• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 3. janvāra noteikumi Nr. 25 "Noteikumi par spridzināšanas darbu saskaņošanas un veikšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2012., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.466

Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

05.01.2012., Nr. 3

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 25

Pieņemts: 03.01.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.25

Rīgā 2012.gada 3.janvārī (prot. Nr.1 24.§)

Noteikumi par spridzināšanas darbu saskaņošanas un veikšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Civilām vajadzībām paredzētu
sprāgstvielu aprites likuma 16.panta otro daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka spridzināšanas darbu saskaņošanas un veikšanas kārtību, kā arī šo darbu veikšanas ierobežojumus.

II. Spridzināšanas darbu saskaņošanas kārtība

2. Komersants pirms spridzināšanas darbu veikšanas nodrošina spridzināšanas darbu projekta saskaņošanu ar šādām institūcijām atbilstoši to kompetencei:

2.1. ar Valsts policijas teritoriālo struktūrvienību – attiecībā uz spridzināšanas darbu laikā veicamo drošības pasākumu ievērošanu;

2.2. ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta teritoriālo struktūrvienību – attiecībā uz ugunsdrošības jomu reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu;

2.3. ar attiecīgās pašvaldības būvvaldi – attiecībā uz būvniecības jomu reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu;

2.4. ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju – ja spridzināšanas darbi veicami kultūras pieminekļu aizsargjoslā;

2.5. ar Dabas aizsardzības pārvaldi – ja spridzināšanas darbi veicami īpaši aizsargājamās dabas teritorijās;

2.6. ar Valsts vides dienestu – ja spridzināšanas darbi veicami derīgo izrakteņu ieguves vietās, virszemes ūdensobjektos vai virszemes ūdensobjektu aizsargjoslās;

2.7. ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Jūras administrācija" – ja spridzināšanas darbi veicami Latvijas Republikas iekšējos jūras ūdeņos (izņemot ostas akvatoriju), teritoriālajā jūrā vai ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā;

2.8. ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – ja zemūdens spridzināšanas darbi veicami Latvijas Republikas iekšējos jūras ūdeņos (izņemot ostas akvatoriju), teritoriālajā jūrā vai ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā;

2.9. ar attiecīgās ostas pārvaldi – ja spridzināšanas darbi veicami ostas akvatorijā;

2.10. ar valsts aģentūru "Civilās aviācijas aģentūra" normatīvajos aktos par Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanu noteiktajā kārtībā – ja spridzināšanas darbi var apdraudēt gaisa kuģu un citu materiālo objektu lidojumu drošību.

3. Ja spridzināšanas darbi veicami ilgstoši (vairākkārt), spridzināšanas darbu projektu ar šo noteikumu 2.punktā minētajām institūcijām saskaņo vienreiz.

4. Komersants spridzināšanas darbu projektā norāda šādu informāciju:

4.1. komersanta nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese, tālruņa numurs un speciālās atļaujas (licences) spridzināšanas darbu veikšanai numurs;

4.2. ziņas par spridzināšanas darbu pasūtītāju;

4.3. spridzināšanas darbu veikšanas vieta un termiņš (laiks);

4.4. izmantojamo sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu veidi un daudzums;

4.5. spridzināšanas darbu vadītāja un spridzinātāja vārds, uzvārds, personas kods un attiecīgā sertifikāta numurs;

4.6. urbumu raksturlielumi;

4.7. lādiņu konstrukcija;

4.8. spridzināšanas secība;

4.9. cirtnes garums un materiāls;

4.10. spridzināšanas ķēdes savienojuma shēma;

4.11. bīstamās zonas lielums atkarībā no šķembu aizlidošanas tāluma;

4.12. iespējamais šķembu aizlidošanas virziens un attālums līdz bīstamajā zonā esošām būvēm;

4.13. bīstamajā zonā un tās tuvumā esošie ceļi, tehnoloģiskie tīkli un būves;

4.14. drošais attālums un sprādziena seismiskā iedarbība uz būvēm;

4.15. spridzinātāja aizsega vieta spridzināšanas laikā;

4.16. spridzināšanas laikā veicamie drošības pasākumi (teritorijas norobežošana, teritorijas apsardze, brīdinājuma zīmju izvietošana un citi līdzīgi pasākumi, lai nepieļautu trešo personu nokļūšanu bīstamajā zonā);

4.17. spridzināšanas darbu vietas, bīstamo zonu robežas ar tajās izvietotajiem objektiem, kā arī apsardzes posteņu izvietojums apkārtnes plānā mērogā 1:1000 vai 1:2000.

5. Pēc spridzināšanas darbu projekta izvērtēšanas šo noteikumu 2.punktā minētās institūcijas 20 darbdienu laikā pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

5.1. par spridzināšanas darbu projekta saskaņošanu;

5.2. par atteikumu saskaņot spridzināšanas darbu projektu.

6. Lēmumu par atteikumu saskaņot konkrēto spridzināšanas darbu projektu komersants var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. 

7. Pirms spridzināšanas darbu veikšanas komersants par to informē bīstamajā zonā esošo nekustamo īpašumu īpašniekus vai turētājus, kā arī institūcijas, kas nodrošina bīstamajā zonā esošās aizsargjoslas režīmu.

