• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2012., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242279

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu

Vēl šajā numurā

03.01.2012., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par mazumtirdzniecības apgrozījumu

Pēc oktobrī piedzīvotā krituma mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā novembrī atkal sācis palielināties, pieaugot par 1,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, kamēr gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums sasniedzis jau 7,6%. Lai gan ceturtajā ceturksnī mazumtirdzniecības gada pieauguma temps ir nedaudz zemāks nekā iepriekšējos trijos mēnešos, tas joprojām ir salīdzinoši augsts un parāda, ka iespējamā iekšzemes pieprasījuma bremzēšanās globālo ekonomikas procesu ietekmē vismaz šā gada ceturtajā ceturksnī vēl nav jūtama.

Joprojām straujākais apgrozījuma pieaugums saglabājas nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri palielinājusies par 12,1%. Atšķirībā no 2011.gada pirmās puses pēdējos mēnešos sākusi pieaugt arī pārtikas preču mazumtirdzniecība – novembrī, salīdzinot ar oktobri, pieaugums veidojis 0,8%, bet gada griezumā sasniedzis jau 5,2%. Pieaugums pārtikas preču mazumtirdzniecībā sakrīt gan ar tūristu pieplūdumu vasaras mēnešos, gan pārtikas cenu pieauguma mazināšanos – no šā gada maijā sasniegtajiem 10,9% līdz 4,7% novembrī.

Pēdējo mēnešu laikā arvien lēnāks kļuvis autodegvielas mazumtirdzniecības sarukums, un novembrī degvielas pārdošanas apjoms mazumtirdzniecībā bijis vairs tikai par 1% mazāks nekā pagājušā gada attiecīgajā mēnesī, kamēr gada pirmajā pusē atsevišķos mēnešos kritums pārsniedza 10%. Tajā pašā laikā kopējā degvielas realizācija Latvijā, kas ietver mazumtirdzniecību, vairumtirdzniecību, realizāciju lietotājiem, kā arī izlietošanu savam patēriņam, šogad bijusi lielāka nekā 2010.gadā, liecina VID dati par 2011.gada deviņiem mēnešiem.

Pretēji attīstībai eirozonā un kaimiņvalstīs – Latvijas patērētāju un uzņēmēju noskaņojumu līdz šim vēl nav negatīvi ietekmējusi eirozonas parādu krīze, un EK ekonomiskās pārliecības indeksa (ESI) rādītāji attiecībā uz patērētāju noskaņojumu un mazumtirdzniecību ir uzrādījuši tikai nebūtisku pasliktinājumu. Iedzīvotāju gatavību tēriņiem novembrī nav spējis sabojāt arī negaidītais Krājbankas bankrots, uz laiku iesaldējot naudas līdzekļus, un mazumtirdzniecības datos jūtami nav atspoguļojušies arī tirgotāju darbības apgrūtinājumi.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!