• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 11. maija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.1999., Nr. 147/150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24278

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents: - vēstulē Jaunās partijas priekšsēdētājam

Vēl šajā numurā

12.05.1999., Nr. 147/150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 11. maija sēdē

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Noteikumi par gabalkravu izvietošanu un nostiprināšanu autopārvadājumos". Tie nosaka ar autotransportu pārvadājamās gabalkravas izvietojumu autotransporta kravas telpā un prasības kravas nostiprināšanai.

Akceptēts likumprojekts "Par Igaunijas Republikas, Somijas Republikas un Zviedrijas Karalistes līgumu par prāmi "Estonia" un līguma papildprotokolu". Saskaņā ar līgumu prāmja "Estonia" vraks tiek uzskatīts par noslīkušo katastrofas upuru pēdējās atdusas vietu.

Valdība akceptēja rīkojumu "Par Papildu līgumu par Starptautiskās atomenerģijas aģentūras tehniskās palīdzības sniegšanu Latvijas Republikas valdībai". Līgums paredz ekspertu un mācībspēku pakalpojumus, stipendijas, zinātniskās vizītes, apmācību kursus, kā arī iekārtu piegādes.

Akceptēti noteikumi "Latvijas Zinātnes padomes darbības kārtība". Padome darbojas, pamatojoties uz zinātņu nozaru ekspertu komisiju, apvienoto ekspertu komisiju un citu padomes kompetencē esošu jautājumu risināšanai izveidotu komisiju atzinumiem.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Noteikumi par zemes nodokļa maksājuma pamatparāda kapitalizāciju un dzēšanu". Tie noteiks kārtību, kādā pašvaldības kapitalizēs līdz uzņēmuma privatizācijai izveidojošos zemes nodokļa maksājuma pamatparādu, dzēsīs kapitalizēto zemes nodokļa maksājuma pamatparādu un privatizēs kapitalizācijas rezultātā izveidojušās kapitāla daļas. Noteikumi paredz arī šo procesu finansēšanas avotus un kārtību.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu". Grozījumi konkrēti reglamentēs Valsts ieņēmumu dienesta uzdevumus, kas saistīti ar nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanu.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu Muitas likumā. Paredzams, ka grozījumi sakārtos tirdzniecības vidi, ieviešot skaidrību preču muitošanā un atbilstību starptautiskajai praksei. Paredzams, ka šie grozījumi atvieglos un uzlabos preču plūsmas administrēšanu uz robežas, kas uzlabos iekšējā tirgus aizsardzību.

Valdība akceptēja trīs rīkojumus "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Pilsonība piešķirta 639 pilsonības pretendentiem, tai skaitā 108 viņu nepilngadīgiem bērniem.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu "Sēklu un stādāmo materiālu aprites likums". Likuma mērķis ir radīt tiesisku pamatu sēklu un stādāmo materiālu apritei un noteikt kārtību, kādā tiek veikta audzēšana, sagatavošana, iesaiņošana, tirdzniecība un sēklu kvalitātes kontrole.

Valdība akceptēja noteikumus "Vistu olu aprites noteikumi". Šie noteikumi nosaka pārtikai paredzēto vistu olu, marķēšanas un higiēnas prasības šķirošanas, uzglabāšanas, transportēšanas un izplatīšanas posmos, kas attiecās uz olu apritē iesaistītajiem uzņēmumiem un fiziskajām personām.

Akceptēts rīkojums "Par valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu sadali dzīvojamo māju privatizācijai 1999.gadā".

