• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 10.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.2012., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2012.gada 12.janvāra sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

12.01.2012., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 10.janvārī

AM: Par militārās munīcijas, pirotehnikas un sprāgstvielu uzglabāšanas nosacījumiem noliktavās

10.janvārī Ministru kabinetā apstiprināts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais noteikumu projekts “Kārtība, kādā komersants glabā Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minēto militāro munīciju, militāro pirotehniku, militārās sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises”.

AM ir izvērtējusi prasības, kas būtu attiecināmas uz noliktavām, kurās komersanti plāno uzglabāt militāro munīciju, pirotehniku, sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises un izstrādājusi noteikumu projektu, kam par pamatu tika ņemti Iekšlietu ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumu projekti par ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, uguņošanas ierīču un pirotehnikas glabāšanu. Vienotu prasību noteikšana sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu glabāšanai gan civilajā, gan militārajā jomā mazinās administratīvo slogu komersantiem.

Noteikumu projekts paredz, ka komersants munīciju, pirotehniku, sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises glabā īpaši ierīkotā noliktavā, kuru pirms ekspluatācijas uzsākšanas pārbaudījuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas speciālisti. Komersants munīciju, pirotehniku, sprāgst­vielas un spridzināšanas ietaises glabā, ievērojot ugunsdrošību reglamentējošo normatīvo aktu prasības atbilstoši ražotāja glabāšanas instrukcijai, kā arī rūpējas, lai tās nenonāktu nepiederošu personu rokās.

Prasības sprāgstvielu glabāšanai tiks piemērotas no 2013.gada 1.janvāra attiecībā uz tiem komersantiem, kas speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētajām precēm saņēmuši pirms Ministru kabineta noteikumu projekta spēkā stāšanās dienas.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

FM: Par grozījumiem likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”

10.janvārī Ministru kabineta (MK) sēdē atkārtotai virzīšanai uz Saeimu tika apstiprināti Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, lai nodrošinātu atklātāku kapitālsabiedrību mantas iznomāšanas procesu.

Šobrīd neviens ārējais normatīvais akts neregulē kapitālsabiedrību īpašumā esošās mantas iznomāšanas kārtību, kā arī neuzliek par pienākumu nodrošināt atklātu (publisku) iznomāšanas procesu un caurskatāmu lēmumu pieņemšanu, tādējādi praktiski neiespējami pārliecināties, ka kapitālsabiedrības noteiktais pienākums, ka manta nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu, tiek nodrošināts.

Grozījumi likumā paredz, ka informācija par iznomāšanai paredzētajiem un iznomātajiem kapitālsabiedrības nekustamajiem īpašumiem ir publiski pieejama valsts akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” mājaslapā internetā. Tāpat grozījumi paredz, ka kapitālsabiedrība izstrādā iekšējo normatīvo aktu, kurā nosaka nekustamās mantas iznomāšanas un nomas maksas noteikšanas kārtību un publicē to savā mājaslapā, ja tāda ir, vai arī nodrošina informācijas publisku pieejamību kapitālsabiedrības telpās.

Vienlaikus likumprojektā paredzēti izņēmumi no iepriekš norādītās prasības, nosakot, ka informācijas publiskošanas prasības neattiecas uz gadījumiem, kad kapitālsabiedrība savu nekustamo īpašumu iznomā personām, kuras sniedz sabiedriskos pakalpojumus un kurām ir ekskluzīva licence attiecīgo sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā, valsts iestādēm, pašvaldību iestādēm, atvasinātām publiskām personām un publisko tiesību juridiskajām personām valsts pārvaldes uzdevumu izpildei, tāpat arī gadījumos, kad nomnieks ir sabiedrība, kas ar kapitālsabiedrību atrodas viena koncerna sastāvā, un tas ir noteikts kapitālsabiedrības nekustamo īpašumu iznomāšanas kārtībā.

 

FM: Par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu starp Latviju un Meksiku

Lai veicinātu komercdarbību Latvijā un Meksikā, 10.janvārī Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais likumprojekts par Latvijas Republikas valdības un Meksikas Savienoto Valstu valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem un tās Protokolu. Pašlaik Latvijas un Meksikas investori otrā valstī tiek aplikti ar nodokļiem, vienīgi pamatojoties uz otras valsts nodokļu normatīvajiem aktiem. Konvencija atvieglos Latvijas investoru darbību Meksikā un otrādi, veicinās ārvalstu investīciju piesaistīšanu, radīs stabilu investīciju vidi un sakārtos starptautiskos nodokļu uzlikšanas jautājumus atbilstoši starptautiski atzītiem standartiem.

Abu valstu potenciālajiem investoriem tiks radīts stabilāks nodokļu uzlikšanas režīms otrā līgumslēdzējā valstī gan attiecībā uz uzņēmējdarbības ienākumu, gan arī uz tādiem pasīvajiem ienākumiem kā dividendes, procenti un autoratlīdzība, kas ir definēti konvencijā un attiecībā uz ko ir noteiktas maksimālās likmes, pēc kādām otra valsts drīkst šos ienākumus aplikt.

Konvencijā tiek noteikts, ka dividendes, ja to patiesā labuma guvējs ir otras līgumslēdzējas valsts rezidents, to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli, kas nepārsniedz 5% gadījumos, kad dividenžu saņēmējs ir sabiedrība, kurai tieši pieder vismaz 10% no dividendes izmaksājošās sabiedrības kapitāla, un 10% visos pārējos gadījumos. Procentu maksājumus, ja to patiesā labuma guvējs ir otras līgumslēdzējas valsts rezidents, to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli pēc likmes, kas nepārsniedz 5% no procentu kopapjoma, ja tie tiek maksāti bankām un ja tos izmaksā bankas, un 10% no procentu kopapjoma visos pārējos gadījumos.

