• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 1999. gada 27. aprīļa noteikumi Nr. 33 "Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumu kontroles kārtību Rīgā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.1999., Nr. 147/150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24289

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

12.05.1999., Nr. 147/150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: noteikumi

Numurs: 33

Pieņemts: 27.04.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes noteikumi Nr. 33

Rīgā 1999. gada 27. aprīlī (prot. Nr. 79, 32.§)

Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumu kontroles kārtību Rīgā

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek organizēta pasažieru komercpārvadājumu kontrole Rīgā, tie ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām (turpmāk tekstā — pārvadātāji), kas neatkarīgi no īpašuma veida veic pasažieru komercpārvadājumus (turpmāk tekstā — pārvadājumi) ar autotransportu un elektrotransportu, kā arī dienestiem, kas kontrolē pārvadājumus. Pasažieru komercpārvadājumi šo noteikumu izpratnē ir pasažieru pārvadāšana par maksu profesionālas darbības veidā.

1.2. Kontrole tiek veikta saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, Latvijas Republikas 23.08.1995. Autopārvadājumu likumu, Latvijas Republikas Ministru kabineta 20.06.1996. noteikumiem Nr. 222 "Noteikumi par kontroles kārtību autopārvadājumu jomā", Rīgas domes 24.02.1998. saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss, autobuss) lietošanas noteikumi", šiem noteikumiem un citiem tiesību aktiem, kas regulē pārvadājumu kārtību.

1.3. Kontroles mērķis ir nodrošināt pārvadājumu atbilstību Latvijas Republikas tiesību aktu prasībām, kā arī pašvaldības, pārvadātāju un pasažieru interešu aizsardzību.

1.4. Kontroli veic šādi kontroles dienesti:

1.4.1. Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests saskaņā ar Rīgas domes apstiprinātiem noteikumiem un lēmumiem;

1.4.2. pārvadātāju kontroles dienesti saskaņā ar attiecīgā pārvadātāja apstiprinātu kārtību.

1.5. Kontroles dienestu metodisko vadību, to darbības koordināciju un uzraudzību veic Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests.

1.6. Pēc savstarpējas vienošanās kontroles dienesti var iesaistīt kontrolē policistus un zemessargus.

1.7. Kontroles dienestu darbiniekiem (turpmāk tekstā — kontrolieri), pildot dienesta pienākumus, jābūt klāt noteikta parauga kontroliera apliecībai un žetonam; sākot kontroli, kontrolierim jānosauc savs amats, vārds un uzvārds. Kontroliera apliecība jāuzrāda pēc kontrolējamās personas pieprasījuma.

1.8. Līdz formas tērpa saņemšanai kontrolierim ir tiesības veikt kontroli bez formas tērpa.

1.9. Kontroles dienestiem obligāti jāapdrošina kontrolieru veselība un dzīvība.

2. Kontroles kārtība

2.1. Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā kontrolē:

2.1.1. pārvadājumu noteikumu ievērošanu (regulārie un neregulārie pārvadājumi);

2.1.2. vieglo taksometru pārvadājumu noteikumu ievērošanu;

2.1.3. transporta līdzekļu vadītājiem noteiktā darba un atpūtas laika ievērošanu;

2.1.4. autoostu un citu līnijbūvju stāvokli un darbību;

2.1.5. pasažieru pārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanas noteikumu ievērošanu.

2.2. Pārvadātāju kontroles dienestiem ir tiesības kontrolēt tikai sava uzņēmuma pārvadājumus; bet, ja ir noslēgta rakstiska vienošanās ar citu pārvadātāju un tā ir rakstiski saskaņota ar Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienestu, tad arī cita uzņēmuma pārvadājumus savā apkalpes zonā.

2.3. Ja ir noslēgta rakstiska vienošanās ar Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas attiecīgajām kontroles institūcijām, tad Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests ir tiesīgs Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā kontrolēt starppilsētu un rajona pārvadājumu noteikumu ievērošanu.