III. Spridzināšanas darbu veikšanas kārtība un ierobežojumi

8. Komersants spridzināšanas darbus veic saskaņā ar spridzināšanas darbu projektu.

9. Veicot spridzināšanas darbus derīgo izrakteņu iegūšanai, spridzināšanas darbu vadītājs pēc urbumu veikšanas sastāda spridzināšanas karti katram atsevišķam spridzināšanas gadījumam. Spridzināšanas kartē norāda šādas ziņas:

9.1. urbumu izvietojuma shēma;

9.2. spridzināmā bloka spridzināšanas darbu parametri;

9.3. izmantojamo sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu kopējais izlietojums un to veidu atsevišķais izlietojums;

9.4. lādiņa konstrukcija urbumā.

10. Komersants nodrošina uz spridzināšanas darbu veikšanas vietu nogādāto sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu apsardzi, lai nepieļautu trešo personu piekļūšanu sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm.

11. Spridzināšanas darbu vadītājs pirms sprādziena veikšanas nodrošina brīdinājuma zīmes izvietošanu uz bīstamās zonas robežām.

12. Komersants pirms sprādziena veikšanas ierīko apsardzes posteņus uz bīstamās zonas robežām, lai visi ceļi (takas, piebrauktuves), kuri ved uz spridzināšanas darbu veikšanas vietu, atrastos pastāvīgā uzraudzībā. Apsardzes posteņus ierīko tā, lai blakus esošie posteņi atrastos savstarpējā redzamībā.

13. Veicot spridzināšanu diennakts gaišajā laikā, signāla došanai izmanto skaņas signālus. Veicot spridzināšanu diennakts tumšajā laikā, signāla došanai izmanto gaismas un skaņas signālus. Skaņas signāliem jābūt labi dzirdamiem un gaismas signāliem – labi redzamiem bīstamās zonas robežās.

14. Ja spridzināšanas darbus paredzēts veikt ūdeņos, uz kuriem attiecas 1972.gada Konvencija par starptautiskajiem kuģu sadursmju novēršanas noteikumiem, spridzināšanas darbu laikā izmantojamo skaņas un gaismas signālu veidus norāda spridzināšanas darbu projektā un kompetentās iestādes tos izvērtē projekta saskaņošanas procesā.

15. Spridzināšanas darbu vadītājs padod šādus signālus:

15.1. pirmais signāls – brīdinošais (viens ilgstošs). Visām personām, kas nav saistītas ar tiešu spridzināšanas darbu veikšanu, jāatstāj bīstamā zona;

15.2. otrais signāls – iniciējošais (divi ilgstoši). Pēc signāla tiek iniciēts sprādziens;

15.3. trešais signāls – beigu signāls (trīs īsie). Signāls tiek padots pēc sprādziena vietas apskates un informē par spridzināšanas darbu beigām.

16. Spridzināšanas darbu vadītājs signālu padošanas laiku un veidu, kā arī brīdinājuma zīmju un signālu nozīmi izskaidro visām personām, kas tiek iesaistītas spridzināšanas darbu veikšanā, kā arī bīstamajā zonā esošajām personām.

17. Spridzināšanas darbu vadītājs pirms sprādziena pārliecinās par spridzināšanas vietas drošību un atļauj iniciēt sprādzienu.

18. Spridzināšanas darbu vadītājs pēc sprādziena pārliecinās par spridzināšanas vietas drošību un atļauj darbiniekiem veikt darbus sprādziena vietā.

19. Konstatējot spridzināšanas ietaises kļūmi, spridzināšanas darbu vadītājs nekavējoties izvieto brīdinājuma zīmi pie nesprāgušās spridzināšanas ietaises.

20. Spridzināšanas ietaises kļūmes vietā ir aizliegti darbi, kas nav saistīti ar spridzināšanas ietaises kļūmes likvidāciju.

21. Darbi, kas tieši saistīti ar nesprāgušās spridzināšanas ietaises likvidāciju, tiek veikti pēc spridzināšanas darbu vadītāja rīkojuma.

22. Pēc spridzināšanas ietaises kļūmes likvidācijas spridzināšanas darbu vadītājs pārliecinās par spridzināšanas vietas drošību.

23. Pēc spridzināšanas darbu veikšanas spridzināšanas darbu vadītājs nodrošina neizmantoto sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu nogādāšanu uz noliktavu.

24. Spridzināšanas darbus ir aizliegts veikt nepietiekama apgaismojuma apstākļos un diennakts tumšajā laikā bez spridzināšanas vietas un bīstamās zonas apgaismojuma.

25. Sliktos meteoroloģiskos laikapstākļos spridzināšanas darbu vadītājs pieņem lēmumu par papildu drošības pasākumiem vai aptur spridzināšanas darbu veikšanu.

IV. Noslēguma jautājumi

26. Spridzināšanas darbus, kas uzsākti līdz 2011.gada 31.decembrim, komersants, informējot vietējo pašvaldību, var turpināt līdz 2012.gada 1.aprīlim, līdz attiecīgajam termiņam nodrošinot spridzināšanas darbu projektu saskaņošanu atbilstoši šo noteikumu prasībām.

27. Noteikumi piemērojami ar 2012.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Iekšlietu ministrs R.Kozlovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!