• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pareizticīgo un vecticībnieku 2011./2012.gada Ziemassvētkos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2012., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242563

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Apspriežot Ārpolitikas ziņojuma projektu

Vēl šajā numurā

10.01.2012., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pareizticīgo un vecticībnieku 2011./2012.gada Ziemassvētkos


Svētdien, 8.janvārī, Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais virsgans Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs un Augstisvētītais Daugavpils bīskaps Aleksandrs, līdzkalpojot Rīgas prāvestības garīdzniekiem, kalpoja svētku Vakara dievkalpojumu, kurā piedalījās arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis
(attēlā). Dievkalpojuma noslēgumā tika nolasīts Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums krievu un latviešu valodā. Pareizticīgos Ziemassvētkos sveica arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa
Foto Toms Norde, Valsts kanceleja

 

Rīgas un visas Latvijas metropolīta    Aleksandra  Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums:

Kungā mīļotie brāļi un māsas!

Šajās svētajās dienās mūsu domas pievērstas Dieva iemiesošanās noslēpumam. Mūsu pirmtēvi pēc savas gribas novērsās no Dieva, sava Radītāja. Bet Vislabais Dievs ar Savu pirmsmūžīgo Padomi dāvāja iespēju mūsu pestīšanai un no paradīzes attālinātajam cilvēkam deva Savu mierinošo apsolījumu, ka pienāks laiks, kad “Sievas dzimums satrieks galvu čūskai, kas kārdināja mūsu pirmmāti Ievu” (1 Moz. 3, 1–6, 15).

Un aizsākas ceļš uz mūsu pestīšanu.

Neviens – ne cilvēki, ne eņģeļi nevarēja atbrīvot cilvēci no grēka, lāsta un nāves un atjaunot Dieva Tēlu cilvēkā. Cilvēces pestīšanas darbu uzņēmās Dieva Vienpiedzimušais Dēls un paveica to ar Tēva labvēlību un Svētā Gara palīdzību.

Vecās derības pasaule dzīvoja pasaules Pestītāja atnākšanas gaidās. Dziļā senatnē daudzcietušais Ījabs izsaucās: “Es zinu, ka mans Pestītājs ir dzīvs.” (Īj. 19, 25). Dažus gadsimtus pirms Kristus Piedzimšanas dievbijīgais Jesaja, pravieša acīm paredzot visas pasaules prieka dienas, izsaucās: “Ar mums ir Dievs.” (Jes. 8, 10). Un lūk, pienāca pravietojumu piepildīšanās laiks – kad pienāk noliktais laiks, pasaulē nāk Pestītājs Dieva Dēls, piedzimis no Visšķīstās Jaunavas. “Un Vārds tapa miesa un mājoja mūsu vidū, un mēs skatījām Viņa godību.” (Jņ. 1, 14). Par pirmajiem pravietisko vārdu piepildījuma lieciniekiem kļuva vienkāršie Bētlemes gani.

Šodien ikvienam no mums ir reāla iespēja godināt iemiesojušos Kristu Pestītāju un pienest Viņam savas dāvanas. Bezgalīgajā Dieva mīlestībā pret mums mēs spējam izbēgt no mūžīgās nāves un kļūt par mūžīgās dzīves līdzdalībniekiem kopā ar Kristu. Par to mums atgādina svētais apustulis Pāvils: “Jo ir atspīdējusi žēlastība, kas nes pestīšanu visiem cilvēkiem.” (Tit. 2, 11–14). Un tālāk apustulis raksta: “Bet bez ticības Dievam nevar patikt.” (Ebr. 11, 6). Būdami dedzīgi ticībā, atcerēsimies apustuļa Jēkaba pamācību: “Ticība bez darbiem ir nedzīva.” (Jēk. 2, 20). Mīlēsim Dievu, stiprināsim mūsu ticību un ievērosim Kristus doto bausli: “Mīliet cits citu.” (Jņ. 13, 34).

Šajā sarežģītajā laikā mums tik nepieciešama ir savstarpēja mīlestība un cieņa. Jāatstāj malā lepnums, augstprātība, nežēlastība un vienaldzība.

Pienesīsim Piedzimušajam Dievbērnam Kristum mūsu patieso nožēlu paveiktajos grēkos, mīlestības augļus un labus darbus. Lai caur mums tiktu slavēts Dieva Vārds, kopā ar eņģeļiem dziedāsim dziesmu “Gods Dievam augstībā, miers virs zemes un cilvēkiem labs prāts”. Saglabāsim mieru mūsu dvēselēs un attiecībās ar visiem cilvēkiem.

Aicinu visus jūs veikt ikdienas lūgšanas, dzīvot atturīgu un skaidru dzīvi, apmeklēt dievnamus. Īpaši lielu uzmanību nepieciešams pievērst bērnu audzināšanai ticībā, mīlestībā un šķīstībā.

Patiesā priekā sveicu jūs visus diženajos un pestījošajos Kristus Piedzimšanas svētkos. Lai nākamais gads būtu miera un labklājības gads!

Miesā piedzimušā Dieva Kunga un mūsu Pestītāja Jēzus Kristus svētība un mana virsgana svētība lai ir ar jums visiem!

 

Valsts prezidents  Andris  Bērziņš:

Sirsnīgi sveicu visus Latvijas pareizticīgos un vecticībniekus Kristus piedzimšanas svētkos!

Jau no laiku laikiem Ziemassvētki ikvienam no mums nes nemainīgu vēstījumu – katram cilvēkam ir iespēja ticībā, cerībā un mīlestībā kļūt atvērtākam tam labajam un gaišajam, ko sniedz mūsu līdzcilvēki un visa pasaule. Tās vienlaicīgi ir pašsaprotamas vērtības, bet ikdienas darbos bieži vien tiek aizmirstas.

Ziemassvētki ir arī laiks, kad pārdomājam vispārcilvēciskās vērtības, kas ikvienam ir būtiskas – cilvēku savstarpējo attieksmi, ticību, brīvību un cilvēka esamības izpratni mūsdienu mainīgajā pasaulē.

Novēlu, lai Ziemassvētku labā vēsts mūs uzrunā un pavada ikkatru dienu! Lai visiem mierpilns, saticīgs, labestīgs un mīlestības piepildīts šis laiks!

 

Saeimas priekšsēdētāja  Solvita  Āboltiņa:

Dārgie Latvijas Pareizticīgās un Vecticībnieku baznīcas kristieši!

Sirsnīgi sveicu jūs gaišajos un prieka piepildītajos Kristus Piedzimšanas svētkos!

Pareizticīgās un Vecticībnieku baznīcas kristieši svin dievišķo noslēpumu – Jēzus Kristus piedzimšanu, Dieva dēla iemiesošanos cilvēka veidolā. Cik daudz prieka un reizē arī pārsteiguma piepildīts šis noslēpums!

Tāpēc atvērsim mūsu sirdis un dvēseles Ziemassvētku gaismai, lai katrā Latvijas ģimenē būtu miers un saticība. Aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju šajos svētkos veltīt laiku mūsu mīļajiem un tuvajiem.

Nepaiesim garām noskumušajiem, neatstumsim tos, kas prasa mums palīdzību, dāvāsim savu labestību un mīlestību līdzās esošajiem, būsim vienoti un stipri!

Priecīgus Kristus Piedzimšanas svētkus!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!