• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: - vēstulē Jaunās partijas priekšsēdētājam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.1999., Nr. 147/150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24279

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomikas ministru A.Šleseru

Vēl šajā numurā

12.05.1999., Nr. 147/150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru prezidents:

— vēstulē Jaunās partijas priekšsēdētājam

Ministru prezidents Vilis Krištopans vakar, 11.maijā, nosūtīja vēstuli Jaunās partijas priekšsēdētājam Raimondam Paulam, kurā līdz ar pielikumu sīki izklāstīta valdības vadītāja argumentācija un apsvērumi, pieprasot ekonomikas ministra Aināra Šlesera atkāpšanos no amata.

Vienlaikus Ministru prezidents vēstulē aicina Jauno partiju iespējami īsākā laikā izvērtēt priekšlikumu par jauna ekonomikas ministra kandidāta izvirzīšanu un sniegt atbildi par savu lēmumu turpmākai darbībai valdības koalīcijā.

V.Krištopans pauž viedokli, ka ekonomikas ministra kompetencē vienmēr ir bijuši valsts attīstībai nozīmīgi un pat izšķiroši jautājumi, to vidū arī ikvienam iedzīvotājam būtiskais — nodarbinātības jautājums, pašmāju ražotājiem svarīgā iekšējā tirgus aizsardzība un privatizācijas gaitas uzraudzīšana. Līdzās tam Ministru prezidents izsaka arī nožēlu, ka, no A.Šlesera pozīcijām raugoties, privatizācijas gaita tās pēdējā laika izpausmēs tikusi vērtēta tikai politisku ambīciju līmenī. Kā piemēru premjers min jautājumu par valsts pilnvarnieku apstiprināšanu, kas ekonomikas ministra izpildījumā ik reizi kļūst par apliecinājumu tam, ka vienkāršas, bet profesionālas lietas tiek paceltas politiskā līmenī, tādējādi radot nepamatotu spriedzi.

V.Krištopans uzskata, ka ekonomikas ministrs, atbrīvodams no valsts pilnvarnieka amata "Ventspils Naftā" A.Lembergu, ir veicis vienīgo profesionāli drosmīgo soli savā līdzšinējā postenī.

Vēstulē R.Paulam Ministru prezidents uzsver, ka viens no pašreizējiem aktuālākajiem jautājumiem skar bezdarba līmeņa kāpuma apturēšanu. Tas ir valdības uzdevums, un no tā risināšanas valdība nedrīkst izvairīties. Diemžēl līdz pat šim brīdim no A.Šlesera, kurš ir uzņēmies atbildību par nacionālās nodarbinātības plāna izstrādi, plāna vietā ir nācis pieprasījums par ierēdņu aparāta pieaugumam Ekonomikas ministrijā nepieciešamajiem 40 000 latu. V.Krištopans atzīst, ka šāda pieeja tik sabiedriski aktuāla jautājuma risināšanai neliecina par visu Ekonomikas ministrijas rīcībā esošo iespēju pilnīgu izmantošanu, bet tas taču ir ekonomikas ministra uzdevums.

Viens no smagākajiem pārmetumiem, kas valdībai izskanējis gan no vietējiem ražotājiem, gan pārstrādes uzņēmumiem un ko rakstveidā Ministru prezidentam paudis arī zemkopības ministrs, ir vilcināšanās ar iekšējā tirgus aizsardzības sakārtošanu. Lai gan Likums par iekšējā tirgus aizsardzību tika pieņemts jau šī gada 11.februārī, tikai pēc vairākiem atgādinājumiem Ekonomikas ministrija iesniedza Valsts kancelejā Ministru kabineta noteikumu projektu par valsts iekšējā tirgus komisijas izveidošanu un tās nolikumu. Arī likumprojektu — Antidempinga likums — Ekonomikas ministrija vēl joprojām nav iesniegusi, tādējādi vairākkārt neievērojot noteiktos termiņus. Pēdējais no tiem bija 7.maijs.

Vēstules nobeigumā V.Krištopans atzīst, ka Jaunā partija, darbodamās valdības koalīcijā, līdz šim sevi ir apliecinājusi kā lietišķu un enerģisku partneri jau no valdības veidošanas pirmsākumiem. Tieši tādēļ arī šajā situācijā, kad, izvērtējis visus argumentus, V.Krištopans ir izšķīries par A.Šlesera demisijas nepieciešamību, Ministru prezidents sagaida Jaunās partijas pārdomātu izlēmību par sadarbības turpināšanu valdības koalīcijā, izvirzot savu kandidātu ekonomikas ministra amatam.

Vēstulei pievienots pielikums uz 84 lpp.:

1) ekonomikas ministra vēstule (04.05.1999. Nr.1-522) par iekšējā tirgus aizsardzības likumdošanas izstrādi;

2) Saeimas šī gada 21. janvāra paziņojums;

3) ekonomikas ministra vēstule (30.04.1999. Nr.1-511) par likumprojektu "Par regulatoriem";

4) izraksts no š.g. 13. aprīļa MK sēdes protokola (13.p.);

5) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vēstule (05.05.1999. 9/8-247);

6) ar Ministru kabineta lēmumiem, rīkojumiem un sēžu protokoliem dotie uzdevumi pēc stāvokļa 29.04.99. (14 lappuses);

7) ar Valsts prezidenta, Saeimas Prezidija paziņojumiem vai Latvijas Republikas likumiem dotie uzdevumi pēc stāvokļa 31.12.99. (26 lappuses);

8) š.g. 29.04. vēstule ekonomikas ministram no zemkopības ministra;

9) apvienības "TB/LNNK" valdes paziņojums š.g. 29.04.;

10) ekonomikas ministra vēstule (Nr.1–501) par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem š.g.29.04.;

11) š.g. 30.04. ekonomikas ministra vēstule par Ministru prezidenta rīkojuma projektu Nr.1–505;

12) izziņa par iekšējā tirgus aizsardzības likumdošanas izstrādi.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!