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1998.gada 3.marta noteikumos Nr.80 "Noteikumi par maksāšanas līdzekļu attiecību un maksāšanas kārtību, privatizējot vai atsavinot valsts un pašvaldību zemi pilsētās un lauku apvidos, un par iegūto līdzekļu ieskaitīšanu privatizācijas fondos". Grozījumi nepieciešami, lai veicinātu privātās uzņēmējdarbības attīstību īpaši atbalstāmos reģionos un paātrinātu kompensācijas sertifikātu izmantošanu, izpērkot zemi par kompensācijas sertifikātiem un naudu.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1998.gada 3.marta noteikumos Nr.81 "Noteikumi par maksāšanas līdzekļu proporciju un maksāšanas kārtību, pārdodot pastāvīgā lietošanā piešķirto un uz valsts vārda valsts akciju sabiedrības "Latvijas Hipotēku un zemes banka" personā zemesgrāmatā nostiprināto lauku apvidu zemi". Noteikumu 2.3. apakšpunkts izteikts sekojošā redakcijā: "2.3. Šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētajām personām, atsavinot zemi lauku apvidos īpaši atbalstāmos reģionos, kuriem šāds statuss piešķirts saskaņā ar likumu "Par īpaši atbalstāmiem reģioniem", paredzot, ka pircējs samaksu 90 procentu apmērā veic sertifikātos un 10 procentu apmērā latos. Ja līgums par zemes gabala atsavināšanu ir noslēgts līdz šī punkta nosacījumu spēkā stāšanās brīdim vai līdz īpaši atbalstāmā reģiona statusa noteikšanas brīdim, zemes pircējs ir tiesīgs samaksu 90 procentu apmērā veikt sertifikātos, izņemot gadījumus, kad latos veiktie maksājumi pārsniedz 10 procentus no pirkuma cenas."

Pieņemta zināšanai informācija par pasākumu plānu uzņēmējdarbības vides uzlabošanai saskaņā ar Pasaules bankas Ārvalstu investīciju padomdevēju dienesta pētījumā "Par administratīvajiem šķēršļiem investīcijām Latvijā" izteiktajām rekomendācijām. Akceptēts darba grupas izstrādātais pasākumu plāns uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Valsts kancelejai uzdots precizēt problēmas "Muita" risināšanas pasākumu, paredzot uzdevumu Finansu ministrijai un Iekšlietu ministrijai sagatavot attiecīgus priekšlikumus par robežkontroles kārtību. Attiecīgajām valsts institūcijām noteiktajos termiņos uzdots veikt pasākumu plānā dotos uzdevumus. Ekonomikas ministrijai (Latvijas Attīstības aģentūrai) uzdots uzraudzīt pasākumu plāna izpildi un š.g. 7.oktobrī iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā ziņojumu par pasākumu plāna izpildes gaitu. Pasākumu plānā minētajām atbildīgajām valsts institūcijām līdz š.g. 15.jūlijam un 1.oktobrim uzdots sniegt informāciju Ekonomikas ministrijai (Latvijas Attīstības aģentūrai) par pasākumu plānā doto uzdevumu izpildi.

Akceptēti noteikumi "Par Eiropas Savienības noteikto sankciju režīmu pret Dienvidslāvijas Federatīvo Republiku". Šo noteikumu mērķis ir noteikt Eiropas Savienības Padomes kopējā nostājā formulēto sankciju režīmu pret Dienvidslāvijas Federatīvo Republiku Latvijas Republikā, lai izpildītu 1995.gada 12.jūnijā Luksemburgā parakstītā Eiropas līguma 4.pantu. Ja valsts institūcijām šo noteikumu izpildei nepieciešami papildu līdzekļi, attiecīgajām ministrijām kopīgi ar Finansu ministriju uzdots sagatavot nepieciešamos priekšlikumus un iesniegt tos izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Pieņemta zināšanai informācija par Saeimas 1999.gada 29.aprīļa lēmumu par Telekomunikāciju tarifu padomi. Saeimas lēmuma izpildes nodrošināšanai Satiksmes ministrijai uzdots sagatavot un noteiktā kārtībā iesniegt attiecīgus priekšlikumus jautājuma turpmākai risināšanai Ministru kabineta sēdē š.g. 18.maijā.

