• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par patvēruma meklētāju skaitu Latvijā 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2012., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kanceleja: Par Pasākumu uzraudzības komitejas sēdi

Vēl šajā numurā

11.01.2012., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par patvēruma meklētāju skaitu Latvijā 2011.gadā

Pērn Latvijā patvērumu lūguši kopskaitā 335 ārzemnieki, savukārt bēgļa vai alternatīvais statuss piešķirts 27 personām, liecina jaunākā apkopotā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) statistika.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pērn patvēruma meklētāju skaits Latvijā ir bijis rekordaugsts – 2010.gadā patvēruma lūgumi bija saņemti tikai no 61 personas, savukārt 2009. un 2008.gadā Latvijā patvērumu bija lūgušas piešķirt attiecīgi 52 un 51 persona.

Visvairāk pērn patvēruma meklētāji ieradušies no Gruzijas (176), taču starp biežākajām patvēruma meklētāju izcelsmes valstīm minama arī Kongo (39), Krievija (18), Irāna (16), Sīrija (16), Kamerūna (10) un Libāna (10).

“Pagājušajā gadā ļoti krasi ir pieaudzis patvēruma meklētāju skaits no Gruzijas, taču tas nav skaidrojams ar kādām politiskās vai cilvēktiesību situācijas izmaiņām Gruzijā, bet drīzāk ar globālo migrācijas ceļu izmaiņām, jo visbiežāk šie cilvēki Latviju ir izvēlējušies nevis kā galamērķi, bet kā tranzīta ceļu, pa kuru vēlas nokļūt tālāk Eiropas Savienībā – uz Skandināvijas valstīm vai tādām valstīm kā Vācija, Francija un Lielbritānija,” norāda PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze.

Bēgļa statuss pērn piešķirts 9 personām, un vēl 18 ārzemnieki saņēmuši alternatīvo statusu, taču lielākajā daļā gadījumu PMLP eksperti konstatējuši, ka patvēruma pieprasītāji ir bijuši ekonomiskie migranti, kuri Eiropā ieradušies ar mērķi vienkārši uzlabot savu ekonomisko situāciju, nevis bēguši no reāliem draudiem vai vajāšanas savā valstī. Uz šādām personām patvēruma sistēma neattiecas, un tās tiek sūtītas atpakaļ.

Patvēruma likums paredz, ka starptautisko aizsardzību var piešķirt tikai personām, kas viņu izcelsmes valstī tiek vajātas savas rases, tautības, reliģiskās, sociālās piederības vai politiskās pārliecības dēļ, kurām draud nāvessods vai spīdzināšana, necilvēcīga izturēšanās vai viņa dzīvība ir apdraudēta bruņotajos konfliktos.

Andrejs Rjabcevs, PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!