2.4. Kontrole parasti tiek veikta, kad transporta līdzekļi stāv autoostās, pieturvietās, kā arī transporta līdzeklī tā kustības laikā.

3. Kontrolieru pienākumi un tiesības

3.1. Kontrolierim ir tiesības:

3.1.1. kontrolēt pārvadājumu noteikumu ievērošanu (regulārie un neregulārie pārvadājumi);

3.1.2. pieprasīt vadītājam uzrādīt pārvadājuma noteikumos norādītos dokumentus (licences kartiņu, patentu, maršruta atļauju, obligātās apdrošināšanas dokumentus, kustības sarakstus, biļešu uzskaites dokumentus un citus dokumentus, kas saistīti ar pārvadājumiem);

3.1.3. atņemt vadītājam pārvadājuma dokumentus (licences kartīti, maršruta atļauju), izsniedzot pagaidu atļauju veikt pārvadājumus;

3.1.4. pieprasīt pārvadātājam licenci, patentu, maršruta dokumentāciju, kustības sarakstu, braukšanas maksas tarifus un citus dokumentus, kas saistīti ar pārvadājumiem;

3.1.5. kontrolēt pārvadājuma līgumu, pārbaudot biļešu vai cita braukšanas dokumenta pārdošanu pasažieriem;

3.1.6. kontrolējot, kā tiek ievēroti pārvadājumu noteikumi, atrasties kontrolējamā uzņēmuma teritorijā;

3.1.7. apturēt transporta līdzekli pārbaudei, neapdraudot satiksmes drošību un netraucējot pārējo transporta līdzekļu kustību, kontroles laikā bez maksas atrasties autotransporta līdzeklī tā kustības laikā (izņemot vieglos un maršruta taksometrus).

3.2. Atklājot pārkāpumu, kontrolierim ir jānovērtē situācija, jānosaka pārkāpuma raksturs, kā arī jāpieņem lēmums pārtraukt nelikumīgo darbību un sodīt pārkāpēju vai sastādīt attiecīgu dokumentu par pārkāpumu un nosūtīt to pēc piekritības.

3.3. Vainīgās personas var tikt sodītas par konstatētajiem pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 131.1, 134.1, 135., 136., 137., 137.1 pantu, Rīgas domes 14.01.1997. noteikumiem Nr. 68 "Autotransporta pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas noteikumi".

3.4. Protokolu par konstatēto pārkāpumu ir tiesīgi sastādīt:

3.4.1. Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienesta priekšnieks, viņa vietnieki, kontrolieri;

3.4.2. pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumu direktori, viņu vietnieki, kustības dienestu priekšnieki, viņu vietnieki, kontrolieri, veicot kontroli šo noteikumu 2.2. punktā paredzētajos gadījumos.

3.5. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 221. pantā minētās amatpersonas noteiktās kompetences robežās ir tiesīgas izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt sodu.

3.6. Iekasētā soda nauda ieskaitāma to institūciju, kas uzlikušas sodu, norēķinu kontos un izmantojama minēto institūciju pamatfunkciju nodrošināšanai un darbinieku materiālajai stimulēšanai.

3.7. Atzīt par spēku zaudējušu Rīgas domes 14.01.1997. lēmumu Nr. 5446 "Par autotransporta pasažieru komercpārvadājumu kontroles dienestu" un Rīgas domes 14.01.1997. nolikumu Nr. 77 "Autotransporta pasažieru komercpārvadājumu kontroles dienesta nolikums".

3.8. Rīgas domes noteikumi Nr. 33 "Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumu kontroles kārtību Rīgā" publicējami laikrakstos "Rīgas Balss" un "Latvijas Vēstnesis".

3.9. Rīgas domes noteikumi Nr. 33 "Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumu kontroles kārtību Rīgā" stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rīgas domes priekšsēdētājs A.Bērziņš

  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!