Valdība pieņēma zināšanai informāciju par priekšlikumiem Apsardzes darbības likuma grozīšanai. Iekšlietu ministrijai uzdots sagatavot un mēneša laikā iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē informāciju par situāciju ar apsardzi saistītās uzņēmējdarbības jomā (tirgus liberalizācijas pakāpe, sniegto pakalpojumu cenu izmaiņas u.c. konkrēti jautājumi). Ārlietu ministrijai uzdots sagatavot un mēneša laikā iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē informāciju par situāciju ar apsardzi saistītās uzņēmējdarbības jomā Igaunijā.

Pieņemta zināšanai informācija par pasākumiem, kas veicami nacionālās likumdošanas pilnveidošanā un jau izstrādātās nacionālās likumdošanas pilnīgas ieviešanas nodrošināšanā valsts un pašvaldību pasūtījuma jomā. Akceptēti iesniegtie priekšlikumi par pasākumiem, kas veicami nacionālās likumdošanas atbilstības izvērtēšanā valsts un pašvaldību pasūtījuma jomā, izņemot plānā norādītos nepieciešamos resursus. Finansu ministrijai uzdots pasākumu plānā minētos uzdevumus iekļaut ministrijas rīcības programmā Valdības deklarācijas izpildei

Pieņemta zināšanai informācija par pasākumiem, kas veicami nacionālās likumdošanas atbilstības izvērtēšanā audiovizuālo pakalpojumu jomā ES norādīto trūkumu novēršanai.

Pieņemta zināšanai informācija par pasākumiem, kas veicami nacionālās likumdošanas atbilstības ES prasībām izvērtēšanā veterinārmedicīnisko produktu jomā. Zemkopības ministrijai uzdots detalizēt iekļautajā informācijā minētos uzdevumus un apzināt iespējamos finansu avotus, ņemot vērā izteiktās piezīmes, un iesniegt jautājumu atkārtotai izskatīšanai Ministru kabinetā sēdē š.g.25.maijā

Valdība akceptēja noteikumus "Noteikumi par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu kapitalizāciju". Šie noteikumi par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu kapitalizāciju nosaka kārtību, kādā saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" tiek kapitalizēti privatizēto valsts un pašvaldību uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību īpašuma un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādi; kapitalizācijas rezultātā radušos valstij piederošo kapitāla daļu pārdošanas specifiku; vispārējos principus rīcībai ar valstij piederošo kapitālu daļu pārdošanas rezultātā gūtajiem ieņēmumiem.

Akceptēts rīkojums "Par Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanas programmu 1999.gadam". Ekonomikas ministram uzdots finansēt Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanas programmu 1999. gadam saskaņā ar tās izpildes grafiku. Ekonomikas ministrijai (Privatizācijas aģentūrai) uzdots nodrošināt Valsts īpašuma privatizācijas fonda ieņēmumus saskaņā ar grafiku un papildus no privatizācijas iegūtos līdzekļus 6214000 ASV dolāru apmērā novirzīt sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Air Baltic Corporation, SIA" pamatkapitāla palielināšanai. Ekonomikas ministrijai uzdots pēc kārtējā mēneša piecpadsmitā datuma iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē informāciju par ieņēmumiem privatizācijas fondā, ja tie no valsts īpašuma privatizācijas netiek ieskaitīti plānotajā apmērā.

Valdība izskatīja jautājumu par Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Kultūras ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Finansu ministrijas un Radio un televīzijas pārskatītām programmām (apakšprogrammām) valsts budžeta 2000.gadam projektam. Pieņemta zināšanai resoru pārstāvju sniegtā informācija par pārskatītajām programmām (apakšprogrammām): Finansu ministrijas apakšprogrammu "Valsts parāda apkalpošana"; Iekšlietu ministrijas programmām "Valsts policija", "Autotransporta uzturēšana" un "Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde"; Tieslietu ministrijas programmu "Centrālais aparāts"; Kultūras ministrijas programmu "Kultūra" un apakšprogrammu "Profesionālā izglītība"; Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apakšprogrammu "Administratīvi teritoriālā reforma"; Radio un televīzijas programmām "Radio programmu veidošana un izplatīšana" un "Televīzija".