Savukārt autoratlīdzības to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokļiem pēc likmes, kas nepārsniedz 10% no autoratlīdzības kopapjoma, ja to patiesā labuma guvējs ir otras līgumslēdzējas valsts rezidents.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

IeM: Par pirotehniķa sertifikāta iegūšanas kārtību

10.janvārī Ministru kabinets (MK) izdeva jaunus noteikumus “Pirotehniķa sertifikāta iegūšanas kārtība, un par tā izsniegšanu maksājamās valsts nodevas apmērs un maksāšanas kārtība”. Noteikumi nosaka kārtību, kādā fiziskas personas var saņemt pirotehniķa sertifikātu, kā arī kārtību un apmēru, kādā maksājama valsts nodeva par pirotehniķa sertifikāta, tā dublikāta un atkārtota sertifikāta izsniegšanu. Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumu.

Pirotehniķa sertifikāts būs nepieciešams tikai tām personām, kas savā darbībā izmanto pirotehniku profesionālai lietošanai – uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus. Minētā prasība attiecas arī uz pirotehniskajiem izstrādājumiem, kas gan nav paredzēta izklaidei (salūtu rīkošanai), bet tiek izmantota transporta līdzekļos u.c.

Pirotehniķa sertifikātu būs tiesīgas saņemt vismaz 18 gadu vecumu sasniegušas personas, kuras ieguvušas atbilstošu profesiju vai kvalifikāciju.

Lai saņemtu pirotehniķa sertifikātu, personai, kurai nebūs speciāla izglītība, būs jāapgūst profesionālās pilnveides vai profesionālās ievirzes programma licencētā izglītības iestādē.

Tāpat personai, kura vēlēsies saņemt pirotehniķa sertifikātu, būs jāsedz izdevumi, kas saistīti ar nepieciešamās izglītības iegūšanu, kā arī jānomaksā valsts nodeva par sertifikāta izsniegšanu.

Pirotehniķa sertifikāts profesionālajiem lietotājiem būs nepieciešams no 2013.gada 4.jūlija. Pirotehniķa sertifikātu izsniegs Valsts policija.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

VM: Par sadarbības līgumu ar Moldovu veselības nozares un medicīnas zinātnes jomā

10.janvārī Ministru kabineta sēdē apstiprināts noteikumu projekts par Latvijas Republikas Veselības ministrijas un Moldovas Republikas Veselības ministrijas sadarbību veselības nozares un medicīnas zinātnes jomā. Līgums paredz veidot abu valstu sadarbību veselības aprūpes organizācijas un farmaceitiskās politikas jautājumos, kopīgu projektu izstrādē un īstenošanā, nozares profesionāļu apmācībā un pārkvalifikācijā, medikamentu un medicīnisko ierīču reģistrācijas, sertifikācijas un iegādes jautājumos, veselības ekonomikas, informāciju tehnoloģiju jomā, infekciju un neinfekciju slimību profilaksē, uzraudzībā un kontrolē, kā arī kvalitātes vadības jautājumos.

Sadarbību īstenos ar savstarpēju konsultāciju, speciālistu un informācijas apmaiņas palīdzību, organizējot simpozijus un konferences, kā arī publicējot zinātniskos pētījumus.

Tāpat tiks veicināta tiešu sakaru izveide starp medicīnas izglītības iestādēm, medicīnas zinātnes organizācijām, ārstniecības iestādēm un citām ar veselības sistēmu saistītām abu valstu institūcijām.

Sadarbības līgumu paredzēts slēgt uz pieciem gadiem ar iespēju pagarināt tā darbības laiku.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par iesniedzamo dokumentu apjoma samazināšanu selekcionāriem

10.janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009.gada 17.jūnija noteikumos Nr.554 “Kārtība, kādā izsniedz atļauju tādu šķirņu sēklu izvietošanai tirgū, par kurām ir iesniegts iesniegums, bet kuras vēl nav iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā vai kādā no Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālajiem katalogiem”.

Šo MK noteikumu grozījumu mērķis ir samazināt selekcionāriem iesniedzamo dokumentu apjomu, izmaiņas attieksies uz selekcionāriem, kas vēlēsies saņemt un pagarināt atļauju tādu šķirņu sēklu izvietošanai tirgū, par kurām ir iesniegts iesniegums, bet kuras vēl nav iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā vai kādā no ES dalībvalstu nacionālajiem katalogiem.

Līdz šim noteikumi noteica, ka iesniedzējs Valsts augu aizsardzības dienestā iesniedz dokumentu, kas apliecina, ka ir samaksāta valsts nodeva par atļaujas saņemšanu izvietot tirgū tādu šķirņu sēklas, par kurām ir iesniegts iesniegums, bet kuras vēl nav iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā vai kādā no Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālajiem katalogiem. Šī norma bija administratīvais slogs selekcionāriem. Lai to mazinātu, norma, kas nosaka valsts nodevas samaksu apliecinoša dokumenta iesniegšanu, no noteikumiem Nr.554 ir svītrota.

Prognozējams, ka šī norma attieksies uz aptuveni 30 selekcionāriem. Izmaiņas šajos MK noteikumos atbalstīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un Zemnieku saeima.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!