• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sankcijām pret Dienvidslāviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.1999., Nr. 147/150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par savas zemes, tautas, valsts pagātnes apziņu katrā no mums

Vēl šajā numurā

12.05.1999., Nr. 147/150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas paziņojums

Par sankcijām pret Dienvidslāviju

Papildus iepriekš pieņemtajam naftas un naftas produktu embargo pret Dienvidslāviju, kam 1999. gada 27. aprīlī pievienojās Latvija, Eiropas Savienība ir noteikusi papildu sankciju režīmu pret Dienvidslāvijas Federatīvo Republiku (DFR). Latvijas valdība šodien pieņēma lēmumu pievienoties šīm sankcijām.

Jaunie sankciju noteikumi aizliedz DFR prezidentam un viņa ģimenes locekļiem, DFR un Serbijas valdību augstākajām amatpersonām ieceļot Latvijas Republikā, kā arī šķērsot tās teritoriju. Šis punkts attiecas arī uz tām personām, kas iekļautas ES Padomes apstiprinātajā sarakstā. Visām iepriekšminētajām personām ir aizliegts izsniegt Latvijas vīzas un līdz šim izsniegtās tiks anulētas.

Noteikumos paredzēta visu DFR un Serbijas valdībām piederošo aktīvu iesaldēšana. Šis punkts attiecas arī uz tām personām, kuras saistītas ar DFR prezidentu, kā arī uz juridiskajām personām, kuru darbu kontrolē DFR vai Serbijas valdības vai kuras darbojas to vārdā.

Sankciju režīms paredz aizliegt finansēt arī eksportu, ja tas domāts DFR un Serbijas valdībām vai to īpašumā vai kontrolē esošajām juridiskajām personām, vai jebkurai personai, kas darbojas to vārdā.

Tāpat aizliegts piegādāt DFR jebkādas preces, tehniku un aprīkojumu, kā arī sniegt tehnisku palīdzību to DFR bombardēšanas rezultātā bojāto objektu atjaunošanai, kas sekmē DFR valdības iekšējo represiju politiku.

Noteikumi aizliedz Latvijas gaisa telpas izmantošanu lidmašīnām, kuras pacēlušās no DFR vai kuru galamērķis ir šī valsts. Tāpat aizliegta arī naftas un naftas produktu tirdzniecība vai to piegāde DFR. Tomēr šie ierobežojumi netiek attiecināti uz naftas un naftas produktu tirdzniecību vai piegādi humanitāriem mērķiem, it īpaši to personu vajadzībām, kuras piespiedu kārtā pārvietotas savas valsts teritorijas ietvaros.

Visbeidzot Ārlietu, Ekonomikas, Finansu, Iekšlietu un Satiksmes ministrijai ir uzdots veikt nepieciešamos pasākumus šo noteikumu izpildei.

Sakarā ar militārajām akcijām Kosovā Latvija jau kopš 1998. gada marta ir iesaldējusi diplomātisko attiecību dibināšanas procesu ar DFR.

Bet 1998. gada 28. aprīlī Latvija pievienojās ANO Drošības padomes 31. marta rezolūcijai, kurā uzsvērta konflikta risināšanas nepieciešamība politiskā dialoga ceļā un DFR Konstitūcijas ietvaros, kā arī noteikts ieroču embargo pret DFR, attiecinot to arī uz Kosovu.

Sankciju mehānisms, kuram pievienojas arī Latvija, darbojas Eiropas kopējās ārējās un drošības politikas ietvaros.

1999.gada 11.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!