Valdība izskatīja Valsts investīciju programmas projektu 2000.gadam. Ekonomikas ministrijai uzdots turpināt darbu Valsts investīciju programmas 2000. gadam sagatavošanā, ņemot vērā izteiktās piezīmes. Akceptēts Finansu ministrijas ierosinājumu valsts pamatbudžeta dotāciju investīciju programmai 2000. gadam noteikt 1999.gada līmenī, tai skaitā mērķdotācijas investīcijām pašvaldībām. Ekonomikas ministrijai uzdots ņemt vērā kritērijus — to projektu finansēšana, kuru īstenošana ir jau iesākta, iespējas pagarināt projekta īstenošanas laiku, Latvijas kopfinansējuma daļas nodrošināšana starptautiski finansētos projektos, kā arī sakārtot minētos un jaunos projektus prioritārā secībā atbilstoši finansējumam 1999.gada līmenī un perspektīvi realizējamiem projektiem. Ekonomikas ministrijai divu nedēļu laikā uzdots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā sēdē ar Finansu ministriju saskaņotu Valsts investīciju programmas projektu.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā Latvijā ievedama gaļa". Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijā ievedama svaiga (saldēta) liellopu, aitu, kazu, cūku un viennadžu, vistu, tītaru, pīļu, zosu, pērļu vistiņu, paipalu, baložu, fazānu, strausu un irbju gaļa, tās blakusprodukti, kas nav citādi apstrādāti, tikai atvēsināti vai sasaldēti (var būt iesaiņoti vakuuma vai kontrolētas atmosfēras apstākļos) un ir minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 2.preču grupā, kā arī gaļas izstrādājumi, kas izgatavoti izmantojot gaļu vai tās blakusproduktus, un ir minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 16. un 19.preču grupā, un nomedīto savvaļas dzīvnieku gaļa, kuru var izmantot cilvēku uzturā.

Akceptēti noteikumi "Noteikumi par kārtību, kādā veicami iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi". Tie nosaka kārtību, kādā notiek ražotāju iesniegumu iesniegšana un izskatīšana, pārbaudes veikšanas kārtību, atbildīgo valsts institūciju sadarbību pārbaudes procesā un kārtību, kādā veicami aizsardzības pasākumi.

Akceptēti noteikumi "Valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisijas nolikums". Komisija ir pilnvarotu amatpersonu koleģiāla institūcija. Komisijai ir tiesības saņemt no valsts institūcijām atzinumus par pārbaudei būtiskiem jautājumiem, situāciju iekšējā tirgū un piemēroto aizsardzības pasākumu lietderību.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu Par pagaidu pasākumiem cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzībai". Šī likuma mērķis ir aizsargāt cūkgaļas iekšējo tirgu saskaņā ar Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību 19.pantu, Pasaules tirdzniecības organizācijas Līguma par iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem 6.pantu un Eiropas līguma par asociācijas izveidošanu starp Eiropas Kopienām un to Dalībvalstīm, no vienas puses, un Latvijas Republikas, no otras puses, 33.panta 3.(d) paragrāfu. Paredzams, ka cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzībai atbilstoši Latvijas preču kombinētās nomenklatūras kodam 0203 "svaiga atdzesēta vai saldēta cūkgaļa" kā pagaidu pasākums uz 200 dienām tiks pielietota papildus muitas tarifa likme 70 %, bet ne mazāk kā Ls 0,34 par vienu kilogramu.

Valdība akceptēja rīkojumu "Par Latvijas Republikas un Portugāles Republikas nolīgumu par pasažieru un kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu".

Akceptēts rīkojums "Par valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisijas izveidošanu".

Pārējā informācija par likumprojektu "Par pagaidu pasākumiem cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzībai" tiks publicēta 13.maijā.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!