3. izziņu par nodarbināto vidējo darba samaksu.

IV. Iesniegumu iesniegšana un izskatīšanas kārtība

24. Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, lai saņemtu atvieglojumus, dokumenti jāiesniedz, sākot ar katra gada 2.datumu līdz taksācijas gada 30.jūnijam:

24.1. ja dokumenti tiks iesniegti no 2.janvāra līdz 30.jūnijam, tad nodokļa atlaide tiek piemērota par visu taksācijas gadu;

24.2. ja dokumenti tiks iesniegti no 30.jūnija līdz 1.decembrim, tad nodokļa atlaide tiek piemērota par taksācijas gada otro pusi (t.i., no 01.07. līdz 31.12.).

25. Saistošo noteikumu 12. un 13. punktā minētajām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām, lai saņemtu atvieglojumus, dokumenti jāiesniedz no 1.jūlija līdz 30.septembrim.

26. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus piešķirs personām, kurām par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai nekustamā īpašuma objektu (tā daļu) aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa apmērs taksācijas gadā pārsniedz LVL 25,– (divdesmit piecus latus) un dzīvokli bez zemes domājamās daļas, ja nekustamā īpašuma nodokļa apmērs pārsniedz LVL 15,– (piecpadsmit latus).

27. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus par īpašumā esošo individuālo dzīvojamo māju, zemi zem individuālajām mājām vai dzīvokli bez zemes domājamās daļas, kas ir šo personu īpašumā vai valdījumā piecus gadus.

28. Nekustamā īpašuma nodokļu maksātāji, kuriem ir nokavēti nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, nesaņem nodokļu atvieglojumus.

29. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus piešķir:

29.1. šo noteikumu 6., 7. un 8.punktā minētajām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām ar Pašvaldības Finanšu dienesta lēmumu;

29.2. šo noteikumu 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. un 16.punktā minētajām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām ar Pašvaldības domes lēmumu.

V. Noslēguma jautājumi

30. Ar Valmieras pilsētas pašvaldības saistošo noteikumu Nr.118 spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem Valmieras pilsētas pašvaldības saistošos noteikumus Nr.86 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu", kas apstiprināti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes 23.12.2009. sēdes lēmumu Nr.781 (protokols Nr.18, 66.§).

31. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc šo saistošo noteikumu publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs I.Boķis

Valmierā 2011.gada 12.decembrī



 

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošo noteikumu Nr.118 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar saistošajiem noteikumiem nepieciešams noteikt atvieglojumu piešķiršanas kārtību un nosacījumus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Valmieras pilsētas pašvaldībā.
2. Īss projekta satura izklāsts

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību reglamentē Valmieras pilsētas pašvaldības 23.12.2009. saistošie noteikumi Nr.86 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu".

Sakarā ar to, ka plānotie grozījumi, kas veicami saistošajos noteikumos Nr.86, pārsniegtu pusi no saistošo noteikumu Nr.86 normu apjoma, sagatavots jauns pašvaldības saistošo noteikumu projekts.

Lai mazinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu nodokļu maksātājiem, saistošo noteikumu projektā:

– papildus noteiktas nodokļu maksātāju kategorijas, kurām jāpiešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi: uzņēmumiem pēc ēku rekonstrukcijas vai jaunu ēku nodošanas ekspluatācijā; jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem un uzņēmumiem, kuri veic regulāru filmu publisku demonstrēšanu;

– noteikts, ka Valmieras pilsētas pašvaldība var piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus nestrādājošiem, vientuļiem pensionāriem un pensionāriem, kuri vecāki par 70 gadiem, ja pensijas ar piemaksu mēnesī nepārsniedz Latvijas statistikas pārvaldes noteikto iztikas minimuma patēriņa grozu vienam iedzīvotajam iesnieguma iesniegšanas mēnesī (saistošajos noteikumos Nr.86 LVL 160,– mēnesī);

– palielināts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma apmērs, ko var piešķirt saistošo noteikumu projekta 10.punktā minētajām juridiskajām personām no 50% uz 70% apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summa;

– palielināts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma apmērs, ko var piešķirt saistošo noteikumu projekta 11.punktā minētajām juridiskajām personām no 25% uz 50% apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summa.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājušies saistošo noteikumu projekta 6., 7., 8., 14. un 16.punktā minētie nosacījumi, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu nav precīzi nosakāma.

Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājies saistošo noteikumu projekta 9.punkts, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu LVL 266,00.

Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājies saistošo noteikumu projekta 10. un 11.punkts, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu LVL 772,00 (saistošajos noteikumos Nr.86 LVL 432,00).

Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājies saistošo noteikumu projekta 12.punkts, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu LVL 23 000,00.

Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājies saistošo noteikumu projekta 13.punkts, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu LVL 1690,00.

Nosakot nodokļa atvieglojumus nodokļu maksātājiem, ja iestājies saistošo noteikumu 15.punkts, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu LVL 1965,00.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts paredz uzņēmējdarbību veicinošus pasākumus:

– paaugstināti atvieglojuma apmēri uzņēmumiem, kuri veic izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanu;

– papildus paredzēti atvieglojumi uzņēmumiem par rekonstruētu vai jaunu ekspluatācijā nodotu ēku;

– paredzēti atvieglojumi jaunizveidotiem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu projekts neparedz personām pienākumu iesniegt izziņas par datiem, kas elektroniskā veidā pieejami nekustamā īpašuma nodokļa administrācijai.

Saistošos noteikumus publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī tie tiek publicēti portālā www.valmiera.lv, laikrakstā "Liesma" un izlikti redzamā vietā pašvaldības ēkā.

Par saistošo noteikumu piemērošanu var griezties Valmieras pilsētas pašvaldībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes gaitā nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!