• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2012., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/242884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Tiekoties ar "Sustento" pārstāvēm

Vēl šajā numurā

18.01.2012., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

 Pirmdien, 16.janvārī, Latvijā darba vizītē uzturējās Ukrainas ārlietu ministrs Kostjantins Griščenko (attēlā pa kreisi), kurš, tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, pārrunāja divpusējo attiecību jautājumus, abu valstu ekonomiskās attiecības, Eiropas Savienības un Ukrainas attiecību attīstību. Darba vizītes laikā Kostjantins Griščenko tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu  un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kā arī piedalījās renovētās Rīgas Ukraiņu vidusskolas atklāšanā Foto: Ārlietu ministrija

 

 

16.janvārī notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Ukrainas ārlietu ministra Kostjantina Griščenko tikšanās, kuras laikā tika pārrunātas abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes un sadarbība Eiropas Savienības (ES) kontekstā, 16.janvārī notikusī atjaunotās Ukraiņu vidusskolas Rīgā atklāšanas nozīme abu valstu attiecību nostiprināšanā, kā arī Valsts prezidentam tika nodots Ukrainas prezidenta ielūgums maijā piedalīties Centrāleiropas prezidentu samitā, kas notiks Ukrainā.

Valsts prezidents A.Bērziņš 16.janvārī notikušo Ukraiņu vidusskolas atklāšanu novērtēja kā vienu no nozīmīgākajiem sabiedrības sapratnes un vienlaikus nacionālās identitātes saglabāšanas paraugiem, kas veicina mūsdienīgas sabiedrības veidošanos, kur ikvienas jaunas valodas prasme un zināšana ir cilvēka konkurētspējas un inteliģences veicināšanas pamats.

Ukrainas ārlietu ministrs K.Griščenko pateicās A.Bērziņam par skolas atklāšanas pasākuma apmeklējumu, uzsverot, ka Ukrainai līdzšinējā sadarbība ar Latviju ir bijusi un būs nozīmīga, jo īpaši integrācijas Eiropas Savienībā ietvaros. Valsts prezidents uzsvēra, ka abām valstīm ir jāizmanto ekonomiskās sadarbības potenciāls, kas vēl nebūt nav izsmelts, kā arī atzīmēja, ka Latvija turpina atbalstīt Ukrainas centienus integrācijai ES, īstenojot reformas un ievērojot demokrātiskās pamatvērtības, īpaši likuma varas un cilvēktiesību jomā. A.Bērziņš šai sakarībā piebilda, ka Latvija pozitīvi vērtē piecus gadus ilgušo Eiropas Savienības un Ukrainas sarunu par asociācijas līgumu pabeigšanu pagājušā gada nogalē.

Sarunas gaitā amatpersonas bija vienisprātis, ka enerģētiskā neatkarība un enerģētikas politika kopumā ir un nākotnē būs viens no galvenajiem izaicinājumiem gan Latvijai, gan Ukrainai.

Tā kā Ukraina ir nozīmīga tranzītvalsts Krievijas dabasgāzes piegādēm Eiropai, Eiropas Savienības dalībvalstis vēlas redzēt ilgtspējīgu, caurskatāmu un uz tirgus principiem balstītu enerģētika sektora attīstību Ukrainā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Par Ukrainas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 16.janvārī, tiekoties ar Ukrainas ārlietu ministru Kostjantinu Griščenko, apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainas centieniem tuvināties Eiropas Savienībai (ES). Saeima ir gatava nodot reformu pieredzi Ukrainas kolēģiem, sadarbojoties gan parlamenta komisiju, gan deputātu sadarbības grupu līmenī, apliecināja S.Āboltiņa.

Pārrunājot abu parlamentu turpmākās sadarbības iespējas, Saeimas priekšsēdētāja atkārtoti uzaicināja Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Ļitvinu apmeklēt Latviju. Līdzās abu valstu parlamentārai un ekonomiskai sadarbībai tika pārrunāti arī Latvijas ukraiņu diasporai aktuāli jautājumi. "Ukraiņi ir trešā lielākā etniskā kopiena Latvijā. Mums ir būtiski, lai ukraiņu kopienas pārstāvjiem būtu iespējas integrēties valsts dzīvē un arī saglabāt savu nacionālo kultūru, tostarp iegūt izglītību savā valodā," teica S.Āboltiņa.

Ukrainas ārlietu ministrs augstu novērtēja Latvijas atbalstu Rīgas Ukraiņu vidusskolas darbībai. K.Griščenko atzina, ka priecīgās skolēnu un skolotāju sejas renovētās skolas ēkas atklāšanas ceremonijā liecinājušas par to, ka ukraiņu kopienai Latvijā nodrošināta laba nākotne.

Savukārt, pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, puses pauda gandarījumu par tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu – pēdējā gada laikā tas palielinājies par 30 procentiem. Tomēr Latvijas un Ukrainas ekonomiskajai sadarbībai vēl ir labs izaugsmes potenciāls, ko vēl pilnvērtīgāk būs iespējams izmantot pēc Ukrainas–ES asociācijas līguma stāšanās spēkā, atzīmēja ministrs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!